„Az endometriózisom írta át a karrierem” - egy őszinte beszámoló arról, milyen kíméletlen a munkaerőpiac a nőkkel

„Az endometriózisom írta át a karrierem” - egy őszinte beszámoló arról, milyen kíméletlen a munkaerőpiac a nőkkel
Forrás: Pexels

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Sokszor még más nők sem éreznek együtt azzal a nőtársukkal, aki endometriózissal küzd.

„Ezt a cikket éjjel kettőkor kezdtem el írni, egyedül a sötétben, a kanapén ücsörögve. Nem, nem a Netflixet bámultam késő estig, hirtelen ébredtem fel. Arra, hogy élesen belém hasít: kezdődik az endometriózis. Szóval, ahogy ilyenkor lenni szokott, nagy fájdalmak közepette kikeltem az ágyból, melegvizes palackot tettem a hasamra és átgondoltam, mik azok a dolgok a következő napokban, amiket azonnal le kell mondanom emiatt. Közben eszembe jutott, ezzel a küzdelemmel nem vagyok egyedül” – kezdte beszámolóját a Red magazinban a szabadúszó újságíróként dolgozó fiatal nő, Anya Meyerowitz.

ENDOMETRIÓZIS


Endometriózis esetében a méh nyálkahártyája (endometrium) a méhen kívül máshol is megtalálható a testben, a hormonok hatására pedig menstruáció idején ugyanúgy leválik, mint a méhben, azonban nem tud hova távozni, ezzel pedig cisztákat, súlyos fájdalmat, komoly kínokat okoz. Mellékhatásai lehetnék még a meddőség, a hasmenés, a puffadás.

Endometriózis és karrier

„Az endometriózisnak van egy olyan ritkán tárgyalt mellékhatása, amiről szinte még soha nem esett szó, méghozzá az, hogy hat ez a betegség egy nő karrierjére. Most erről szeretnék nektek mesélni” – folytatta beszámolóját Anya. „Amikor lediplomáztam, nagyon hamar lett egy teljes állásom egy szerkesztőségben, azonban pár hónap múlva bekéretett a tárgyalóba az üzleti vezető, a HR-es és egy menedzser, hogy közöljék, túl sokat hiányzom betegségre hivatkozva. Azt mondták, ezentúl hathavonta átszámolják, érdemes-e velem dolgozni. Kértem, hadd dolgozzak otthonról, de a cég akkor még szkeptikus volt, nem hitt ebben a megoldásban. Ezután arra kényszerítettek, hogy a szabadságomból vegyek ki, amikor az endometriózis miatt rosszul vagyok. Hihetetlenül kellemetlen volt az egész, nem mertem beteget jelenteni és elmondani sem a főnökeimnek, mi a bajom. Amikor megtettem, megkaptam, hogy csak menstruációs görcseim vannak, semmi komoly, mi ez a hiszti. Még a női kollégáim sem értettek meg, nem éretek velem együtt és ez nagyon fájt nekem. Hónapokig küszködtem, hogy elfogadtassam magam úgy, ahogy vagyok és bebizonyítsam, jól dolgozom, de aztán elszállt belőlem a remény és beadtam a felmondásomat. Depressziós lettem, értéktelennek éreztem magam, csak 23 éves voltam, ez volt az első komoly munkahelyem. Amikor jobban lettem, úgy döntöttem, az endometriózis ellenére is felépítem valahogy az újságírói karrierem, szabadúszó lettem és több egészséggel foglalkozó blogot is indítottam. Immár hat éve élek így, megtanultam, hogyan válasszam szét otthoni keretek között a munkát és a magánéletet. A mostani megbízóim tökéletesen megértenek, bármit meg tudok velük beszélni, egészen más a helyzet, mint régen. Szóval csajok, akik az én cipőmben jártok, ne engedjétek, hogy az endometriózis megfosszon az álomkarrieretektől!” – írta.

Galéria / 6 kép

Sztárok, akik endometriózissal küzdenek, és nem félnek beszélni róla

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.