Skizofrénia és sokkoló gyógykezelések: Fülöp herceg édesanyjának filmbe illő története

Skizofrénia és sokkoló gyógykezelések: Fülöp herceg édesanyjának filmbe illő története
Forrás: Getty Images

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Fülöp herceg édesanyjára, Aliz hercegnőre nem kis terheket rótt az élet.

Fülöp herceg édesanyja, Aliz hercegnő 1885-ben látta meg a napvilágot a windsori kastélyban, Lajos Sándor battenbergi herceg és Viktória hessen–darmstadti hercegnő első gyermekeként. Édesanyja Viktória brit királynő egyik unokája volt, a család pedig épp nála volt vendégsében, amikor megindult a szülés, így a kislány az angliai városban született. Aliz hallássérült volt és leginkább szájról olvasott, de ez később nem akadályozta meg abban, hogy négy nyelven sajátítson el, így nemcsak németül és angolul tanult meg tökéletesen, de franciául és görögül is.

A hercegnő már egészen fiatalon számos társasági eseményen részt vett. 1902-ben, VII. Eduárd brit király koronázásán ismerkedett meg I. György görög király negyedik fiával, András görög és dán királyi herceggel. A találkozásból szerelem, majd 1903-ban esküvő lett. Nászukból öt gyermek született: Margit, Teodóra, Cecília, Zsófia és Fülöp herceg. Legkisebb és egyetlen fiúgyermekük még csak 18 hónapos volt, amikor 1922-ben édesapját, Andrást száműzték Görögországból. A családnak a brit Királyi Haditengerészet hajóján sikerült elhagynia Korfu szigetét, és Franciaországban telepedtek le, ahol Aliz áttért a görög ortodox vallásra.

Kép
forrás: Getty Images

Aliz hercegnő romló egészségi állapota...

András herceg az alkoholba és a szerencsejátékba menekült, és idővel elhidegült feleségétől Aliz hercegnőtől, aki pedig olyan súlyos mentális problémákkal küzdött, hogy nemcsak hangokat hallott, de úgy gondolta, hogy fizikai kapcsolatban áll Jézussal és más szentekkel is. Szülei tehát ilyen terhekkel a vállukon képtelenek voltak tisztességes körülményeket teremteni a gyermek Fülöp hercegnek, ezért egy ideig a rokonok vették magukhoz őt.

Fülöp 9 éves volt, amikor édesanyjánál skizofréniát diagnosztizáltak és akarata ellenére szanatóriumba vitték. Először Berlinben helyezték el, majd innen végül a svájci Kreuzlingenbe került, ahol olyan kezeléseknek vetették alá, melyek többek közt korai menopauzát idéztek elő nála, bár többször is megpróbált megszökni az intézményből, sajnos sikertelenül. Végül Olaszországba vitték, ahonnan saját közbenjárásának köszönhetően kiengedték. Családját egészen 1937-ig nem látta, férjével pedig hosszú idő után először a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Cecília lányuk temetésén találkozott 1938-ban. Aliz hercegnő hamarosan visszatért Athénba és rangjához képest kimondottan visszafogott otthont választott magának. Életét a rászorulóknak szentelte, szegénykonyhákon és a Vöröskeresztnek dolgozott, mindez pedig nem volt számára ismeretlen, hiszen egykoron a Balkán-háború alatt ápolónőként szolgált több katonai kórházban is. A második világháború alatt zsidókat bújtatott és félelmet nem ismerve tudta siketségére hivatkozva elterelni magáról a németek felmerülő gyanúját. Férje, András 1944-ben hunyt el, ám erről a hírről a második világháború miatt csak hetekkel később értesült. 1949-ben megalapította a Márta és Mária keresztény apácarendet a görögországi Tínosz szigetén, ahol szinte haláláig élt és dolgozott. Mondhatni igencsak aktívan. Aliz jótékonykodással töltötte az idejét ez idő tájt, kétszer is adománykörútra utazott az Egyesült Államokba, illetve a közélettől sem vonult teljesen vissza, hiszen többek közt tiszteletét tette II. Erzsébet koránázásán is. 1967-ben romló egészségi állapota és a görög politikai viszonyok miatt menye jobbnak látta azt, ha anyósa a közelükbe költözik, és a Buckingham-palotában alakítottak ki neki egy kis lakrészt. Aliz végül két évvel később, 1969-ben itt is hunyt el. Először a windsori Szent György-kápolnában temették el, még annak ellenére is, hogy utolsó kívánsága az volt, hogy az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna-templomban helyezzék örök nyugalomra nagynénje, Jelizaveta Fjodorovna mellett Jeruzsálemben. Ezen kívánságát végül 1988. augusztus 3-án a család teljesítette is.

Kép
forrás: Getty Images

Kíváncsi vagy még több izgalmas történetre a királyi családról? Míg Teadélután első évada a múlt és jelen század legbefolyásosabb női alakjával, II. Erzsébettel foglalkozott, addig a második évadban már Fülöp herceg különleges élete került a középpontba. A férfi, aki a királynő 70 évig tartó uralkodása alatt végig mellette állt, vagy egy lépéssel lemaradva, ha a protokoll éppen úgy kívánta!

Hallgasd meg a Teadélután második évadának első adását, amiből minden kiderül!

Ebben a galériában pedig 10 érdekességet találsz Fülöp hercegről!

Galéria / 10 kép

10 dolog, amit nem tudtál Fülöp hercegtől

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

3 fontos lecke, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép
Shopping

Margot Robbie tökéletes sminkjének titka ez a rúzs: A vásárlók szerint órákig hibátlan marad!

A színésznő sminkje mindig tökéletes, most pedig eláruljuk, hogy mitől: ezt a rúzs viseli legtöbbször Margot Robbbie!

Kép
Életmód

Ezeket próbáld ki reggel: 9 étel, ami nagyobb energialöketet ad, mint a kávé

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.

Kép
Sztárok

Újabb baleset! Chris Pratt komolyan megsérült legújabb filmjének forgatásán, maga osztott meg fotót az állapotáról

Chris Pratt tegnap megsérült a Mercy 4. forgatási napján! Lehet csúszni fog a premier?

Kép
Életmód

6 csillagjegy, aki nagyon sok pénzhez juthat a következő hetekben - nekik szerencsét hoz a Jupiter-Uránusz együttállás!

Április 20-án érkezik a Jupiter-Uránusz együttállás, ami az év legjelentősebb asztrológiai eseménye. Tudd meg, hogy a te csillagjegyedre hatással lesz-e!

Kép
Stílus

Gigi Hadid bemutatja: A farmer, ami nélkül a divatos nők nem tudnák túlélni a tavaszt

A farmerek szára idén tavasszal ismét kicsit tágabb irányt vesz, és ami azt illeti elég jól is néz ki!