
Nem csak a termése, a virága is ehető! 7 mennyei recept a tök és a cukkini virágából
A cukkini és a főzőtök rengeteg téren hasonlít egymásra, mely nem véletlen, hiszen a rendszertani besorolásban mindkettőjük a kabakosok (magyarul tökfélék) családjába tartozik. Termesztésük és megjelenésük is hasonló: egyetlen magból erős palánta nevelhető, mely hatalmas növénnyé fejlődik a vegetációs időszakban, 1-2 négyzetmétert simán elfoglal. Bár levelük és termésük könnyen megkülönböztethető, viráguk szinte ugyanolyan, húsos, hosszúkás, sárgás szirmú.
A cukkini és a tök is bőtermő növény, júniustól őszig folyamatosan lehet betakarítani róluk az érett zöldséget, amikből aztán sokféle finomság készíthető a rántott fogásoktól kezdve a főzeléken és lecsón át a süteményekig és lekvárokig. De a virágát is érdemes szedni, mert az is remek alapanyag! Az olasz konyha már régóta felfedezte magának például a cukkinivirágot, a mediterrán országban a piacon is árulják frissen szedve, de Magyarországon inkább csak akkor juthatsz hozzá, ha saját magad termeszted a kertedben (esetleg kapsz egy kedves szomszédtól).

Tök- és cukkinivirág receptek
Attól sem kell aggódni, hogy ha leszeded a virágokat, kevesebb zöldség fog teremni, csak válogasd ki a hímivarú virágokat! A termések ugyanis a nőivarú virágokból kezdenek fejlődni, a hímivarúak pedig egyszerűen elszáradnak. Könnyű megkülönböztetni őket, mert a hímivarú virágok hosszú, általában felálló, vékony szárakon fejlődnek, a nőivarú virágok aljánál pedig már észre lehet venni a terméskezdeményt. Olaszországban egyébként sokszor akár a nőivarú virágokat is leszüretelik a még bébi cukkinivel, és egyben sütik ki snackként, de ott rengeteget termesztenek ebből a zöldségből.
Azért érdemes arra figyelni, hogy egyszerre ne szedd le az összes hímivarú virágot, különben a méhek nem tudják beporozni a nőivarúakat, és hiába várod majd a termést. Reggelente érdemes egyébként szüretelni a virágokat, és még aznap felhasználni, mert gyorsan elfonnyadnak, akár a hűtőben is. Ízük viszonylag semleges, lágy, de ugyanolyan egészségesek, mint a kifejlett zöldség, mert szintén tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal.
Ha kedvet kaptál kipróbálni ezt a különlegességet, az alábbi galériában mutatunk néhány bevált receptet:
Az Éva magazin írása!