A bódító illatú fűszer, mely számos problémánkra gyógyír lehet: íme a fahéj jótékony hatásai!
A fahéj jellegzetes illatát és egyedi ízét gyerekek és felnőttek is egyaránt ismerik, szeretik, hiszen míg a kicsiknél a tejbegríz egyik fő ízesítőjének számít, addig felnőtt korban nagyra értékeljük a gasztronómiában és konyhaművészetben, valamint ne felejtsük el, mennyire jól tud esni egy kellemes fahéjas forralt bor az őszi-téli hónapok hűvös forgatagában.
A Sri Lankáról és Indiából már több ezer éve exportált fahéjat tulajdonképpen tényleg azért nevezzük így, mert a fa lehántolt héjáról van szó. Nevét ugyanis onnan kapta, hogy a babérfélék családjába tartozó ceyloni fahéjfa lehántott kérgét kiszárítják, és a legkülső réteg eltávolítása után a belső részt felhasználják. A belső kéreg a szárítás következtében felkunkorodik, mi pedig ezt a verziót vásároljuk meg a boltokban. A finom aromás gyógynövény áldásos hatásaira már a Kínai Birodalomban, Európában és Egyiptomban is rájöttek Kr.e. 2700 környékén.
A fahéjnak a ceyloni, alacsonyabb kumarintartalmú, klasszikus verzióján kívül van még egy fajtája, a kínai fahéj, mely jóval magasabb kumarin tartalommal rendelkezik, ez a vegyület pedig nagy mennyiségben májkárosodást okozhat és károsíthatja a véralvadást is. A kumarin egyébként számos más termékben is előfordul, így például az orvosi somkóróban, a levendulában vagy a borsmentában is. Ideális mennyiségben azonban nem okoz semmi károsat, és a fahéj kapcsán sem kell tartanunk tőle, hiszen ez a csodás íz- és illatbomba mondhatni, csakis jótékony hatással lehet a szervezetünkre nézve. Mutatjuk, hogyan!