Hogyan vásároljon autópálya-matricát Szlovákiában?

Hogyan vásároljon autópálya-matricát Szlovákiában?
Forrás: Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

Nemrégiben feloldották az utazási korlátozásokat Szlovákia felé. Szlovákia és Magyarország közös határszakasza elég hosszú, sok helyen át lehet jutni a szomszédos országba. Nem mindegy, merre megyünk, melyek a díjköteles utak, amelyekre csak érvényes autópálya-matricával szabad felhajtani.

Díjköteles utak Szlovákiában

Az érvényben lévő szlovák törvények szerint jelölni kell a fizetős útszakaszokat táblákkal, közúti jelzésekkel. Szlovákiában némileg mások az útjelölések. Díjkötelesek a D1, D2, D3 és D4 jelölésű autópályák és az R1, R2, R4 és R6 jelzésű autóutak. Ez jelenleg körülbelül 622 km hosszú fizetős útszakaszt jelent.

Mindenképpen nézzük meg, hogy a tervezett útvonalunkra esik-e fizetős útszakasz. A magyarhoz hasonló online térkép nagy segítségünkre lehet ebben.

Milyen járművekre kell matrica Szlovákiában?

A két nyomvonalú, 3,5 tonna össztömeget el nem érő gépjárművekre és járműszerelvényekre kell matricát vásárolni Szlovákiában. Ezeken kívül a műszaki paraméterek alapján az M1 kategóriába sorolt két nyomvonalú járművek össztömegtől függetlenül útdíjkötelesek, ugyanígy a műszakilag M1 és N1 kategóriába sorolt járműszerelvények.

Milyenek a matricaárak Szlovákiában?

Magyarországhoz hasonlóan ma már nincs fizikai matrica északi szomszédunknál sem, a matrica csak virtuálisan, e-matrica formájában kapható. Határozott időtartamra szól, amely lehet 10, 30 vagy 365 nap.

A 10 napos e-matrica 10 euróba kerül, és a vásárlástól számított 10 napig érvényes. A 30 napra szóló matrica jelenleg 14 euróba kerül. Szlovákiában létezik 365 napos matrica, tehát nem naptári évre szóló matrica, amelynek ára kereken 50 euró, a vásárlás napjától 365 napig érvényes. Létezik naptári évre szóló matrica is, ez a vásárlás napjától a következő év január 31-ig érvényes, ára szintén 50 euró.

Ha pótkocsival közlekedünk, akkor a pótkocsi tömegét hozzá kell adni a gépjármű össztömegéhez, és ha ez átlépi a 3500 kg-os határt, szintén matricát kell vásárolnunk. Ennek ára egyezik a fentiekkel.

Az e-matrica-vásárlás folyamata

Az e-matricát a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni. Az Autopalyamatrica.hu által megadott információk szerint az online vásárláshoz ugyanazok az adatok szükségesek, mint Magyarországon: járműkategória, felségjel, rendszám, érvényesség. Először a kategóriát és a matricatípust kell kiválasztanunk, ezután tudjuk megadni a rendszámot. Az érvényesség kezdete lehet a vásárlás időpontja, de beállíthatunk más időpontot is. A vásárláshoz szükséges még az e-mail-cím, csak ezután lehet elkezdeni a bankkártyás fizetést.

A vásárlásról mindenképpen kell kapnunk egy visszaigazoló e-mailt. Ezt minden esetben ellenőrizzük és őrizzük meg!

Látható, hogy a szlovák autópályamatrica-vásárlás nagyon hasonlít a magyarra, az árak Szlovákiában valamivel alacsonyabbak, mint Magyarországon, különösen az éves matricák vonatkozásában.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Emmy-díjkiosztó a sztárok otthonából – Te is látod a háttérben azt a...?

Klasszikus vörös szőnyeges bevonulás nélkül is meglepő villantásokat láthattunk az idei Emmy-díjkiosztón, csak ezúttal a sztárok otthonaiból.

Kép
Életmód

Egy interjú, ami után minden félelmed elmúlik, ami eddig visszatartott a jógázás örömétől

Az InStyle #vegyélhazait interjúsorozatának következő részében Demeter Dóra a Yoga Labor Studio és a Soul Strech 100%-ban magyar jógaruhamárka alapítója vezet be a jógázás örömeibe, és osztja meg azokat a tanításait, amelyek után minden félelmed elmúlik, ami eddig visszatartott a jógázástól.

Kép
Vegyélhazait

Köszi, hogy vagytok! 5+1 hazai tervező, akiről talán még sohasem hallottál

Mi már tudjuk, hogy nem kell messzire menni ahhoz, ha egy igazán különleges darabbal dobnánk fel a ruhatárunkat. Fantasztikus tervezőkre bukkantunk a #vegyélhazait közösségében, mutatjuk is őket!

Kép
Stílus

Mesés szetteket viseltek Hollywood csillagai az első virtuális Emmy-gálán

A vörös szőnyeges felvonulás elmaradt, de még így is rengeteg mesés összeállítást láthattunk!

Kép
Stílus

Budapest Central European Fashion Week: Stílusosan, maszkban, biztonságban, designer POP-Up Store-ral

Ötletes és biztonságos megoldással reagált a Magyar Divat & Dizájn Ügynökség a koronavírus járvány okozta helyzetre. Főszerkesztőnk, Alberti Petra beszámolója a rendhagyó divathétről.

Kép
Sztárok

Miley Cyrus sztriptízzel ünnepli a szingliséget

A 27 éves sztár még tőle is szokatlan a szingliséget ünneplő sztriptízvideóval lepte meg követőit az Instagramon.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem