Ez a ital a legjobb az agyműködésnek a szakértők szerint - csodát tesz a memóriával és a kognitív készségek fejlesztésével
Agyunk egészségének megőrzése elengedhetetlen a különböző kognitív funkciókhoz, a jó memóriához, a hosszútávú koncentrálási készséghez, egy szóval a mentális egészség eléréséhez. Azt eddig is tudtuk, hogy vannak olyan ételek, melyekkel a gondolkodás és az emlékezőképesség szolgálatába állhatunk, ám nemrég kiderült, hogy az általunk fogyasztott italok is nagyban befolyásolják gondolkozó szervünk épségét és egészségét.
A nagyon magas cukortartalmú, illetve sok koffeint tartalmazó italok károsak az agyműködésre, és megzavarják a nyugodt pihenést, gátat szabnak a mennyiségi és minőségi alvásnak, fokozzák a szervezetben kialakuló gyulladásokat, és ezáltal szervezetünk kevésbé lesz ellenállóbb a különböző betegségekkel szemben. A memóriát és koncentrációt rontó italok, pl. a sok kávé vagy a cukros édes löttyök árthatnak a kognitív képességeinknek, és hosszú távon mentális fáradtsághoz, illetve csökkent agyműködéshez is vezethetnek. Robert Love idegtudós és Dr. Heather Sandison természetgyógyász orvos szerint hiába van ráírva egy üdítőre, hogy diétás, azaz sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint társai, ennek ellenére cukor- és adalékanyag tartalmuk mégis komoly aggodalomra adhatnak okot.
A szakemberek óva intenek: semmilyen diétás, édesítőszerekkel, mesterséges színezékekkel vagy cukorral dúsított üdítők fogyasztása nem javasolt, ha nem szeretnénk a közeljövőben számos egészségügyi problémával szembe találni magunkat. Az ezekben található összetevőket a májunk nem tudja megfelelően kezelni, így hosszú távon inzulinrezisztencia, kognitív problémák, bélpanaszok és a mikrobiom negatív változásai alakulhatnak ki. Annak ellenére ugyanis, hogy valami diétás, tele van tömve aszpartámmal, mely rendkívül károsíthatja az agyat és az agyi funkciókat. Szerencsére vannak olyan pozitív hatást eredményező italok, melyekkel támogathatjuk az agy egészségét!