Ez az étel a legjobb a bélműködésnek a szakértők szerint - tele van probiotikummal és helyreállítja a bélflórát
Ma már akarva-akaratlanul is rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, mindenhol körül vesznek bennünket az egészségre ártalmas mikroműanyagok, hajlamosak vagyunk a kevés mozgásra, a vitaminok mellőzésére, és mellé még sokszor helytelenül is táplálkozunk. A bélflóránk egyensúlyban tartásáról és egészségének megőrzéséről nem győzünk eleget beszélni, hiszen nem csupán az emésztési folyamatok függnek tőle, hanem az immunrendszerünk működését is nagyban befolyásolja.
A probiotikumok a beleinkben lakozó élő mikroorganizmusok, melyek nagyban hozzájárulnak a belek egészségéhez, támogatják az emésztési folyamatokat, így kiemelten fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk. Mivel a szervezetben jó és rossz baktériumok egyaránt vannak, a helyes egyensúly fenntartása az elsődleges.
Sokan akkor találkoznak a probiotikumokkal, amikor egy komolyabb antibiotikum-kúrán vannak túl, és szükséges a bélflórájuk helyreállítása és optimális működésének biztosítása. Ezeket a hasznos mikroorganizmusokat azonban nem csupán a jó baktériumok fenntartása érdekében érdemes pótolni a szervezetünkben, hanem azért is, hogy megakadályozzák a kórokozók bélfalhoz tapadását és azok elszaporodását. Ezek a hasznos mikroorganizmusok csökkentik a gombás megbetegedéseket és az ekcéma tüneteit, segítenek a légúti fertőzések esetén, és akár laktóz-intolerancia kapcsán is számíthatunk rájuk. Szerencsére számos lehetőségünk van a probiotikumok pótlására, hála a modern felgyorsult világnak és a megannyi élelmiszernek, melyet a boltok polcain találunk.