Hasznos tanácsok állampapír vásárlás előtt

Hasznos tanácsok állampapír vásárlás előtt
Forrás: Photo by Adeolu Eletu on Unsplash

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

A befektetők körében különösen népszerű formának számít az állampapír. Ez főként az általa kínált előnyök közül a kiszámíthatóságnak, továbbá a jellemzően alacsony kockázati szintnek tudható be. Mivel az állampapírok között többféle opció áll rendelkezésre, ezért mindenképpen javasolt tisztában lenni az egyes konstrukciók részleteivel. Ebben a bejegyzésben mi is megpróbálunk némi segédletet nyújtani az egyes állampapír típusok közti eligazodáshoz.

Miért számít népszerű befektetési formának az állampapír?

A piacon elérhető befektetési opciók között az állampapír hordozza magában az egyik legkisebb mértékű kockázatot. Mivel maga az állam áll a vele kapcsolatos ügyletek mögött, ez a tény fokozott biztonságot jelent a befektetett összegeket illetően.

Államcsődök ugyanis viszonylag ritkán szoktak bekövetkezni, így az általunk megforgatott pénzösszeg sem fog egészen addig veszélyben forogni, amíg az államapparátus működése biztos lábakon áll.

Azzal persze számolnunk kell, hogy az alacsonyabb kockázati szintért cserébe le kell majd mondanunk a magasabb hozamokról. Az állampapír tehát főként azok számára ideális, akik a befektetések szempontjából szeretnek biztonságra játszani.

Milyen tényezőkre érdemes figyelnünk a választás kapcsán?

Az egyik legfontosabb eldöntendő kérdés az lesz, hogy a rendelkezésünkre álló pénzösszeget mekkora időtávra szeretnénk befektetni. Nagy általánosságban elmondható, hogy a hosszabb periódus magasabb kamatot hozhat maga után.

Persze annak kapcsán már jóval árnyaltabb a kép, hogy egész pontosan hány éves időtartam számít még racionálisnak. Egy néhány esztendőt felölelő ciklus kapcsán nagyjából tudunk kalkulálni a várható eseményekkel és a befektetésünket pozitív vagy negatív irányban befolyásoló fordulatokkal.

A tíz évnél is hosszabb befektetési formák esetében azonban már sokkal nehezebb dolog az előre tervezés. Ökölszabályként annyit mondhatunk, hogy a kamatok magasabb hozama mellett a hosszú lejáratú, míg az alacsony hozamok esetében a szűkebb időtávú befektetés ajánlott.

Rövid betekintés a Magyarországon jelenleg rendelkezésre álló állampapírok részleteibe

Hazánkban jelenleg a Prémium Magyar Állampapír, a Kincstári Takarékjegy, a Babakötvény, illetve a Magyar Állampapír különböző változatai állnak rendelkezésre. A Magyar Államkincstárnál, a postán vagy a bankokon keresztül van lehetőségünk vásárolni belőlük.

A futamidő, az aktuális kamat és a lejáratig számított éves hozam kapcsán is tapasztalhatunk köztük eltéréseket. Ennek megfelelően célszerű részletesen tanulmányozni és összehasonlítani őket, hogy a céljainkhoz leginkább illeszkedő megoldást tudjuk végül kiválasztani.

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Szépség

A 86 éves Jane Fonda esküszik erre a drogériás arckrémre - most kedvezményesen szerezheted be!

A 86 éves Jane Fonda mindenképp hiteles személy, ha szépségápolásról van szó, erre pedig arcbőre a bizonyíték! Ezt a terméket használja arcápolási rutinjához a híresség!

Kép
Stílus

6 farmer, ami már nem lesz divatos 2024 tavaszán - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Ezeket a farmereket is pont úgy találták ki, hogy könnyen és gyorsan megszerethessük őket!

Kép
Életmód

8 film, melyben a szerelmi háromszög teljesen megosztotta a rajongókat - te kinek az oldalára álltál?

Ezek a filmes szerelmi háromszögek két táborra szakítják a rajongókat! Te kinek az oldalán állsz?

Kép
Sztárok

Megvan az álomotthon! Ebben a meseszép villában él Palvin Barbi és Dylan Sprouse - FOTÓK

Palvin Barbi és Dylan Sprouse sajátkezűleg végzik a felújítást, hogy beköltözhessenek mesebeli otthonukba! Az alapok tökéletesek, de van min dolgozni.

Kép
Életmód

Ez a nő 2 hét alatt 8 kg-ot fogyott ezzel a módszerrel - mutatjuk, hogyan csinálhatod utána!

Mondjuk is, hogy melyik az a 7 gyakorlat, amit ha beépítesz az edzésrutinjaid közé, bizony te is gyorsan észreveszed majd a változást.

Kép
Életmód

10 meglepő NASA-találmány, ami a mindennapi életünk részévé vált

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó - a NASA nagyobb hatással van mindennapi éltünkre, mint gondolnánk.