Ezeket az ételeket eszi az idegsebész az agya egészséges működésének érdekében: javítják a memóriát és a kognitív képességet
Az agy munkája a mindennapi körforgásban rettentő fontos, hiszen segítségével gondolkozunk, tanulunk az iskolában, ötletelünk a munkában és emlékezünk. Az évek múlásával és az öregedés első jeleivel párhuzamosan, lassan, de folyamatosan elkezd a memóriánk romlani, ami teljesen természetes folyamat, ám mindenképpen foglalkozni kell vele. A helyzet orvoslásaképpen egész életünkben elsődleges feladatunk támogatni az agy egészségét, hogy biztosítsuk mentális jóllétünket, és elkerüljük a különböző betegségeket pl. az Alzheimer-kórt, demenciát.
Ahogyan az agy működését támogató gyakorlatok, pl. rejtvényfejtés, sok olvasás és a testmozgás is sokat segít a kognitív funkciók fejlesztésénél, úgy bizonyos ételekkel is támogathatjuk legfőbb gondolkozó szervünket. Az agyműködést serkentő ételek kategóriájába sorolhatók az antioxidánsokban, egészséges és esszenciális zsírsavakban és vitaminokban gazdag élelmiszerek, melyek javítják a memóriát, segítik az emlékezőképességet, valamint támogatják az általános mentális jóllétet.
Dr. Brett Osborn, okleveles orvos, a St. Mary Medical Center idegsebésze, nemrégiben megosztotta meglátásait az egészség megőrzésével kapcsolatban, és kiemelte, milyen ételeket fogyaszt rendszeresen a kognitív hanyatlás elkerülése és az agy fitten tartása érdekében.