Harisnya vs. harisnyanadrág. Honnan ered és mi köztük a különbség?

Harisnya vs. harisnyanadrág. Honnan ered és mi köztük a különbség?
Forrás: PR

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Itt az ősz. Ez a lehullott színes falevelek mellett azt jelenti, hogy itt az idő kicserélni a könnyű nyári ruhákat és a szandálokat melegebb ruhadarabokra és harisnyákra. Vagy harisnyanadrágokra? Nézze meg, mi is a különbség a hasonló megnevezésű kiegészítők között, és mikor voltak a legnépszerűbbek.

Lehet, hogy meglepően hangzik, de a vékony és elasztikus harisnyák – manapság minden női ruhatár része – csak a második világháború idejében látták meg a napvilágot. Abban az időben jelentek meg a piacon az első harisnyák nylonból, szintetikus anyagból, amely rugalmas volt és a gyártási költségek sem voltak magasak. Az akkori hölgyek számára, akik a mai nőknél sokkal gyakrabban viseltek szoknyákat és ruhákat, ideális ruhadarab volt.

A praktikus „nylon“ hamar nagy konkurencia lett az addig népszerű selyem harisnyáknak, melyek tekintettel a természetes alapanyag árára nem voltak elérhetők mindenki számára. Így történt az, hogy az amerikai DuPont társaság laboratóriumban kifejlesztett poliamid fonal nem véletlenül okozott divat forradalmat.

A háború idejében készült harisnyák zömében testszínűek voltak, hátoldalon végig egy kontrasztos fekete varrással. Annak ellenére, hogy a mai harisnyákat már nem kell összevarrni, ma is kaphatók modellek ezzel az ikonikus részlettel. A női harisnyaáruk kínálata a következő években további fazonokkal és designokkal bővült, és megjelentek a praktikus harisnyanadrágok is.

Kép
forrás: PR

Harisnya és harisnyanadrág

Bár a két megnevezés sok embernél összekeveredik, a harisnya és a harisnyanadrág között lényeges különbség van. Igaz, azonos anyagból készülnek, de a harisnya mindig párban kapható, és csak a combok kétharmadáig húzható fel, ezzel szemben a harisnyanadrág egészen derékig ér, és eltakarja a test egész alsó részét.

A harisnya előnye, hogy nem szorít és csak a lábakat öltözteti, ezért főként melegebb időszakokra ajánlott. És őszintén szólva – az egészen derékig érő harisnyanadrággal szemben jobban is mutat. Ugyanakkor nem tudnak alakformáló hatást kiváltani a has- vagy a csípőrészen, ez viszont a harisnyanadrágok nagy előnye.

A harisnyatartó öv is megérdemli a figyelmet

Ha ideális harisnyát keres, választhat combfixet is, mely a megerősített rugalmas felső szegélynek köszönhetően hozzátapad a bőrhöz. A jobb megbízhatóságért a belső oldalán szilikon szegélyek is lehetnek, melyek megakadályozzák a harisnya lecsúszását. A combfix szűk ruha vagy szoknya alá is felvehető, mivel a harisnyanadrággal ellentétben észrevétlen marad.

Ha viszont nem rajong a combokhoz szorosan illeszkedő szegélyekért, válassza a keskeny pántokkal készült harisnyatartó övet, amely stabilan rögzíti a harisnyát. Bár úgy tűnhet, hogy a harisnyatartó övek ideje rég lejárt, meg lesz lepve, hogy mennyire kényelmes is lehet. És ha szívesen viseli a rafinált, retró hatású darabokat, érdemes kipróbálni!

Kép
forrás: PR

A harisnyanadrág melegít, és eltakarja az apró hibákat

A harisnyanadrágok azért népszerűek a nők körében, mert nagyon praktikusak. Kellemes melegérzetet biztosítanak amikor hűvösebbre fordul az idő, nem kell állandóan figyelni, hogy a harisnya a helyén van-e, de főleg alakformáló hatásuk is van anélkül, hogy speciális alakformáló fehérneműt kellene viselni. Ha a megerősített derékrésszel készült alakformáló harisnyanadrágot választ, jutalma a laposabb has és a feszesebb popsi lesz.

Harisnyanadrágok további előnye, hogy több színben is kaphatók. A harisnyanadrágok általában – persze vannak kivételek is – inkább decens alapszínekben készülnek, mint a fekete, testszín, fehér, szürke, sötétkék vagy bordó, de szinte minden elképzelhető színárnyalatban talál harisnyanadrágot.

Kép
forrás: PR

Mit jelent a rejtélyes DEN rövidítés?

A harisnya és harisnyanadrág választása során nem csak a színre, fazonra vagy mintára kell ügyelni, fontos szempont a DEN érték (denier) is. Ezzel a mértékegységgel korábban a selyem finomságát jelölték, később pedig más anyagokból készült harisnyaáruk megjelölésére is kezdték használni.

Minél alacsonyabb a DEN szám, annál vékonyabb és jobban transzparens az alapanyag. A 15 DEN jelölés tehát nagyon vékony harisnyát takar, amely szinte meztelen érzést vált ki, a 100 DEN-es termékek pedig télen viselhetők. Minél sűrűbbek a szálak, annál erősebb és ellenállóbb a harisnya vagy a harisnyanadrág.

Ön melyiket viseli szívesebben?

Harisnya
Harisnyanadrág
Megosztom az eredményt

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

3 fontos lecke, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép
Shopping

Margot Robbie tökéletes sminkjének titka ez a rúzs: A vásárlók szerint órákig hibátlan marad!

A színésznő sminkje mindig tökéletes, most pedig eláruljuk, hogy mitől: ezt a rúzs viseli legtöbbször Margot Robbbie!

Kép
Életmód

Ezeket próbáld ki reggel: 9 étel, ami nagyobb energialöketet ad, mint a kávé

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.

Kép
Sztárok

Újabb baleset! Chris Pratt komolyan megsérült legújabb filmjének forgatásán, maga osztott meg fotót az állapotáról

Chris Pratt tegnap megsérült a Mercy 4. forgatási napján! Lehet csúszni fog a premier?

Kép
Életmód

6 csillagjegy, aki nagyon sok pénzhez juthat a következő hetekben - nekik szerencsét hoz a Jupiter-Uránusz együttállás!

Április 20-án érkezik a Jupiter-Uránusz együttállás, ami az év legjelentősebb asztrológiai eseménye. Tudd meg, hogy a te csillagjegyedre hatással lesz-e!

Kép
Stílus

Gigi Hadid bemutatja: A farmer, ami nélkül a divatos nők nem tudnák túlélni a tavaszt

A farmerek szára idén tavasszal ismét kicsit tágabb irányt vesz, és ami azt illeti elég jól is néz ki!