Stílusnagykövetünk ajánlja: A legjobb gasztrohelyek Pécsen
Nehéz lesz belesűríteni egy bejegyzésbe Pécs gasztronómiai körképét, de ennyi érdekesség mellett, muszáj lesz megpróbálnom.
Éttermek
Hogy mindenki a hangulata szerint válogathasson, az éttermek közül ajánlom a kedvenceimet:
- a Jókai Bisztrót, ha fontos a finom étel mellé egy jó bor. Nem mellesleg a Bisztrót a szakma is Pécs egyik legjobb éttermének tartja.
- a Street Food Bart vagy a Bohémia Sörkonyhát, ha egy igazán finom hamburgert szeretnél.
- a Főnixet, ha a város legjobb pizzáját keresed, de legyen szó bármilyen olasz tésztáról, abban verhetetlenek.
- a Bellagiot, ha sushit vagy steaket szeretnél.
- a Tex-Mex-et, ha mexikói ízekre vágysz.
- a Palacsinta Öntödét, ha különleges palacsintákat vagy igazi házi főzeléket ennél.
- a Replay-t, ha valami igazán trendit szeretnél, legyen szó egy kis délutáni harapnivalóról, koktélról vagy vacsoráról.
- a Susogó Borvendéglőt, ha valami igazán különlegesre és exkluzívra vágysz.
A város legjobb kávézója: Pécsi Kávé
Ha csak két szóval jellemezhetném, azt mondanám: profizmus és szeretet. A Pécsi Kávé újraértelmezi a kávézást, ugyanis itt nem várják el tőlünk, hogy értsünk a különböző kávékhoz, hanem rendelés előtt igényünk és kedvünk szerint ajánlják valamelyik kávéjukat a hatalmas választékból. Ilyenkor nem az a kérdés, hogy melyik a legjobb kávéjuk, mert a minőség állandó és magas, a kávé és a termőhelyének minden paraméterét ismerik. Emellett a készítésben is profik, nem véletlenül nyertek több országos versenyt is (pl: Cofee in good spirit), de a nemrégiben megnyert Made In Pécs közönségdíj különösen kedves a szívüknek, főleg azt tekintve, hogy még csak fél éve nyitott a hely. Nagyon fontos számukra a kapcsolat a vendéggel, ezért már az első pillanattól fogva érezhető a bensőséges, barátságos hangulat, ami körbejárja a helyet. A név egy üzenet, hogy helyi értékeket képviselnek, ezt támasztja alá az is, hogy a falakon is barátaik képei lógnak és a kávé mellé fogyasztható sütemények is egy helyi cukrásztól származnak. Mint írtam hatalmas italválaszték van, közte pedig vannak izgalmas hideg és meleg kávékoktélok, valamint különleges teák, mint a japán matcha tea, ami sok külföldi vendéget is idecsábít. Tartanak irodalmi, illetve tematikus esteket, melyeken a különlegességeket és újdonságokat mutatják be.
Pécs legjobb cukrászdája: Jókai Cukrászda
Mikor először jártam ott, azonnal megfogott a hely tündéri légköre, minden pasztellszínű, kis virágok az asztalokon, mintha csak egy játszóházba csöppentem volna. A cukrászda 2014-ben nyitott, úgy érezték akkor, hogy Pécs sok értéke mellől pont egy ilyen hely hiányzik. A cukrász a régi Susugó étteremben kezdett dolgozni, majd több helyen képezte magát tovább és végül visszatért a gyökereihez, hogy a világ különböző pontjain szerzett tapasztalatát Pécsen hasznosítsa. A cukrászműhely francia, ami leginkább a technológiákban, alapanyagokban, formákban és ízekben mutatkozik meg. A minőség mindent felülír nálunk, legyen szó az alapanyagról, a készítés bármely szakaszáról vagy a végső összképről. A kínálat szezonálisan változik, de van, hogy óráról órára alakul, folyamatosan igyekszenek megújulni és mindig egyre jobbnak lenni. Egyaránt fontos nekik a szakmai fejlődés és az emberközelség. Figyelnek az ételallergiákban szenvedőkre is, ezért sok gluténmentes süteményük és laktózmentes sorbet-jük van. A sütik minősége kifogástalan, az én személyes kedvenceim az étcsokoládés dió, a sajttorták és a macaronok.
A város legjobb csokija: Csoko-Láda
A Csoko-Láda három éve indult egy kis családi vállalkozásként, azzal az indíttatással, hogy délen nincsen egyetlen hagyományos csokibolt sem. Mindig is a minőséget tartották a legfontosabbnak, ezért az egész világból összegyűjtötték a legjobb csokikat, a kis bonbonoktól kezdve a nagy dobozos csokoládékig mindent lehet náluk kapni. Folyamatosan fejlődnek és újítanak, ezért 2 évvel a nyitás után kezdtek maguk is csokit önteni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Magyar kézműves remek” díjjal jutalmazta a Pécs értékeit és nevezetességeit képviselő csokoládékat. Ezek apró mozaikokból állnak, rajtuk Zsolnay és Vasarely műveivel, illetve a város főterét is kirakták a mozaikokból. Az egyik legkedveltebbek a Pécs ízeit bemutató csokik, emellett nekem személyes kedvencem a fügés-mandulás és a medvehagymás-sós. Két helyen van boltjuk, a Zsolnay-negyedben és a Király utcában, az utóbbi, mint kávézó is szolgál és itt található a látvány műhely is. A Zsolnay-negyedben csütörtökönként Csokoládé Csütörtököt tartanak, ami egy kóstoló kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Március 5-6-án pedig megrendezik a 4. Pécsi Csokoládé Karnevált, ahol az ország többi csokoládékészítője is részt vesz és sok-sok érdekességgel készülnek majd nekünk.
Bor, Mámor, Pécs
Pécs gasztronómiai körképéből nem hagyhatom ki a pécsi és Pécs környéki borokat. A dombvidékes táj és a mediterrán éghajlat kedvező a szőlőtermesztéshez és borkészítéshez. A Pannon Borrégió, ahova beletartozik a Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidék, büszke a híresen finom, minőségi vörös és fehér boraira. Ezt tanúsítja a sok rendezvény is, amit a bornak szentelnek. A Sétatér fesztivált már említettem korábban, de van Pezsgő Borfesztivál és Pécsi Tavaszi Borfesztivál is. Az egész országból ellátogatnak a borkedvelők a Pannon Borrégió Top 25 kóstolóra, ahol a legjobb borok közül csemegézhetünk. Az Európai Bordalfesztivál összegyűjti a kórusokat, zenészeket és táncosokat, hogy megénekeljék „A borban öröm, barátság és dal van”, ezzel összekapcsolva a kultúrát és a bort. Híres a pécsi Cirfandli, amiből egyaránt készül száraz és késői szüretelésű csemegebor is. Aki úgy érzi, nem elég jártas a témában vagy csak szeretne még többet tanulni a borokról, látogasson el az egyetemen tartott Borszemináriumra, ahol az ország minden tájáról érkező híres borászok tartanak előadásokat.
Ide kattintva olvashatjátok budai stílusnagykövetünk, Nagy Vivienn blogját, pesti
stílusnagykövetünk, Erika szuper tippjeit itt találjátok. Debreceni stílusnagykövetünk,
Szűcs Tarcsa Anita blogját ide kattintva, győri stílusnagykövetünk, Polgár Eszter blogját ide kattintva olvashatjátok, ide kattintva pedig legújabb bloggerünk, a szegedi SerpenyőVirtuóz bejegyzéseit olvashatjátok.