Hogyan vásároljon autópálya-matricát Szlovákiában?

Hogyan vásároljon autópálya-matricát Szlovákiában?
Forrás: Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

Nemrégiben feloldották az utazási korlátozásokat Szlovákia felé. Szlovákia és Magyarország közös határszakasza elég hosszú, sok helyen át lehet jutni a szomszédos országba. Nem mindegy, merre megyünk, melyek a díjköteles utak, amelyekre csak érvényes autópálya-matricával szabad felhajtani.

Díjköteles utak Szlovákiában

Az érvényben lévő szlovák törvények szerint jelölni kell a fizetős útszakaszokat táblákkal, közúti jelzésekkel. Szlovákiában némileg mások az útjelölések. Díjkötelesek a D1, D2, D3 és D4 jelölésű autópályák és az R1, R2, R4 és R6 jelzésű autóutak. Ez jelenleg körülbelül 622 km hosszú fizetős útszakaszt jelent.

Mindenképpen nézzük meg, hogy a tervezett útvonalunkra esik-e fizetős útszakasz. A magyarhoz hasonló online térkép nagy segítségünkre lehet ebben.

Milyen járművekre kell matrica Szlovákiában?

A két nyomvonalú, 3,5 tonna össztömeget el nem érő gépjárművekre és járműszerelvényekre kell matricát vásárolni Szlovákiában. Ezeken kívül a műszaki paraméterek alapján az M1 kategóriába sorolt két nyomvonalú járművek össztömegtől függetlenül útdíjkötelesek, ugyanígy a műszakilag M1 és N1 kategóriába sorolt járműszerelvények.

Milyenek a matricaárak Szlovákiában?

Magyarországhoz hasonlóan ma már nincs fizikai matrica északi szomszédunknál sem, a matrica csak virtuálisan, e-matrica formájában kapható. Határozott időtartamra szól, amely lehet 10, 30 vagy 365 nap.

A 10 napos e-matrica 10 euróba kerül, és a vásárlástól számított 10 napig érvényes. A 30 napra szóló matrica jelenleg 14 euróba kerül. Szlovákiában létezik 365 napos matrica, tehát nem naptári évre szóló matrica, amelynek ára kereken 50 euró, a vásárlás napjától 365 napig érvényes. Létezik naptári évre szóló matrica is, ez a vásárlás napjától a következő év január 31-ig érvényes, ára szintén 50 euró.

Ha pótkocsival közlekedünk, akkor a pótkocsi tömegét hozzá kell adni a gépjármű össztömegéhez, és ha ez átlépi a 3500 kg-os határt, szintén matricát kell vásárolnunk. Ennek ára egyezik a fentiekkel.

Az e-matrica-vásárlás folyamata

Az e-matricát a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni. Az Autopalyamatrica.hu által megadott információk szerint az online vásárláshoz ugyanazok az adatok szükségesek, mint Magyarországon: járműkategória, felségjel, rendszám, érvényesség. Először a kategóriát és a matricatípust kell kiválasztanunk, ezután tudjuk megadni a rendszámot. Az érvényesség kezdete lehet a vásárlás időpontja, de beállíthatunk más időpontot is. A vásárláshoz szükséges még az e-mail-cím, csak ezután lehet elkezdeni a bankkártyás fizetést.

A vásárlásról mindenképpen kell kapnunk egy visszaigazoló e-mailt. Ezt minden esetben ellenőrizzük és őrizzük meg!

Látható, hogy a szlovák autópályamatrica-vásárlás nagyon hasonlít a magyarra, az árak Szlovákiában valamivel alacsonyabbak, mint Magyarországon, különösen az éves matricák vonatkozásában.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Rihanna meztelen jégkirálynőként pózol karácsonyi kampányában

A tervezővé avanzsált énekesnő most sem fogta vissza magát. Ez alkalommal meztelen jégkirálynőként, egy pár latex combcsizmában és kesztyűben pózol fehérnemű márkájának, a Savage X Fenty karácsonyi kollekciójában.

Kép
Életmód

5 hiba, amit zuhanyzáskor elkövetsz

Tulajdonképpen az már mindegy is, hogy zuhanyzás vagy fürdés közben, a lényeg, hogy mielőbb változtass rajtuk!

Kép
Sztárok

Catherine O'Hara újrakreálta a Reszkessetek, betörők! ikonikus jelenetét

A Kevin anyukáját megformáló Catherine O'Hara 30 év után újrakreálta a Reszkessetek, betörők! egyik ikonikus jelenetét.

Kép
Életmód

Ha kedveled az izgalmas szobanövényeket, a sellő farkú pozsgást imádni fogod

Ha hiányzik a tengerpart, vagy csak feldobnád valamivel az otthonod, esetleg valami frappáns ajándékra vágysz a barátnőid számára, van egy szuper tippünk!

Kép
Stílus

Fehér a feketétől: Megérinthetem a hajad?

Na ne! Ezt ne! Soha ne kérdezd meg egy feketétől sem!

Kép
Vegyélhazait

Karácsonyi dekorációk a #vegyélhazait csoportból

Te honnan szoktad beszerezni az ünnepi dekorációt: virágüzletből, piacról vagy te magad készíted el őket? Mi lenne, ha idén kipróbálnál valami újat!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem