Borítókép: 7 élelmiszer, ami hihetetlen hatással van az agyra - támogatják a memóriát és lassítják a kognitív hanyatlást! Forrás: Envato

7 élelmiszer, ami hihetetlen hatással van az agyra - támogatják a memóriát és lassítják a kognitív hanyatlást!

Utoljára frissítve:
Memória-turbózó, agyserkentő ételek a kognitív hanyatlás ellen: ezeket fogyaszd, ha támogatnád a mentális egészségedet.

Rengeteget hallhatunk arról manapság, hogy egyes elfogyasztott ételek és italok milyen mértékben befolyásolhatják az agyunk állapotát, ezáltal hogyan hatnak a mentális egészségünkre, az elménk öregedésére és a kognitív funkcióinkra. Nemrég egy új vizsgálat látott napvilágot, melyet a Fenntartható Élelmiszerrendszerek Társközpontja finanszírozott, és ahol a kutatók felmérték, hogy a flavonoidokban gazdag élelmiszerek hogyan befolyásolják a demencia általános kockázatát az idősödő népesség körében.

A kutatók a vizsgálatban különböző flavonoid pontokat rendeltek egyes ételekhez, mint például az almához, a szőlőhöz, a narancshoz, a grapefruithoz, az édes paprikához, a hagymához és az étcsokihoz. Megállapították, hogy a különböző jótékony teáknak, a vörösbornak és a bogyós gyümölcsöknek van a legjelentősebb szerepe a demencia kialakulásának elkerülésében. Ennek a kognitív funkciók romlásával járó betegségnek a csökkentése 11 flavonoidban gazdag étel fogyasztásánál volt megfigyelhető. A kísérletben részt vevő embereknél akkor láttak legeredményesebb hatást, ha azok naponta 5 adag teát, 1 adag vörösbort és/vagy fél adag bogyós gyümölcsöt fogyasztottak. Bár a vizsgálat leginkább önbevallásos úton történt, ezért a szakértők korlátozott számban elérhető információkra hagyatkoztak, de mivel már számos más tanulmány is megállapította ezeknek az élelmiszereknek az áldásos hatását a mentális egészségre, így egyértelműen összefüggésbe hozták őket a demencia csökkent kockázatával.

Jó hír tehát, hogy vannak olyan élelmiszerek és italok, melyek pozitív hatással lehetnek az agyunk állapotára, a memóriánk frissítésére és a kognitív funkciók fejlesztésére. Érdemes ezeket nagy mennyiségben fogyasztani, hogy elkerüljük a memóriavesztés és a demencia kialakulását, és úgy tűnik – mivel más betegségeket összefüggésbe hozhatunk mentális jóllétünkkel, ezek az ételek például a depresszió, a szorongás és egyéb pszichoszomatikus betegségekre is jó hatással lehetnek. Szerencsére van több belőlük, így nem kell feltétlen a teára, a vörösborra vagy a bogyós gyümölcsökre hagyatkoznunk.

Mutatjuk, szakértők szerint melyek a legjobb, flavonoidokban gazdag élelmiszerek, melyek képesek megkötni a szabad gyököket, melyek hozzájárulnak a szervezet gyulladásaihoz és a krónikus betegségek kialakulásához. A flavonoidok által csökkenthetjük a sejtkárosodást, fokozhatjuk az agyunk véráramlását, egy szóval csak jót teszünk velük a mentális egészségünk megőrzéséért.

Olvasd el és tudd meg galériánkból, mely ételek bővelkednek flavonoidokban!