Ezt a két növényi tejet mindenképpen kerüld el, ha nem akarsz hasi zsírpárnákat magadnak!
A növényi tejek térhódítása talán részben a társadalmi ízlés megváltozásának köszönhető, de az biztos, hogy népszerűségüket egészségügyi problémák is nagyban befolyásolják. Például itt van a laktózintolerancia, mely az állati fehérje mellett szükségessé tette a növényi alapanyagú tejek megjelenését. Így szépen lassan a zab, a szója, a mandula, a kókusz és a rizs tejjé alakítása egyre jelentősebb szerepet kapott. Fogyasztásuk az egészség szempontjából számos előnnyel és pozitívummal jár, azonban nem árt tudni, hogy vannak olyan növényi tej alternatívák, melyek a sok hozzáadott cukornak és egészségtelen zsírjaiknak köszönhetően hozzájárulhatnak a hasi zsír kialakulásához.
Szakértők szerint, hogyha növényi tejet választunk, a rizstejet és a szójatejet ne emeljük le a boltok polcairól, ugyanis míg a rizstej természetesen magas szénhidráttartalommal rendelkezik, úgy a szójatej olyan vegyületeket tartalmazhat, melyek hosszú távon megzavarhatják a hormonháztartást. A rizstej ezen kívül magas glikémiás indexszel rendelkezik, így a vércukorszintet drasztikusan megemelheti, mely fokozott zsírraktározáshoz vezethet, különösen a has tájékán. Hasonló a helyzet a szójával is, ugyanis a benne lévő izoflavonok vegyületei elősegíthetik a zsírlerakódást, mely jellemzően a has középső részére koncentrálódik.
Azok számára, akik el szeretnék kerülni a fent említett problémákat, a szakemberek szerint érdemes más alternatívákat választani, egyéb növényi tejek formájában. Az egészséges növényi tejek cukrozatlan verzióival ugyanis maximális élményt nyújthatunk önmagunk számára, mindezt egészséges keretek között, tele vitaminnal és értékes tápanyaggal.