Fenntarthatósági kisokos: Legyél te is környezettudatos vásárló!

Fenntarthatósági kisokos: Legyél te is környezettudatos vásárló!

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Facebook
Twitter
Pinterest

Az idei év kétségtelenül a home office-ról és a négy fal között töltött időkről szól – ezzel párhuzamosan egyre többen és rendszeresebben kezdtek sütni-főzni. Ez persze szuper dolog, mivel így akár egészségesebb ételek kerülnek az asztalra, ugyanakkor felmerül a kérdés: hogyan alakul az ökológiai lábnyomunk? Habár a háztartásunk így kétségtelenül nagyobb környezeti terhelést okoz, még sincs ok az aggodalomra, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyedén tudunk faragni belőle – mondjuk is, hogyan!

A Nestlé a SPAR-ral karöltve Hogyan legyek környezettudatos vásárló? címmel kisokost készített, amiben hasznos tanácsokkal segítenek minket abban, hogy mi is hozzájárulhassunk egy fenntarthatóbb, zöldebb világhoz. A kisokos online is átlapozható és letölthető – mi pedig kivonatoltuk a legfontosabb szempontokat!

Ne pazarolj, inkább tervezz!

Ha hiszed, ha nem, az egyik legnagyobb probléma a túlfogyasztás – tonnákban mérhető az az ételmennyiség, ami hétről hétre a kukákban végzi. Tegyük a kezünket a szívünkre: mindannyiunkkal előfordult már! Egy-egy kósza paradicsom vagy alma, a hűtő alsó polcán felejtett maradék vacsora… A sort hosszan lehetne folytatni, de az ilyen tapasztalatokra lehet építeni is: kövesd nyomon a fogyasztásodat, hogy legközelebb véletlenül se maradjon rajtad semmi – ne pazarolj, inkább tervezz!

Ne csak láss, hanem olvass is!

Szerencsére már egyre több minőséget biztosító jelvényt és garanciát találhatunk a csomagolásokon, amik fenntarthatósági alapelvekre hívják fel a figyelmet. Ha például a Rainforest Alliance kedves kis békáját látjuk, akkor biztosak lehetünk, hogy az adott termék nem esőerdők kipusztításával járó termőföldekről származik. Vegyük a fáradtságot, olvassuk el a csomagolás hátoldalát, győződjünk meg róla, hogy nem a világ túloldaláról származó terméket fogunk a kezünkben!

Legyél felkészült, mint a Bolygó Kapitánya!

Itt persze nem arra gondolunk, hogy emberfeletti képességekre lenne szükséged, csupán néhány apróságra – például többször használatos zacskókra. Igen, tudjuk, tényleg jelentéktelen dolognak tűnik, de gondolj csak bele: Magyarországon 129 ezer kiskereskedelmi egység működik! Ebben a 129 ezer boltban hányan fordulnak meg egy nap? Mennyi műanyag zacskó fogyhat egyetlen átlagos napon? A zöldségeket, a gyümölcsöket és a pékárukat minden további nélkül tárolhatod többször használatos tasakokban – ezeket ráadásul megtalálod már a SPAR és INTERSPAR áruházaiban.

Kép

Újrahasznosítás helyett újrafelhasználás!

Rengeteg olyan terméket vásárolhatunk már, amiknek a csomagolását eleve úgy tervezték, hogy időtálló legyen, adott esetben újrafelhasználható! Mindenki emlékszik talán a nagyszüleink titkos fiókjára, ahol régi bonbonos dobozban pihentek a különböző kincsek: fotók, kulcsok, esetleg egy kis dugipénz. Ha nem is pont így, de hasonló elv szerint gondoljuk újra, hogy melyik csomagolást mire tudjuk még használni – lehet, hogy pont így találunk majd rá a kimérős földimogyoró vagy pisztácia tárolójára!

Alma Dél-Amerikából? Na, még mit nem!

Természetesen nem az almán és nem is Dél-Amerikán van a hangsúly, hanem az olyan gyümölcsökön és zöldségeken, amik távolról lettek ideutaztatva. Ezek a termékek több száz kilométert repülnek, rengeteg nyersanyagot és humán erőforrást elfogyasztva. Válasszuk inkább a helyi, magyar vagy a térségből származó terményeket. A kísérletező kedvűeknek pedig ezt még bedobjuk itt a cikk végén: próbáld ki, milyen a tél banán nélkül!

Az új, Hogyan legyek környezettudatos vásárló? kisokos a kiadvány online is átlapozható és letölthető, illetve a Hova dobjam? blogon a vásárlók további tanácsokat kaphatnak a fenntarthatóbb életstílus és az újrahasznosítás témakörében. A Nestlé és a SPAR bemutatta a kiadvány alapján készült kisfilmjét, amelyből még több érdekességet tudhatunk meg a környezetbarát csomagolásokról.

Videók

Promóciók

Nemzetközi díjjal ismerték el az UNION társadalmi szerepvállalását

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Kép
Sztárok

Cuki kisfiúból csini kamaszlány: Így változott meg Shiloh Jolie-Pitt az évek alatt

Nézd meg, hogyan változott Shiloh Jolie-Pitt az évek során!

Kép
Életmód

2 "egészségesnek" kikiáltott étel, ami a szakértők szerint gyulladást és a puffadást okoz

Első hallásra igazi tökéletes csemegének tűnnek, valójában pedig tele vannak egészségtelen összetevőkkel, így a táplálkozási szakértők szerint nem árt vigyázni velük!

Kép
Életmód

10 film, amiben a jelmeztervezők hibát követtek el, mégsem szúrta ki senki

Néhány kosztümös film láttán a divattörténészek csak fogják a fejüket!

Kép
Stílus

Egy szett a hét minden napjára: Avagy 30 szuper júniusi outfitötlet, amit megéri lemásolnod

Júniusban már az időjárás sem gördíthet akadályokat eléd, így mutatjuk a legszuperebb nyári outfitölteteket!

Kép
Stílus

A nagy bikini kalauz: 10 fürdőruhatrend, ami 2023 nyarán tarol a strandokon

A fürdőruhatrendek idén is tökéletesen igazodnak a nők egyre növekvő és egyre nagyobb kínálatra szomjazó igényeihez.

Kép
Szépség

Nem vicc! Christina Aguilera egy új körömtrendet indított útjára: hódít a vagina manikűr!

Kíváncsiak vagyunk, hogy Christina Aguilera új kedvenc körömtrendje, a vagina manikűr mennyi időn belül pörög ki a köztudatból...