Borítókép: A 70 az új 50! Az orvosok esküsznek rá, hogy ennek az étrend-kiegészítőnek a szedése lassítja az öregedést és megfiatalíthatja a biológiai kort Forrás: Unsplash/ Supliful-Supplements On Demand

A 70 az új 50! Az orvosok esküsznek rá, hogy ennek az étrend-kiegészítőnek a szedése lassítja az öregedést és megfiatalíthatja a biológiai kort

Utoljára frissítve:
A többszörösen telítetlen zsírok, mint például az Omega-3 zsírsavak nagyon egészségesek és kulcsfontosságú szerepet játszanak szervezetünk működésében. A legújabb kutatások szerint pedig még az öregedést is lassítják!

Ma már tudjuk, hogy az Omega-3 zsírsavak áldásos hatással vannak a szervezetünkre, hiszen védik a szívet, ezáltal megakadályozzák a szívbetegségek kialakulását, csökkentik a szervezet gyulladásos folyamatait, javítják az agy egészségét – támogatva a mentális jóllétet, és elősegítik a jó látást, hiszen a szem betegségei ellen is védenek. A legújabb tanulmányok pedig azt mutatják, hogy ezek a zsírok képesek lelassítani az életkor előrehaladtával párhuzamosan végbemenő öregedési folyamatokat. A vizsgálódás során kutatók azt találták, hogy azok az egészséges idős felnőttek, akik három éven keresztül egy gramm Omega-3 zsírsavat szedtek, sokkal fiatalabbnak tűntek, mint azok, akik nem fogyasztották rendszeresen ezt a többszörösen telítetlen zsírsavat. A hatás még erősebb volt azoknál, akik pluszban D-vitamint is szedtek, mindezt pedig rendszeres sporttal egészítették ki. Heike Bischoff-Ferrari, a tanulmány vezető szerzője és a Zürichi Egyetem geriátriai orvostanára elmondta, a biológiai életkor megfiatalításával tartós eredményeket lehet a közeljövőben elérni, melyek nagyon jó hatással lehetnek a lakosság egészségére.

A tudósok 800 svájci, 70 évnél idősebb résztvevőt vizsgáltak, akiken epigenetikus órákat használtak, melyekkel nyomon követhették a DNS-változásokat a biológiai életkor felméréséhez. A résztvevőket csoportokra osztották: volt, aki naponta egy gramm, alga alapú Omega-3 zsírsavat szedett, mások ehhez 2000 egység D-vitamint párosítottak, és voltak, akik hetente háromszor 30 percet mozogtak is a kísérlet során. A kísérletből egyértelműen megállapították, hogy az Omega-3 zsírsavak, a D-vitamin és a rendszeres testmozgás együttes bevitele 39%-kal redukálta a korai elgyengülés valószínűségét, és 61%-kal csökkentette az invazív rákos megbetegedések előfordulását. Dr. Wendy Bazilian, a Bazilian's Health Clinic tulajdonosa elmondta, az Omega-3 zsírsavak a bőr egészsége szempontjából is kulcsfontosságúak, hiszen az anyagcsere szempontjából az emberi szervezetnek szüksége van rájuk. Segítik a sejtmembránok rugalmasságát és a tápanyagok sejtbe jutását, hosszútávon pedig 10%-kal csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és 20%-kal a halálos szívkoszorúér-betegség kialakulását. Az eredmények azt is kimutatták, hogy az Omega-3 zsírsav a magas koleszterinszint és vérnyomás ellen is áldásos, nem is beszélve gyulladáscsökkentő hatásáról.

Szakértők azt javasolják, naponta 250 mg (0,25 g) teljes DHA és EPA bevitelre kellene törekednünk, olyan étrendet folytatnunk, mely bővelkedik Omega-3 zsírsavakban, ha pedig táplálékkiegészítőkhöz nyúlnánk, válasszuk a minőségi, teljes értékű készítményeket.

Galériánkban azok az ételek, melyek bővelkednek Omega-3 zsírsavakban!