Fizetett szabadság a menstruáció alatt? Igen, ez nem álom!

Fizetett szabadság a menstruáció alatt? Igen, ez nem álom!
Forrás: Getty Images

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Facebook
Twitter
Pinterest

Hanem a valóság! Már távolról sem olyan idegen gondolat, hogy a nőknek a havi ciklusok idején extra fizetett szabadnapok járhatnak.

Természetesen orvosilag alátámasztott igazolás birtokában, de a fájdalmas havi vérzés esetén vannak országok, ahol akár a menstruáció első két, vagy a két legerősebb napjára fizetett szabadság jár a női munkavállalóknak. Európában nemrég például Spanyolországban fogadtak el egy olyan törvénycsomagot, melyből az egyik jogszabály arról rendelkezik, hogy bizonyos esetekben, ha a nő háziorvosa is úgy ítéli meg, hogy a havi vérzés miatt fellépő kellemetlen panaszok fokozódása indokolja, úgy a nők jogosultak a home office-ra a menstruáció ideje alatt, vagy indokolt esetben havi szinten extra két nap fizetett szabadságot is igényelhetnek a görcsös fájdalmak okán.

Arról egyelőre nem szólnak a spanyol statisztikák, hogy mindezt mennyien veszik, vagy merik igénybe venni. A helyi szakszervezetek álláspontja szerint, az előzetes névtelen kutatások alapján azonban nagyon sokan félnek, hogy ha gyakran igénylik majd a plusz havi szabadságot, akkor egyéb indokokra hivatkozva elbocsáthatják a munkahelyükön. Az eddigi gyakorlat alapján Indonéziában, Dél-Koreában és Japánban is jár 2 nap extra szabadság a nőknek fájdalmas menstruáció esetén, ám a szigetországban például ez fizetetlen munkanapnak minősül, és egy ottani felmérés szerint a munkavállalók mintegy 0,9%-a élt eddig a lehetőséggel a törvény 1947-es fennállása óta.

Az általános elmélet szerint egyébként a nők közel 60-90%-a szenved havi szinten rendszeresen görcsöktől. 2022-ben pedig már Magyarországon is van olyan intézmény, ahol egy nap szabadságra, vagy otthoni munkavégzésre jogosultak a nők, mégpedig a fővárosban, a II. valamint a VII. kerületi önkormányzati fenntartású intézményeiben.

Te mit gondolsz, hazánkban működhetne a menstruáció miatti szabadság?

Igen, és az én munkahelyem szerintem támogatóan állna a témához.
A fenti példákat véve sajnos nem hiszem, hogy túl sok értelme lenne.

Galéria / 5 kép

5 női jóga gyakorlat a menstruációs fájdalmak csökkentésére

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Kép
Shopping

Az egyetlen összetevő, amit keresned kell az öregedő bőr hidratálásához a szépségápolási termékekben

Az öregedést és a ráncok kialakulását sajnos nem tudjuk megakadályozni, viszont lassíthatjuk a folyamatot, ha megfelelő összetevőkkel rendelkező termékeket használjuk!

Kép
Stílus

Kopizd le a stílusát! Gigi Hadid már most viseli a 2024-es év legtrendibb dzsekijét

Az apucipő után itt az apudzseki! Gigi Hadid kedvenc darabjának nagy jövőt jósolnak a stílusszakértők, így mutatjuk is, hogy hol szerezheted be a saját darabodat!

Kép
Életmód

10 csillagászati jelenség, amit mi már nem láthatunk az életünkben

Üstökösök, aszteroidák, új bolygó, jégkorszak és még sok más... Megmutatjuk azokat a csillagászati jelenségek, amiket mi már valószínűleg nem fogunk látni az életünkben. Vagy inkább szerencsére?!

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őt tartják a valaha élt legjobb színésznőnek a világon - több mint százezer szavazat érkezett!

A nézők szavaztak! Máris mutatjuk, hogy ki lett minden idők legjobb színésznője egy szavazás szerint! Te egyetértesz a döntéssel?

Kép
Sztárok

Barbra Streisand már nem hitt a szerelemben, az mégis rátalált - fotón a ritkán látott férje!

Barbra Streisand sokat csalódott, mielőtt megismerte álmai férfiját. Ő ritkán látott férje, James Brolin!

Kép
Életmód

Mutasd az alvásod, megmondom ki vagy! Alvásminőség javítása 12 egyszerű lépésben

Jó alváshoz idő kell – igen, de mi még? Alvásminőségünk nem csak a fáradtságérzetünkre, de fizikai és mentális egészségünkre, hangulatunkra is hatással van. Mindenki más-más óraszámot szán (tud szánni) az alvásra, sokan azonban nem is tudják, mennyire nem hatékonyan teszik mindezt. Mutatjuk, mivel lehet javítani a helyzeten!