Borítókép: Egy táplálkozási szakértő szerint ez a gluténmentes ételek ijesztő hátránya, amiről senki sem beszél Forrás: GettyImages

Egy táplálkozási szakértő szerint ez a gluténmentes ételek ijesztő hátránya, amiről senki sem beszél

Kálmán Zsófi szerző fotója
Gluténmentes termékeket vásárolsz pedig nem vagy gluténérzékeny? Azt gondolod, hogy a gluténmentes dolgok egészségesebbek? Nagy hiba!

Számos oka lehet annak, hogy valaki miért követ gluténmentes diétát. Ezek közül a legismertebbek persze a cöliákia, a glutén tartalmú gabonafélék okozta allergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység, de például ekcémásoknak és epilepsziásoknak is ajánlják bizonyos esetekben, hogy redukálják, vagy teljesen hagyják el a glutént. Mindez pedig szerencsére manapság egyre kevésbé nehéz feladat, hiszen rengeteg gluténmentes élelmiszer kapható a piacon, péksütemények, kenyerek, desszertek és tészták hada lepi el az üzletek polcait, ezzel együtt pedig elindult egy érdekes trend is.

Sokan mindenféle egészségügyi probléma nélkül fordulnak az ilyen termékek felé, gondolván, hogy ezek egészségesebbek, ám ha egy valamit tudnia kell a gluténmentes diétáról az az, hogy nem mindig olyan "egészséges", mint amilyennek látszik. Sőt, ha azt gondolod, hogy ezek az termékek segíthetnek például a fogyásban, hát nagyot tévedsz!

Az igazság a gluténmentes termékekről

Jennifer Hanwayt holisztikus táplálkozási szakértő szerint itt is a kulcs a termékek címkéjében rejlik, mivel a gluténmentesként megjelölt élelmiszerek általában magasan feldolgozottak, és még magasabb lehet a finomított szénhidráttartalmuk, mint a hasonló, ám gluténos termékeknek, de van itt még valami más is:

A gluténmentes élelmiszerek, például a kenyerek, kekszek és sütemények jellemzően olyan összetevőkből készülnek, mint a rizsliszt és a kukoricakeményítő, amelyek nagyon kevés rostot tartalmaznak, így fogyasztásuk után gyorsan megugrik a vércukorszint
hívja fel a figyelmet Jennifer Hanwayt.

Ha pedig a vércukorszintje megemelkedik, és nincs kontroll alatt tartva, az súlyos egészségügyi szövődményekkel járhat, cukorbetegség, szívbetegség és látásprobléma kockázata is fennállhat. Az egészséged mellett pedig az éhségérzetedet is befolyásolhatják a gluténmentes termékek.

Amikor a vércukorszintünk megugrik, ez arra készteti a hasnyálmirigyünket, hogy inzulint szabadítson fel, egy olyan hormont, amely azt mondja a szervezetünknek, hogy az ételt testzsírként raktározza el. Ráadásul ezek a vércukorszint-ugrások egyensúlyhiányt okoznak a ghrelin-, másnéven éhséghormon termelésben, ami még több magas cukor- és szénhidráttartalmú étel utáni sóvárgáshoz vezet

Jennifer Hanwayt azt javasolja, ha egészségügyi okokból, vagy puszta meggyőződésből kerülni szeretnénk a glutént, akkor a természetesen gluténmentes étrendet válasszuk. Ahelyett, hogy gluténmentes termékeket vásárolnál, összpontosíts a gyümölcsökre és zöldségekre, állati és növényi fehérjékre, valamint jó zsírokra, például diófélére és különböző magvakra. A szakértő az avokádót és az olívaolajat is ajánlja, mivel ezek természetüknél fogva gluténmentesek, ahogy a mandulalisztből, manióka lisztből és csicseriborsólisztből készült gluténmentes alternatívák vásárlása is egy jó út lehet.

ÉS EZT LÁTTAD MÁR?