Amiről ma már nem beszélnek! Ezzel a horrorisztikus szülésmódszerrel hozta világra három gyermekét is Erzsébet királynő

Amiről ma már nem beszélnek! Ezzel a horrorisztikus szülésmódszerrel hozta világra három gyermekét is Erzsébet királynő
Forrás: Getty Images

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Promóciók

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe

Facebook
Twitter
Pinterest

Erzsébet királynő életében bizony akadnak olyan fejezetek, amik igencsak meglepő, sőt, ami azt illeti, megrázó részleteket rejtettek.

Erzsébet királynő a királyi család mai hagyományaival ellentétben még sokkal jobban igyekezett titkolni magánéletét, így lehet az is, hogy négy várandósságáról és gyermekei születésének körülményeiről is csak keveset tudni. Erzsébet még hercegnő volt, amikor állapotos lett első gyermekével, ám a mostani szokásokkal ellentétben, akkor ezt a hírt nem osztották meg a nyilvánossággal, sőt pocakos fotó sem készült róla. Károly hercegről először 1 hónapos korában jelent meg az első hivatalos fotó, és a későbbi Erzsébet királynő a másik három gyermeke születése kapcsán sem nagyon változtatott a privát tér komfortján.

Erzsébet királynő és Károly
forrás: Getty Images
Erzsébet királynő és Károly

De akkor mit is lehet tudni Erzsébet királynő szüléstörténeteiről?

Nos, Károly például nem kórházban jött a világra, hanem császármetszéssel a Buckingham-palota zeneszobájában, amit a 30 órásra húzódott vajúdás idejére úgymond egy műtővé alakítottak át. Fülöp és Erzsébet második gyermeke, Anna hercegnő a háború után felújítás alatt álló palota helyett a Clarence House-ban látta meg a napvilágot. II. Erzsébet már királynőként adott életet 1960-ban Andrásnak a palota belga lakosztályában, 1964-ben pedig immáron Fülöp herceg jelenlétében hozta világra legkisebb gyermeküket, Eduárdot. És van itt még valami, négy szüléséből viszont háromnál egy akkoriban igen elterjedt, ám mai szemmel horrorisztikus módszert alkalmaztak.

Az a bizonyos twilight sleep...

A korabeli hírek szerint Károly, Anna és András születésekor is az akkoriban igencsak elterjedt twilight sleep, azaz alkonyi álom eljárást alkalmazták nála az orvosok, ami egy akkoriban New York-ból indult, ma már betiltott módszer.

A twilight sleep lényege az volt, hogy a vajúdás kezdetekor az orvosok szkopolamint és morfiumot adtak a szülő nőnek, aki ennek hatására nem voltak maguknál, és bár átélték a fájdalmakat, de el is felejtették őket, így mondhatni a szülés élménye teljesen kitörlődött a memóriájukból. A szkopolamint meg is ismételték akkor, ha az úgynevezett „memóriateszt” során az orvos úgy találja, hogy az anya emlékszik néhány dologra, ami vele kapcsolatban történik, és hamarosan eszébe juthat a fájdalom. Nem volt ritka az sem, hogy az ilyen szerekkel elbódított nők kezeit a vergődés elkerülése érdekében le is kötözték a folyamat során - arról viszont nincs információnk, hogy Erzsébet esetében is ez volt a metódus vagy sem. Az viszont biztos, hogy az újszülötteket általában fogóval segítették a világra, ám módszer elterjedésével azonban számos túladagolásos esett történt, így sajnos egyre több kisgyermek halva születtek, és bizony volt, hogy az édesanyák sem élték túl a beavatkozást, éppen ezért szüntették be idővel végleg az ilyen jellegű szüléseket.

Kép
forrás: Getty Images

Ha még többet hallanál a királyi családról, akkor hallgasd meg Teadélután negyedik adását, amiben többek közt arról beszélgetünk, hogy milyen anya is volt igazából Erzsébet királynő, és hogyan állt a gyerekneveléshez és a dadákhoz!

És ezt láttad már?

Galéria / 8 kép

Ilyen anya volt II. Erzsébet királynő

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Kép
Életmód

Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Kíváncsi vagy, de nem tudod hogyan is kezdj bele a jógába? Íme, néhány tipp, hogy minél előbb jógamatracra állj, és saját gyakorlásod során tapasztald meg a jóga jótékony hatásait.

Kép
Sztárok

Láttad már? Ilyen gyönyörű nő lett Jean-Paul Belmondo legidősebb unokája, Annabelle

Jean-Paul Belmondo minden bizonnyal nagyon büszke lenne arra, hogy unokája is a filmszakmát választotta hivatásául.

Kép
Sztárok

A képek magukért beszélnek! Sokak szerint ezek a felvételek a bizonyítékai annak, hogy semmi kémia nincs már Hailey és Justin Bieber között

Hailey és Justin Bieber házasságáról sok pletyka kering, most itt egy újabb jel, ami sokak szerint arra utal, hogy valami nincs rendben köztük!

Kép
Szépség

SJP és Jennifer Aniston már imádja! Egy új hajtrend, aminél nincs tökéletesebb őszülő hajhoz

Ősz hajszálak, őszülő hajtő? Ma már ebben nincs semmi ciki, sőt! Nézd meg, hogyan hordják a hajukat a legnagyobb hollywoodi sztárok!

Kép
Sztárok

Conchita Wurst férfiasabb, mint valaha: 9 év telt el azóta, hogy megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, ma már szinte rá sem ismerni

Kilenc évvel ezelőtt mindenki ledöbbent, amikor egy estélyit viselő, gyönyörű, szakállas nő lépett a színpadra. A nevét pedig mindenki azonnal megjegyezte: Conchita Wurst.