115 éve született Frida Kahlo, akinek nemcsak festményei, de szerelmi élete is kellőképpen színes volt

115 éve született Frida Kahlo, akinek nemcsak festményei, de szerelmi élete is kellőképpen színes volt
Forrás: Getty Images

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Frida Kahlo rövidke életének minden perce csordultig volt izgalommal.

Frida Kahlo 1907. július 6-án látta meg a napvilágot Mexikóváros egyik külvárosában, Coyoacánban, egy német származású apa és spanyol-indián (mesztic) anya harmadik gyermekeként.

Frida Kahlo mindössze hatéves volt, amikor járványos gyermekbénulás következtében jobb lába deformálódott. Innentől fogva előszeretettel hordott hosszú mexikói szoknyákat, de a férfi ruhákat is igencsak kedvelte. A család bár szerény körülmények között élt, a jó eszű lánynak lehetősége volt arra, hogy Mexikó legjobb középfokú iskolájában tanulhasson és idővel valóra válthassa az orvosi karrier köré szőtt álmait, amit egy 1925-ben bekövetkezett végzetes buszbaleset örökre átírt. Frida ugyanis olyan súlyos gerincsérülést szenvedett, hogy hosszú hónapokat kellett ágyban töltenie, miközben egy gipszfűző közé szorították törékeny testét. Ekkoriban kezdett el festeni és 1928-ban csatlakozott egy művészeti csoporthoz, itt ismerte meg élete nagy szerelmét, a nála 21 évvel idősebb Diego Riverát.

1929-ben oltár elé is álltak és innentől fogva egymást inspirálva alkottak. 1930 és 1933 között az Egyesült Államokban éltek és csak úgy pezsegtek körülöttük az emberek, miközben Fridának meg kellett küzdenie élete talán egyik legfájdalmasabb fejezetével, ugyanis az orvosi kezelések ellenére a festőnő elvetélt. Hazatértük után a férj egyre sűrűbben kacsingatott ki a boldogító igennel járó hűség kötöttségéből és amikor Frida húgával, Cristinával kezdett viszonyt, akkor már a feleségnél is betelt a pohár. A megtört szívű nő is különféle kalandokkal színesítette egyre boldogtalanabb életét, míg aztán 1939-ben a férfi kezdeményezésére elváltak egymástól.

Az egykor orvosnak készülő lány karrierje szépen szárnyalt, egyre több helyen ismerték a nevét és miközben szakmailag minden rendben volt, lelkileg nem. Ő csak a szeretett férfira tudott gondolni, így megbocsájtott neki és alig egy évvel a válásuk után ismét összeházasodtak. Frida egészségi állapota azonban visszafordíthatatlanul romlásnak indult, bár számos esetben megműtötték, egyre nagyobb fájdalmai voltak, ami mellé meg egy erős depresszió is társult. 1953-ban amputálták a jobb lábát, innentől fogva pedig végleg ágyba kényszerült, 1954-ben júliusában tüdőgyulladást kapott, majd 1954. július 13-án a hivatalos jelentések szerint tüdőembóliát elhunyt, maga mögött hagyva egy csodálatosan gazdag életművet, melynek darabjai ma is emberek millióit ejti ámulatba világszerte.

Frida Kahlo élete és szerelmei is megérnek pár kis történetet, így a folytatásért kattints tovább!

Galéria / 8 kép

Egy biszexualitás ikon: Avagy Frida Kahlo románcainak története

Megnézem a galériát

És ezt láttad már?

Galéria / 7 kép

Mexikó egy kattintásra: már virtuálisan is bejárhatod Frida Kahlo otthonát

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

A boldogság nem egy elérhetetlen álomkép, ám nem is adja olyan könnyen magát! Viszont egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyen beépítheted az életedbe, mondjuk is hogyan teheted meg mindezt!

Kép
Életmód

A szakértő figyelmeztet: 3 tápanyag, aminek hiánya miatt lassul a fogyás

Sokkal lassabban megy a fogyás, ha ezt a három tápanyagot kihagyod az étkezésedből!

Kép
Életmód

Ez a csodaszer elképesztő módon támogatja az agyad egészségét, és megőrzi a fiatalságát: a cink 5 jótékony hatása

Nos, mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy van egy csodaszer, melynek a rendszeres fogyasztásától megfiatalodik az agyad? Bizony, sokan nem tudják, de a cink jótékony hatásai közé tartozik többek között az is, hogy képes serkenteni, fiatalítani az agyi funkciókat. Ám nem csupán ez az egyetlen jótékony hatása van. Nézzük is, melyek ezek.

Kép
Életmód

Félresikerült póthaj, elrontott vágás! A Next Top Model történetének 10 legrosszabb átalakítása

Az America's Next Top Model, azaz a Topmodell leszek! évadjaiban voltak egészen elképesztő átváltozások!

Kép
Stílus

Zendaya ruhaválasztásával Carrie Bradshaw-t másolta: na de kinek állt jobban a szett?

Zendaya nem először merült el a nosztalgia tengerében, ezúttal Carrie Bradshaw adta neki az inspirációt!

Kép
Életmód

16 érdekesség, amit te sem tudtál a Szellemirtókról

Negyven évvel az első film sikere után most itt a Szellemirtók – A borzongás birodalma. De hogyan született az eredeti?