Borítókép: A tudósok felfedezték a legjobb étrendet a nők számára: ez a szénhidráttípus még az öregedés ellen is hatásos Forrás: MAX

A tudósok felfedezték a legjobb étrendet a nők számára: ez a szénhidráttípus még az öregedés ellen is hatásos

Utoljára frissítve:
A legújabb kutatási eredmények szerint ez a szénhidrát nemcsak a vércukorszintet tartja stabilan, hanem javítja a mentális egészséget, és segít a krónikus betegségek megelőzésében is!

Korábban a szénhidrát szó hallatán egyszerűen mindenki összerezzent, ha meghallotta, hiszen senki sem akart szénhidráttal teletömött, hizlaló finomságokat enni, amik nemcsak alakgyilkosok, de az egészségre is ártalmasak. Már a 2000-es évek elején is égnek állt Regina George haja a Bajos csajokban, amikor szénhidrátról volt szó – holott folyamatos tömte magába a zsírégetőnek hitt édességeket, amik valójában totál egészségtelenek voltak. Aztán ott volt mindenki kedvenc Bridget Jones-a, aki az alakja megőrzéséért kemény küzdelmeket vívott a szénhidráttal, és ne felejtsük a Szex és New York ikonikus szereplőit, akik mindent megtettek, hogy elkerüljék a felesleges kalóriákat, és salátát falatoztak közös összejöveteleik alkalmából. Azóta persze sokat tanultunk, és rájöttünk, nem minden szénhidrátot kell félelmetes mumusként kezelnünk, hiszen egy olyan nélkülözhetetlen makrotápanyagról beszélünk, ami sok esetben számtalan egészségügyi előnyt kínál. Például a rezisztens keményítők segíthetnek a rák megelőzésében, míg egyes szénhidrátok oldható rostjai bizonyítottan csökkenthetik a „rossz” koleszterinszintet. Szegény szénhidrátot elég mostohán kezeltük mióta világ a világ, pedig egyes kutatások arra utalnak, hogy a megfelelő fajták kiválasztásával akár az öregedést is megakadályozhatjuk.

A JAMA Network Open című szaklapban nemrégiben megjelent új kutatás szerint bár az öregedés igen komplex folyamat, néhány szénhidrát segítségünkre lehet az évek múlásának látható jeleinek kezelésében. A tanulmány több, mint 47.000 nő étrendjét és egészségi állapotát elemezte, akik részt vettek a Nurses' Health Study nevű kérdőíves kutatásban. A szakemberek azt vizsgálták, a résztvevők mennyi szénhidrátot és rostot fogyasztottak – beleértve a finomított és a magas minőségű finomítatlan fajtákat, illetve a teljes kiőrlésű gabonákból, gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből származó szénhidrátokat. Valamint azt is, hogy mennyire figyelhetők meg a nőknél az egészséges öregedés jelei. Az alanyok 11 krónikus betegségtől mentesek voltak, jó mentális állapotot mutattak, és sem kognitív, sem fizikai funkciózavar nem állt fenn náluk.

Az adatok elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy az életük közepén járó nőknél a magas minőségű szénhidrátok és a bőséges rostbevitel akár 37%-kal nagyobb esélyt adhat az egészséges öregedésre, ugyanakkor a finomított szénhidrátok, például cukros ételek és gabonák, illetve a magas keményítőtartalmú zöldségek fogyasztása 13%-kal kisebb eséllyel járt együtt az egészséges öregedéssel. „Mindez arra utal, hogy a rostbevitel és a magas minőségű szénhidrátok fogyasztása fontos tényező lehet az időskori általános egészségi állapot meghatározásában” – állítják.

Forrás: pexels

A minőségi szénhidrátokkal megelőzhető az öregedés?

Ha meghallod a szénhidrát szót, először te is a tésztára és a sok péksüteményre gondolsz, igaz? Pedig ez a makrotápanyag jóval összetettebb ennél. A teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök és a hüvelyesek ugyanis szintén a szénhidrátok csoportjába tartoznak – a tanulmányban ezeket nevezték a szakemberek minőségi szénhidrátoknak. Scott Keatley dietetikus elmondta, ezek az élelmiszerek rengeteg rostot, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, alacsonyabb glikémiás választ kiváltva, ami jó az egészségünknek. A szakértők szerint a felsorolt ételek tele vannak antioxidánsokkal, amik gyulladáscsökkentő hatásuk által csökkenthetik a szívbetegségek és egyes daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát, és még az agyműködést is támogathatják az idő előrehaladtával. Az egészséges rostok elősegítik az emésztést, támogatják az ideális testsúly megtartását, jót tesznek a mikrobiomnak, ami köztudottan kulcsszerepet játszik a bél-agy kapcsolatban is. „A bennük lévő tápanyagok és vitaminok hozzájárulnak a sejtek épségének megőrzéséhez, a fizikai állapot fenntartásához és a mentális egészséghez is” – teszi hozzá Scott Keatley. Nem is beszélve arról, hogy segítenek stabilizálni a vércukorszintet és az inzulinválaszt, így védenek a krónikus betegségekkel szemben, mint például a cukorbetegség és a szellemi hanyatlás.

Hogyha tehát szereted a szénhidrátokat, nem kell mindet teljesen kizárnod az étrendedből, csupán arra kell figyelned, hogy csökkentsd a hozzáadott cukrok bevitelét, mivel ezek gyulladást okozhatnak a szervezetedben. Törekedj mindig a tudatos választásokra, és ne félj a szénhidrátoktól, hiszen hosszútávon segíthetnek az egészséges öregedésben. Válaszd a teljes kiőrlésű gabonákat, mint a zab és a quinoa, a finom bogyós gyümölcsöket, a vitaminokban gazdag leveles zöldeket és keresztesvirágúakat, és a fehérjedús hüvelyeseket, például lencse és csicseriborsó. Ha pedig mindezt kiegészíted egy kis extra szűz olívaolajjal vagy zsíros halakkal, máris rengeteget tettél az egészséged és a védőhatás fokozása érdekében.

Most pedig mutatunk 7 minőségi szénhidrátforrást, aminél nincs jobb vacsorára!