Az egészségügyi szakértők egyetértenek: ez a 2 legrosszabb tejtípus a bélmikrobiom számára
Mondhatjuk, hogy a tej a reggeli rutin alapvető eleme, hiszen míg egyesek egy nagy pohárral fogyasztanak belőle, mások nem tudják elképzelni a kávéjukat vagy az egészséges müzlijüket nélküle. A csontok egészséges működésének támogatása érdekében – különösen magas kalciumtartalma miatt – gyakran fogyasztunk tejet. Azonban nem minden fajtája van jótékony hatással a bél mikrobiomjára, ugyanis egyes feldolgozott tejtermékek megzavarhatják a bélrendszer egyensúlyát, komoly emésztési problémákat okozva. Dr. Harsh Sheth sebész szakorvos szerint kétféle tejtől érdemes tartózkodni a mindennapokban, és helyettük egészségesebb alternatívákat keresni. A szakember elárulta, hogy nagyon fontos minimalizálni a tehéntej és a cukrozott tejek fogyasztását – mindezt saját egészségünk érdekében.
A tehéntej – bár alapvetően gazdag vitaminokban, például D-vitaminban és kalciumban – negatív hatással lehet a bél mikrobiomra. A laktózérzékenyek számára a teljes tehéntej olyan tüneteket okozhat, mint a hasmenés, puffadás, valamint a bélflóra egyensúlyának felborulása. Emellett a tehéntej hormonális zavarokat is kiválthat: a növekedési hormonokkal kezelt tehenek teje olyan maradványokat tartalmazhat, amelyek fogyasztásuk esetén hatással lehetnek a bélflóra egyensúlyára.
A cukrozott tejitalok és tejek szintén károsak lehetnek a bél mikrobiomja számára a hozzáadott cukor miatt, mivel a bélben található baktériumok kényes egyensúlyát könnyen felboríthatják. A cukrozott tej elősegíti a káros baktériumok szaporodását, magas cukortartalma pedig hozzájárulhat az elhízáshoz, amely további bélproblémákat idézhet elő. Szerencsére számos más alternatíva közül választhatunk, ha nem szeretnénk lemondani a tej igazi élményéről!