Skizofrénia és sokkoló gyógykezelések: Fülöp herceg édesanyjának filmbe illő története

Skizofrénia és sokkoló gyógykezelések: Fülöp herceg édesanyjának filmbe illő története
Forrás: Getty Images

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Fülöp herceg édesanyjára, Aliz hercegnőre nem kis terheket rótt az élet.

Fülöp herceg édesanyja, Aliz hercegnő 1885-ben látta meg a napvilágot a windsori kastélyban, Lajos Sándor battenbergi herceg és Viktória hessen–darmstadti hercegnő első gyermekeként. Édesanyja Viktória brit királynő egyik unokája volt, a család pedig épp nála volt vendégsében, amikor megindult a szülés, így a kislány az angliai városban született. Aliz hallássérült volt és leginkább szájról olvasott, de ez később nem akadályozta meg abban, hogy négy nyelven sajátítson el, így nemcsak németül és angolul tanult meg tökéletesen, de franciául és görögül is.

A hercegnő már egészen fiatalon számos társasági eseményen részt vett. 1902-ben, VII. Eduárd brit király koronázásán ismerkedett meg I. György görög király negyedik fiával, András görög és dán királyi herceggel. A találkozásból szerelem, majd 1903-ban esküvő lett. Nászukból öt gyermek született: Margit, Teodóra, Cecília, Zsófia és Fülöp herceg. Legkisebb és egyetlen fiúgyermekük még csak 18 hónapos volt, amikor 1922-ben édesapját, Andrást száműzték Görögországból. A családnak a brit Királyi Haditengerészet hajóján sikerült elhagynia Korfu szigetét, és Franciaországban telepedtek le, ahol Aliz áttért a görög ortodox vallásra.

Kép
forrás: Getty Images

Aliz hercegnő romló egészségi állapota...

András herceg az alkoholba és a szerencsejátékba menekült, és idővel elhidegült feleségétől Aliz hercegnőtől, aki pedig olyan súlyos mentális problémákkal küzdött, hogy nemcsak hangokat hallott, de úgy gondolta, hogy fizikai kapcsolatban áll Jézussal és más szentekkel is. Szülei tehát ilyen terhekkel a vállukon képtelenek voltak tisztességes körülményeket teremteni a gyermek Fülöp hercegnek, ezért egy ideig a rokonok vették magukhoz őt.

Fülöp 9 éves volt, amikor édesanyjánál skizofréniát diagnosztizáltak és akarata ellenére szanatóriumba vitték. Először Berlinben helyezték el, majd innen végül a svájci Kreuzlingenbe került, ahol olyan kezeléseknek vetették alá, melyek többek közt korai menopauzát idéztek elő nála, bár többször is megpróbált megszökni az intézményből, sajnos sikertelenül. Végül Olaszországba vitték, ahonnan saját közbenjárásának köszönhetően kiengedték. Családját egészen 1937-ig nem látta, férjével pedig hosszú idő után először a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Cecília lányuk temetésén találkozott 1938-ban. Aliz hercegnő hamarosan visszatért Athénba és rangjához képest kimondottan visszafogott otthont választott magának. Életét a rászorulóknak szentelte, szegénykonyhákon és a Vöröskeresztnek dolgozott, mindez pedig nem volt számára ismeretlen, hiszen egykoron a Balkán-háború alatt ápolónőként szolgált több katonai kórházban is. A második világháború alatt zsidókat bújtatott és félelmet nem ismerve tudta siketségére hivatkozva elterelni magáról a németek felmerülő gyanúját. Férje, András 1944-ben hunyt el, ám erről a hírről a második világháború miatt csak hetekkel később értesült. 1949-ben megalapította a Márta és Mária keresztény apácarendet a görögországi Tínosz szigetén, ahol szinte haláláig élt és dolgozott. Mondhatni igencsak aktívan. Aliz jótékonykodással töltötte az idejét ez idő tájt, kétszer is adománykörútra utazott az Egyesült Államokba, illetve a közélettől sem vonult teljesen vissza, hiszen többek közt tiszteletét tette II. Erzsébet koránázásán is. 1967-ben romló egészségi állapota és a görög politikai viszonyok miatt menye jobbnak látta azt, ha anyósa a közelükbe költözik, és a Buckingham-palotában alakítottak ki neki egy kis lakrészt. Aliz végül két évvel később, 1969-ben itt is hunyt el. Először a windsori Szent György-kápolnában temették el, még annak ellenére is, hogy utolsó kívánsága az volt, hogy az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna-templomban helyezzék örök nyugalomra nagynénje, Jelizaveta Fjodorovna mellett Jeruzsálemben. Ezen kívánságát végül 1988. augusztus 3-án a család teljesítette is.

Kép
forrás: Getty Images

Kíváncsi vagy még több izgalmas történetre a királyi családról? Míg Teadélután első évada a múlt és jelen század legbefolyásosabb női alakjával, II. Erzsébettel foglalkozott, addig a második évadban már Fülöp herceg különleges élete került a középpontba. A férfi, aki a királynő 70 évig tartó uralkodása alatt végig mellette állt, vagy egy lépéssel lemaradva, ha a protokoll éppen úgy kívánta!

Hallgasd meg a Teadélután második évadának első adását, amiből minden kiderül!

Ebben a galériában pedig 10 érdekességet találsz Fülöp hercegről!

Galéria / 10 kép

10 dolog, amit nem tudtál Fülöp hercegtől

Megnézem a galériát

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

3 nyári ruhadarab, ami már nem lesz divatos 2024-ben - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Természetesen most sem kell szigorúan a szekrény mélyére száműznöd ezeket a ruhadarabokat, de azért érdemes adni egy esélyt ezeknek az új divatirányzatoknak is.

Kép
Életmód

Így tüntetheted el a zsírt a karodról pár nap alatt - ezt a trükköt a mindennapokba is könnyedén beépítheted!

Nemcsak a hason és a fenéken múlik a bikini forma, hanem a felkarokon és a combokon is. Mutatunk egy trükköt, amivel napokon belül látható eredményt érhetsz el!

Kép
Életmód

Mutatjuk a Bridgerton család 10 leforróbb intim jelenetét! - Ezek a rajongók kedvencei!

A Bridgerton család sorozatban nincs hiány az intim jelenetekből, és egy-kettő igen emlékezetesre sikerült. Mutatjuk a 10 leforróbb intim jelenetet Bridgertonból!

Kép
Sztárok

A magyar színésznő, aki Erno Laszlo felesége volt, de Greta Garbóhoz is szerelmi szálak fűzték

Gombaszögi Irén kalandos életéről viszonylag keveset hallattunk, pedig bizony cseppet sem volt unalmas!

Kép
Sztárok

Hűha! Blake Lively egy több mint 7 millió forintos farmerben pompázott! Mutatjuk a méregdrága ruhadarabot - FOTÓ

Blake Lively stílusa mindig ámulatba ejt minket, most viszont nemcsak a megjelenése, hanem annak ára is: egy több mint 7 milliós farmerban jelent meg! Fantasztikusan nézett ki, de vajon megérte az árát?

Kép
Életmód

Nem csak időseknél fordul elő a probléma: 8 hatásos és természetes módszer a visszér ellen

Minden tévhittel ellentétben, a visszérproblémák nem csupán az időseket érintik, sajnos fiatalabb korban is egyre gyakrabban fordulnak elő, főleg olyan tényezők hatására, mint a genetika, a terhesség, az elhízás, a hosszas álló- vagy ülőmunka, és a nem megfelelő cipőviselés. Emellett pedig a kor előrehaladtával is nagyobb eséllyel alakul ki. Az alábbiakban olyan hatásos módszereket hoztunk, melyek segíthetnek felvenni a harcot a visszér ellen.