
Valódi rákellenes csodaszerek! 7 étel, amiben a legtöbb lignán található
A magas lignántartalmú ételek fogyasztása többek között rákellenes hatású is, ezentúl képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek tekintetében nagyon ajánlott minél több növényi eredetű élelmiszert beépíteni az étrendünkbe. A lignánok egyébként olyan antioxidáns hatású vegyületek, amelyek elősegítik az ösztrogén termelődését, és szabályozzák a hormonháztartást. Különlegességük, hogy a kutatások szerint képesek gátolni a rákos sejtek szaporodását, hiszen a lignánok tulajdonképpen a növényekben található erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fitoösztrogének. Fontos tudni, hogy ezek az egyik legfontosabb védelmi tényezőnek számítanak a rák ellen, ugyanis elfogyasztásukat követően a szervezetünk enterolaktonná alakítja át, ami a legerősebb antioxidáns és gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló vegyület. Enyhe ösztrogén típusú aktivitásuk révén csökkentik a hormonális eredetű rákfajták – mint mellrák, petefészekrák, méhrák, prosztatarák – kialakulásának kockázatát.

Ezentúl a lignán vegyületei képesek csökkenteni a hormonhiány okozta hőhullámokat, és a csontritkulás ellen is felveszik a harcot. Továbbá az érfalak egészségéhez is hozzájárulnak, mivel hatással van a szervezet koleszterinszintjére, és gátolják az érelmeszesedést, a koszorúerek szűkületét. Ezáltal pedig csökkentik a szívinfarktus kialakulásának esélyét is. Nem véletlen, hogy a lignán tartalmú élelmiszerek fogyasztását fokozottan ajánlják.
Az alábbiakban pedig olyan élelmiszereket gyűjtöttünk össze, melyeknek magas a lignán tartalma!
Az Éva magazin írása.