Táplálkozz okosan! 8 egyszerű tipp, amivel környezettudatossá és fenntarthatóvá teheted az étkezéseidet

Táplálkozz okosan! 8 egyszerű tipp, amivel környezettudatossá és fenntarthatóvá teheted az étkezéseidet
Forrás: DM

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Facebook
Twitter
Pinterest

El sem hinnéd, mennyi mindent tehetünk a földünk megmentéséért, ha változtatunk a táplálkozási szokásainkon!

A cikk támogatója a dm

Nem győzzük igazán hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy változtassunk életmódunkon annak érdekében, hogy megmentsük a földet, ahol élünk.

Ez a téma sosem válik elavulttá, nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Biztosan a te életedben is vannak olyan területek, ahol bizony még rengeteget fejlődhetsz környezettudatosság szempontjából. Ilyen például a mindennapi táplálkozás is.

Biztosan találsz néhányat az alábbi tippek között, amikről még sosem hallottál, de azokról a feladatokról sem szabad megfeledkeznünk, ami sokak számára már az egyszerű, mindennapi élet része. Segítünk, hogy felismerd azokat a káros szokásaidat, amelyek megváltoztatásával te is tehetsz azért, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos környezetterhelés csökkenjen.

Kép
forrás: DM

1. Így kezeljük a konyhai hulladékot.

Talán az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb formája a környezettudatosságnak, a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a komposztálás. Nagyon fontos, hogy válaszd el a vegyes szemetet a papír és a műanyag szeméttől, illetve, hogy tisztában legyén, mi az ami komposztálható. Nagyban segíted ezt a folyamatotot, ha igyekszel csomagolásmentes boltokban vásárolni, vagy a megszokott vásárlási körutaidon is törekszel minél kevesebb csomagolt, vagy teljesen kész ételt a kosárba pakolni. Ezt egyszerűen meg tudod oldani, egy, vagy akár több otthonról vitt vászontáskával.

2. Kevesebb hús fogyasztása

Nyugodj meg, nem arra akarunk kérni, hogy hirtelen válts vega vagy vegán életmódra. Viszont a hústermelés az elmúlt 50 évben hihetetlenül megnőtt, ami rengeteg káros hatással bír. Tudtad, hogy a tányérodon pihenő hús azzal jár, hogy a föld 1/3-án állati takarmányt termesztenek? Azaz egyre több erdőt, egyre több természetes mezőt tüntetnek el azért, hogy azt a milliárdnyi állatot etessék, akiket aztán a húsukért leölnek. Arról már nem is beszélve, hogy 1 kiló marhahús előállításához, nagyjából 15 000 liter vízre van szükség.

Ha csak annyira korlátozod a húsfogyasztásod, hogy egy héten csak minden második nap eszel, már rengeteget tettél a negatív hatások ellen.

3. Vásárolj hazai termékeket!

Ez a pont is majdnem ugyanolyan fontos, mint az előző. Nem támogatja az egészséges életmódot, ha télen is eperrel kényeztetjük magunkat, vagy ha mindennap avokádó pihen a tányérunkon. Ha nem igazítod a menüdet a szezonális, illetve hazai termékekhez, akkor sajnos nagyobb környezetterheléssel tudsz étkezni, mint ha odafigyelsz erre is. Elég csak belegondolni, hogy ezeknek az élelmiszereknek a szállítása mennyi szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat jelent, a tartósításukról már nem is beszélve.

Sokat tehetsz már néhány aprósággal is, például ha piacon vásárolsz élelmiszert, ahol a hazai termelők is árusítanak. Ezzel támogatod a helyi gazdaságot és termelőket, jobban ráláthatsz arra, honnan is származik a zöldség és gyümölcs, ami az asztalodra kerül, de kompótokat, lekvárokat, házilag tartósított termékeket is találhatsz ezeken a lelőhelyeken. ha szóba elegyedsz az árusokkal, a termesztés módjáról is első kézből kaphatsz információt.

4. Válaszd a dmBio termékeket!

Ha már a vásárlásról esett szó, fontos, hogy ismerjük a lehetőségeinket, amikkel még többet tehetünk. A dm üzleteiben megtalálható dmBio termékek környezettudatosság szempontjából a legjobb választásnak bizonyulhatnak. Rengeteg főzéshez és sütéshez való alapanyagot, rágcsálnivalót, vagy éppen kenyérre való finomságot találsz, amik nagyban hozzájárulnak a tudatos étkezéshez, táplálkozáshoz. Ezen kívül minden termék, ami rendelkezik legalább egy független fenntarthatósági logóval, zöld megkülönböztető jelzést kap a dm üzleteiben, így tudhatod, hogy miért érdemes nyúlni a polcokon.

Kép
forrás: dm

5. Csökkentsd az egyéb állati eredetű ételeket

Ahogy a húsfogyasztást, úgy az egyéb állati eredetű termékeket sem szabad túlzásba vinni. Itt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor bizony mit együnk? Igen, mi emberek mindenevők vagyunk, igenis szükséges számunkra az állati eredetű táplálék, de nem abban az egészségtelen mennyiségben, ami a társadalmunkra jellemző. Mindig tarts olyan napokat, amikor nem fogyasztasz sajtot, vagy tejet, vagy bármilyen állati eredetű ételt.

6. Próbáld ki nyersen!

Amit nem muszáj, azt ne dolgozd fel! A zöldségek például igen ízletesek nyersen és bizony sokkal környezetbarátabb az így való fogyasztásuk. A sütő, a gáztűzhely, vagy akár az indukciós főzőlap nem tűnik nagy energiafelhasználásnak, mégis az. Emelett pedig a nyers zöldségek és gyümölcsök gazdagabbak mind nyomelemekben, ásványi anyagokban és vitaminokban, mind rostokban.

7. Válassz hosszan tartósítható élelmiszereket!

Ezt igen nehéz teljesíteni, nem is lehet 100%-osan, hiszen kevés olyan élelmiszer van, ami tartós, de közben környezettudatos. Itt lép be a képbe az elhatározás. Mondj le a feltétlen luxusról, azaz a feleslegesen változatos étrendről és próbálj meg minél tartósabban vásárolni, ezzel is kevesebb szemetet termelve, ráadásul ez a módszer még anyagilag is gazdaságosabb.

8. Ne pazarolj!

Végül, de természetesen nem utolsó sorban, nagyon fontos, hogy ne halmozz feleslegesen. Mindig tudatosan, listával indulj bevásárolni, hogy elkerüld a felesleges költekezést, illetve az ételek felhalmozását. Mert bizony sok esetben nem tudod elfogyasztani őket, még mielőtt lejárna a szavatosságuk, akkor pedig nem csak pénzkidobás, de teljesen felesleges, újrahasznosíthatatlan szemét válik belőle.

Most pedig jöjjenek a dmBio legjobb termékei!

Galéria / 8 kép

8 szuper környezettudatos és fenntartható termék a dmBio kínálatából

Megnézem a galériát

A dm hisz abban, hogy a mindennapi szokások megváltoztatásával nagy eredményeket lehet elérni - mindenki máshol tart a környezettudatos életmódban, ezért fontos, hogy a tagok egymást is segítsék, jó példát és erőt adjanak azoknak, akik még csak az út elején járnak. Csatlakozzon Ön is zárt Facebook csoportunkhoz, gyűjtsön tippeket, ossza meg tapasztalatait másokkal!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Kép
Életmód

Nagy hatással lesz az emberekre ez az áprilisi égbolti jelenség: ezt érdemes tudni a rózsaszín holdról!

Különleges erőkre lehetsz figyelmes április 24-én, ugyanis ekkor lesz látható a rózsaszín hold. De mit is jelent ez? Mutatjuk!

Kép
Stílus

Tuti vételek! 10 kihagyhatatlan tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép
Shopping

Több ezer vásárló esküszik erre a kevesebb mint 4 ezer forintos francia krémre - Sarah Jessica Parker is hű használója hosszú évek óta!

Megtaláltuk az igazit az érzékeny bőrűek számára! Kiváló ekcéma, szárazság és irritáció kezelésére is ez a francia krém!

Kép
Sztárok

Jake Gyllenhaal izmosabb, mint valaha: mutatjuk a legszexibb fotóit

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép
Sztárok

Így változott át Tóth Andi az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává - akkor és most fotók!

Tóth Andi 10 évvel azután, hogy 15 évesen feltűnt az X-Faktor színpadán, most a tehetségkutató mentoraként tér vissza! Így változott át az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává!

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!