Gyártásautomatizálási trendek - merre tart a robotika?

Gyártásautomatizálási trendek - merre tart a robotika?
Forrás: Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A robotika alkalmazásának célja a gyártási folyamatokban a szükséges emberi munka csökkentése, a precizitás és a teljesítmény növelése. Az előrejelzések a robottechnológia további rohamos terjedését jósolják, ezen belül is a mobil robotok arányának növekedését. A robotok alkalmazása ma már rövid távon megtérül, szinte a gyártás, szerelés és termelés minden területén érdemes automatizálni a munkafolyamatok legalább egy részét.

A gyártásautomatizálás folyamata

A megfelelő termelési technológia kiválasztása a gyártás egyik leglényegesebb pontja. Ezen nagyon sok múlik, a termék minősége, az előállítási költségek és még egy sor más dolog. A gyártásautomatizálás célja a lehető legjobb minőségű termékek gazdaságos, költséghatékony előállítása.

Kulcsfontosságú a tervezés, lehetőleg már a kezdetektől, néha már a cégalapításnál szükség lehet a gyártási technológia ismeretére, hiszen ez kihat a megfelelő munkatársak kiválasztására. Akár a gyár felépítésének a helyét is befolyásolhatja, milyen képzettségű munkaerőre lesz szüksége a termékek előállításához. A Promatech tapasztalt mérnökei számos esetben segítettek már ilyen tervek készítésében.

Figyelembe kell venni továbbá azokat az anyagokat, amelyekből a termékek készülnek, hiszen hosszú távon is meg kell felelni például a környezetvédelmi elvárásoknak, tendenciáknak.

A gyártási technológia megtervezése után lehet csak nekilátni az egyes munkafolyamatok megtervezésének, az ahhoz szükséges eszközök beszerzésének és beüzemelésének. Az elmúlt időszakban a robotika és az additív gyártás bizonyult a leginnovatívabb megoldásnak.

Robottechnológia és additív gyártás

A robotok gyártási technológiába való integrálása a különböző robotok programozása és összehangolásuk nagy szakértelmet igénylő feladat. Ennek során meg kell tervezni és fizikailag is ki kell alakítani a gyártósorok és robotok minden részletre kiterjedő kiszolgáló környezetét. Ez minden esetben a vásárló igényei szerint kell történjen. Az automatizálás eredményeképpen elvárható a nagyobb termelési hatékonyság, a javuló minőség és rugalmasság, az erőforrások és a hely jobb kihasználása, a tervezett és ellenőrizhető gyártási folyamatok megvalósítása.

Additív gyártás alatt a 3D technológia gyártási célú alkalmazását értjük. Ez az ipar némely ágazatában még nem terjedt el széles körben, ezért e téren sok még a kiaknázatlan lehetőség. Megfigyelhető az ipari átlagot jóval meghaladó növekedés e téren, különös tekintettel az alkatrészek és a gyógyászati célú eszközök gyártására. Nagy előnye, hogy nincs anyagpazarlás, hulladék, a gyártás is sokkal egyszerűbb, azonban a nem megfelelő alapanyag vagy technológia, illetve az emberi mulasztások mind hibás végtermékhez vezethetnek.

Új irányzat a robotok termelési célú alkalmazásában a kollaboratív, azaz az emberrel együttműködő robotok alkalmazása. Körültekintő gyártástervezés esetén a humán és a gépi munkaerő egymást segítve képes dolgozni.

Tovább olvasok
Kép
Szépség

Izzadásgátlás természetesen - kellemetlen foltok nélkül

Egyszerű életmódbeli változtatások segítségével is megelőzhető, vagy csökkenthető a hónalj izzadása és a szagok intenzitása. Mutatjuk, mire figyelj oda!

Kép
Sztárok

Petíciót indítottak a Jézust nőként ábrázoló filmdráma ellen

Michael Jackson lánya, Paris Jackson alakítaná Jézust a Warner Bros. filmdrámájában, de ez sokaknak nem tetszik. Miért ne lehetne Jézus nő?

Kép
Életmód

A leggyorsabban elkészíthető házi fagyi kalóriaszegényen

Nem kell megszállott konyhatündérnek lenni ahhoz, hogy ínycsiklandó gyümölcsös fagyit készítsünk (kevesebb mint) tíz perc alatt.

Kép
Sztárok

Címlaplányból haditudósító: Kate Winslet merész szerepben tér vissza

Kate Winslet felülírhatja eddigi legnagyobb sikereit is.

Kép
Sztárok

Michelle Obama könnyek között méltatta Beyoncét a bátorságáért

Beyoncé kapta a BET Humanitárius díjat. A világjárvány miatt idén online megtartott díjátadón a volt First Lady elismerő szavakkal méltatta a fekete közösségért legtöbbet tevő sztárt.

Kép
Sztárok

Miley Cyrus visszanyerte elveszett hangját és újra énekel

A hangszálműtéten átesett Miley Cyrus egy klasszikust énekelt a világjárvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók tiszteletére.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem