Melyik hőszigetelő anyagok alkalmazása javasolt manapság?

hőszigetelés
Forrás: Photo by Alexander Andrews on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

Az alkalmazott hőszigetelő anyagok minősége és fizikai tulajdonságai legalább akkora szerepet játszanak a szigetelés hatékonyságában, mint a projekt során elvégzett munka precíz kivitelezése. Ebben a cikkben a modern szigetelő anyagokkal foglalkozunk, külön kitérve a rendelkezésre álló opciókra, valamint a döntésünket befolyásoló tényezőkre.

Mit várhatunk el manapság a hőszigetelő anyagok kapcsán?

A legfontosabb elvárásként a minél alacsonyabb hővezetési tényezőt említhetjük meg a mai hőszigetelő anyagok esetében. Szintén fontos a kémiai stabilitás, emellett pedig a nedvességgel szembeni közömbös viszonyulás sem elhanyagolható szempont.

Korrózió egyáltalán nem léphet fel a hőszigetelés, illetve a vele érintkező többi anyag között, emellett pedig a rágcsálókkal, rovarokkal és gombákkal szembeni közömbösség szintén az elvárások között említhető. Amennyiben a hőszigetelő anyagot a padlóburkolatoknál helyezik el, akkor a terhelést is jól kell bírnia.

Napjainkban szerencsére bőven akad olyan opció a hőszigetelés kivitelezésére, amely kapcsán a felsorolt kritériumok egytől egyig igaznak bizonyulnak.

Milyen típusai érhetők el a hőszigetelő anyagoknak?

A szerkezetet figyelembe véve a szálas, üreges, továbbá ömlesztett hőszigetelő anyagok egyaránt a választható lehetőségek közé tartoznak. A szálas hőszigetelésnél alkalmazott alapelv szerint a sűrített elemi szálak közé szorul be a levegő. Gyakran alkalmazott típusai között említhető a kőzetgyapot, az üveggyapot vagy akár a cementkötésű fabeton hőszigetelő lemez.

Az üreges szerkezetű anyagok között a habüveget, polisztirolhabot, polietilén habot vagy a parafa hőszigetelést fontos kiemelni. Az ömlesztett hőszigetelő opciók esetében pedig a perlit termékek alkalmazása számít bevett gyakorlatnak.

Hogy mikor melyik anyag kínálja a leginkább ideális választást, az természetesen a fizikai, időjárási és egyéb körülmények függvénye.

Milyen tulajdonságokat célszerű átgondolni a hőszigetelő anyagok beszerzésekor?

Természetesen a választott anyagok kapcsán kiemelten fontos, hogy éppenséggel beltéri, homlokzati vagy lábazati szigeteléshez keresünk-e optimális anyagot. Mindhárom terület eltérő körülményeket kíván meg, ezért fontos odafigyelni ezekre a választás során.

A hőszigetelés hatékonysága mellett, ahogy már fentebb említettük, a teherbírás is a megfontolandó szempontok között szerepelhet. Természetesen a fizikai paramétereken kívül a beszerzési ár is lehet olyan tényező, amely segíthet a döntés meghozatalában két lehetőség között.

Amennyiben kevésbé vagyunk jártasak a hőszigetelő anyagok területén, akkor a beszerzést megelőzően célszerű hozzáértő szakemberrel is konzultálni. Az ő tapasztalata sokat segíthet abban, hogy a lehető legjobb opcióra sikerüljön letenni a voksunkat.

https://hoszigeteles-arak.hu

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Hivatalos: Harry herceg a világ legszexibb előkelősége

Harry maga mögé utasította a sármos svéd herceget is, akinek mosolya főszerepet érne egy hollywoodi mozifilmben.

Kép
Szépség

6 aranyszabály, ha tökéletesen szeretnéd elkészíteni a hajad otthon

Néhány trükkel te is szalonszépségű frizurát varázsolhatsz magadnak!

Kép
Vegyélhazait

„A világjárvány nem állítja meg a menyasszonyokat” - Oláh Zsigmond divattervező

Az InStyle #vegyélhazait interjúsorozatának következő részében Oláh Zsigmond divattervezővel beszélgetünk, aki a járvány kitörésekor indította el megújult márkáját. Inspiráló történet, ismerjétek meg!

Kép
Sztárok

SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
Sztárok

Robbie Williams visszatért, méghozzá egy karácsonyi slágerrel

Ha már fóbiád van az unalomig ismételt karácsonyi klasszikusokból, akkor ezt hallgasd meg! Robbie Williams alternatív karácsonyi dala (és kötött pulóvere) azonnal mosolyt csal az arcodra.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem