Fizetett szabadság a menstruáció alatt? Igen, ez nem álom!

Fizetett szabadság a menstruáció alatt? Igen, ez nem álom!
Forrás: Getty Images

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Promóciók

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe

Facebook
Twitter
Pinterest

Hanem a valóság! Már távolról sem olyan idegen gondolat, hogy a nőknek a havi ciklusok idején extra fizetett szabadnapok járhatnak.

Természetesen orvosilag alátámasztott igazolás birtokában, de a fájdalmas havi vérzés esetén vannak országok, ahol akár a menstruáció első két, vagy a két legerősebb napjára fizetett szabadság jár a női munkavállalóknak. Európában nemrég például Spanyolországban fogadtak el egy olyan törvénycsomagot, melyből az egyik jogszabály arról rendelkezik, hogy bizonyos esetekben, ha a nő háziorvosa is úgy ítéli meg, hogy a havi vérzés miatt fellépő kellemetlen panaszok fokozódása indokolja, úgy a nők jogosultak a home office-ra a menstruáció ideje alatt, vagy indokolt esetben havi szinten extra két nap fizetett szabadságot is igényelhetnek a görcsös fájdalmak okán.

Arról egyelőre nem szólnak a spanyol statisztikák, hogy mindezt mennyien veszik, vagy merik igénybe venni. A helyi szakszervezetek álláspontja szerint, az előzetes névtelen kutatások alapján azonban nagyon sokan félnek, hogy ha gyakran igénylik majd a plusz havi szabadságot, akkor egyéb indokokra hivatkozva elbocsáthatják a munkahelyükön. Az eddigi gyakorlat alapján Indonéziában, Dél-Koreában és Japánban is jár 2 nap extra szabadság a nőknek fájdalmas menstruáció esetén, ám a szigetországban például ez fizetetlen munkanapnak minősül, és egy ottani felmérés szerint a munkavállalók mintegy 0,9%-a élt eddig a lehetőséggel a törvény 1947-es fennállása óta.

Az általános elmélet szerint egyébként a nők közel 60-90%-a szenved havi szinten rendszeresen görcsöktől. 2022-ben pedig már Magyarországon is van olyan intézmény, ahol egy nap szabadságra, vagy otthoni munkavégzésre jogosultak a nők, mégpedig a fővárosban, a II. valamint a VII. kerületi önkormányzati fenntartású intézményeiben.

Te mit gondolsz, hazánkban működhetne a menstruáció miatti szabadság?

Igen, és az én munkahelyem szerintem támogatóan állna a témához.
A fenti példákat véve sajnos nem hiszem, hogy túl sok értelme lenne.

Galéria / 5 kép

5 női jóga gyakorlat a menstruációs fájdalmak csökkentésére

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Promóciók

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe

Kép
Sztárok

A képek magukért beszélnek! Sokak szerint ezek a felvételek a bizonyítékai annak, hogy semmi kémia nincs már Hailey és Justin Bieber között

Hailey és Justin Bieber házasságáról sok pletyka kering, most itt egy újabb jel, ami sokak szerint arra utal, hogy valami nincs rendben köztük!

Kép
Szépség

SJP és Jennifer Aniston már imádja! Egy új hajtrend, aminél nincs tökéletesebb őszülő hajhoz

Ősz hajszálak, őszülő hajtő? Ma már ebben nincs semmi ciki, sőt! Nézd meg, hogyan hordják a hajukat a legnagyobb hollywoodi sztárok!

Kép
Sztárok

Conchita Wurst férfiasabb, mint valaha: 9 év telt el azóta, hogy megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, ma már szinte rá sem ismerni

Kilenc évvel ezelőtt mindenki ledöbbent, amikor egy estélyit viselő, gyönyörű, szakállas nő lépett a színpadra. A nevét pedig mindenki azonnal megjegyezte: Conchita Wurst.

Kép
Életmód

Elveszettnek érzed magad a munkahelyeden? Próbáld ki az Anti-Goals trendet, ami igazi változást hozhat a karrieredben

Ha összeállítod, mik az úgynevezett „anti-céljaid” a munkádban, sokkal lelkesebbé és motiváltabbá válhatsz.

Kép
Sztárok

Zsák a foltját! Sztárcsemeték, akik szintúgy egy híresség gyerekébe szerettek bele

A hírességek világát néha sokkal több romantikus szál köti össze, mint ahogy azt először gondolnánk!