Kiváló őszi immunerősítő, mely jót tesz az emésztésnek és még a szervezet gyulladásait is csökkenti: Íme a gyömbér áldásos hatásai
A gyömbér, mint természetes fűszernövény, világszerte rendkívül népszerű: a gasztronómia egyik közkedvelt alapanyaga, emellett számos betegség kezelésében is gyógyító, áldásos hatást tulajdonítanak neki. Őrölt fűszerként vagy akár egészben megpucolva is felhasználható – a lehetőségeknek szinte csak a képzeletünk szab határt. Sütemények, szószok és mártások alapvető hozzávalója, de teák ízesítőjeként is remekül megállja a helyét. Ha lereszelve, egy kis citrommal vagy mézzel fogyasztjuk, biztosak lehetünk benne, hogy immunrendszerünk meghálálja a gondoskodást.
A gyömbér gazdag vitaminokban – E-, A-, C- és B-vitaminokat tartalmaz, emellett foszfor, magnézium, kálium, vas, cink és kalcium is található benne. Leginkább immunerősítő hatásáról ismert, de számos más panasz esetén is segítségünkre lehet, hiszen kiválóan alkalmas különböző egészségügyi problémák enyhítésére. A Délkelet-Ázsiából származó növényt az ember ősidők óta használja mind a gasztronómiában, mind az orvostudományban. Erős antioxidáns, és szorosan kapcsolódik a kardamomhoz és a kurkumához.
Annak ellenére, hogy a gyömbér szinte csak pozitív hatásokkal rendelkezik, fontos odafigyelni a fogyasztott mennyiségre, különösen akkor, ha valamilyen alapbetegséggel küzdünk. Például terhesség alatt nem ajánlott, mivel bár rosszullét esetén segíthet, kutatások szerint növelheti a koraszülés és a vetélés kockázatát. Jótékony hatása van a vércukorszintre és a koleszterinre is, de túlzott fogyasztása vércukorszint-csökkenést és nagyon alacsony koleszterinszintet eredményezhet az erre hajlamosaknál. Ezért cukorbetegeknek vagy koleszterinszabályzó gyógyszert szedőknek ajánlott mérsékelni a fogyasztását. Azoknak is érdemes óvatosnak lenniük, akik bélproblémákkal küzdenek, mivel bár a gyömbér pozitívan hat az emésztési folyamatokra, az emésztőrendszeri problémákat súlyosbíthatja.