Melyik hőszigetelő anyagok alkalmazása javasolt manapság?

hőszigetelés
Forrás: Photo by Alexander Andrews on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

Az alkalmazott hőszigetelő anyagok minősége és fizikai tulajdonságai legalább akkora szerepet játszanak a szigetelés hatékonyságában, mint a projekt során elvégzett munka precíz kivitelezése. Ebben a cikkben a modern szigetelő anyagokkal foglalkozunk, külön kitérve a rendelkezésre álló opciókra, valamint a döntésünket befolyásoló tényezőkre.

Mit várhatunk el manapság a hőszigetelő anyagok kapcsán?

A legfontosabb elvárásként a minél alacsonyabb hővezetési tényezőt említhetjük meg a mai hőszigetelő anyagok esetében. Szintén fontos a kémiai stabilitás, emellett pedig a nedvességgel szembeni közömbös viszonyulás sem elhanyagolható szempont.

Korrózió egyáltalán nem léphet fel a hőszigetelés, illetve a vele érintkező többi anyag között, emellett pedig a rágcsálókkal, rovarokkal és gombákkal szembeni közömbösség szintén az elvárások között említhető. Amennyiben a hőszigetelő anyagot a padlóburkolatoknál helyezik el, akkor a terhelést is jól kell bírnia.

Napjainkban szerencsére bőven akad olyan opció a hőszigetelés kivitelezésére, amely kapcsán a felsorolt kritériumok egytől egyig igaznak bizonyulnak.

Milyen típusai érhetők el a hőszigetelő anyagoknak?

A szerkezetet figyelembe véve a szálas, üreges, továbbá ömlesztett hőszigetelő anyagok egyaránt a választható lehetőségek közé tartoznak. A szálas hőszigetelésnél alkalmazott alapelv szerint a sűrített elemi szálak közé szorul be a levegő. Gyakran alkalmazott típusai között említhető a kőzetgyapot, az üveggyapot vagy akár a cementkötésű fabeton hőszigetelő lemez.

Az üreges szerkezetű anyagok között a habüveget, polisztirolhabot, polietilén habot vagy a parafa hőszigetelést fontos kiemelni. Az ömlesztett hőszigetelő opciók esetében pedig a perlit termékek alkalmazása számít bevett gyakorlatnak.

Hogy mikor melyik anyag kínálja a leginkább ideális választást, az természetesen a fizikai, időjárási és egyéb körülmények függvénye.

Milyen tulajdonságokat célszerű átgondolni a hőszigetelő anyagok beszerzésekor?

Természetesen a választott anyagok kapcsán kiemelten fontos, hogy éppenséggel beltéri, homlokzati vagy lábazati szigeteléshez keresünk-e optimális anyagot. Mindhárom terület eltérő körülményeket kíván meg, ezért fontos odafigyelni ezekre a választás során.

A hőszigetelés hatékonysága mellett, ahogy már fentebb említettük, a teherbírás is a megfontolandó szempontok között szerepelhet. Természetesen a fizikai paramétereken kívül a beszerzési ár is lehet olyan tényező, amely segíthet a döntés meghozatalában két lehetőség között.

Amennyiben kevésbé vagyunk jártasak a hőszigetelő anyagok területén, akkor a beszerzést megelőzően célszerű hozzáértő szakemberrel is konzultálni. Az ő tapasztalata sokat segíthet abban, hogy a lehető legjobb opcióra sikerüljön letenni a voksunkat.

https://hoszigeteles-arak.hu

Tovább olvasok
Kép
Stílus

Budapest Central European Fashion Week: Stílusosan, maszkban, biztonságban, designer POP-Up Store-ral

Ötletes és biztonságos megoldással reagált a Magyar Divat & Dizájn Ügynökség a koronavírus járvány okozta helyzetre. Főszerkesztőnk, Alberti Petra beszámolója a rendhagyó divathétről.

Kép
Sztárok

Miley Cyrus sztriptízzel ünnepli a szingliséget

A 27 éves sztár még tőle is szokatlan a szingliséget ünneplő sztriptízvideóval lepte meg követőit az Instagramon.

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Premier a Radnótiban: megérkeztek a Csapodárok!

Az elmúlt időszak után jól esik újra nevetni, szórakozni és végre együtt lenni a színházban, de akár otthonról is megnézheted a Radnóti új komédiáját, ha úgy kényelmesebb.

Kép
Szépség

A mellednek is jár a törődés

Bőrünk minden egyes részlete megérdemli a gondoskodást.

Kép
Szépség

Kézfertőtlenítő vs. szappan: melyik jobb a bőrnek?

Végre eldőlt a vita, mi jobb a kézbőrnek. A kézfertőtlenítő vagy a szappan?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem