Borítókép: Az egészségügyi szakértők egyetértenek: 3 zsírfajta, amelynek fogyasztását azonnal abba kellene hagynod, és 3, ami az egészséged szolgálja Forrás: Envato

Az egészségügyi szakértők egyetértenek: 3 zsírfajta, amelynek fogyasztását azonnal abba kellene hagynod, és 3, ami az egészséged szolgálja

Utoljára frissítve:
Míg egyes zsírok kifejezetten áldásos hatással vannak az egészségünkre nézve, addig más zsírfajták károsak a szervezet működése szempontjából. Ismerj meg néhány egészséges zsírt, melyet érdemes beépítened a mindennapokba, és néhány egészségtelen fajtát, amit jobb messziről elkerülnöd!

Hogyha meghalljuk azt a szót, hogy „zsír”, akarva-akaratlanul is negatív dologra gondolunk. Arra a csúnya mumusra, mely kalóriák tömkelegét tartalmazó egészségtelen formában csücsül a szekrényünkben, és csak arra vár, hogy beférkőzzön a hasunkba, és az egészségünkben számos kárt tegyen – többek között megnövelje a hasunkon és a combunkon éktelenkedő úszógumikat. Igen, a zsírnak van ilyen formája is, mely egyáltalán nem áldásos az egészség szempontjából. Érdemes tudni, hogy létezik azonban egészséges zsír is, mely igenis számos egészségügyi előnnyel jár.

Bizonyos zsírok elengedhetetlen részét képzik az életünknek, hiszen támogatják a sejteket a működési folyamataikban, energiával látnak el minket, és segítik a szükséges tápanyagok felszívódását. Őket nevezzük egészséges zsíroknak, hiszen többek között olyan pozitívumok tudhatók be nekik, mint a szervezetben lévő gyulladások csökkentése és a szív egészségének támogatása. És ne felejtsük azt sem, hogy a közhiedelmekkel ellentétben, a jó zsírok segíthetnek a testsúlycsökkenésben, tehát a fogyókúránk jó barátai is lehetnek, ha ideális mennyiségben, megfelelő időközönként visszük be őket a szervezetünkbe. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a helyzet ennyire szép és jó, és innentől kezdve ami zsíros, azt nyugodtan ehetjük, mert sajnos nem így van. A jótékony zsírok szöges ellentétei az egészségtelen fajták, melyeket mindenáron kerülnünk kell. Egyrészt akkor, ha éppen nyakig vagyunk egy fogyókúrában és szeretnénk csökkenteni a testsúlyunkat, másrészt akkor, ha az egészséges életmód jegyében csak értékes tápanyagokat részesítenénk előnyben. Az egészségtelen zsírok ugyanis cseppet sem tartoznak az egészségmegőrzés kategóriájába, hiszen megnövelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, megemelik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és a szervezetben gyulladást válthatnak ki. És ez csak néhány példa a hozzájuk kapcsolható negatív hatásokból, hiszen hosszú még a sor.

Olvasd el galériánkból, mely zsírokat érdemes fogyasztanod, és miket kerülj a mindennapok során!