
A szakértő szerint ezt a magot edd minden reggel, ha ragyogóan szép bőrre és fantasztikusan jó memóriára vágysz
Az első és legfontosabb lépés, ha egészségesebb szeretnél lenni, hogy a megfelelő táplálkozással elősegíted a bélrendszer, a szív, az agy és a bőr megfelelő működését. Szerencsére kimondottan sok olyan ehető finomság létezik, amely egyszerre több területen is képes jótékony hatásokat kifejteni az emberi szervezetben. Ilyen például a közkedvelt csonthéjas, a dió, egészen pontosan a dióbél. A témával kapcsolatban két elismert bőrgyógyász, Dr. Velusay Madathupalayam és Dr. Hannah Kopelman részletesen is elmondta véleményét.

Dió a ragyogóan szép, egészséges bőrért
Dr. Hannah Kopelman szakértő nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen beépítsék a mindennapos táplálkozásukba a diót, mert ez a szuperélelmiszer gazdag omega-3 zsírsavakban, különösen alfa-linolénsav tartalma magas, mindez pedig megszépíti az emberi bőrt. Ezek a zsírsavak segítenek a bőr védőrétegének fenntartásában és erősítésében, a nedvesség megőrzésében, az irritáló anyagok kiszűrésében. Aki rendszeresen fogyaszt diót, csodásan hidratált bőrre tehet szert, a szárazság és ekcéma pedig messzire elkerüli majd. Ha ez nem lenne elég, a doktornő szerint a dió gazdag antioxidánsokban, valamint magas az E-vitamin tartalma is.
„Az antioxidánsok megvédik a bőrt a környezeti tényezők, például az UV-sugárzás és a környezetszennyezés által okozott oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz korai öregedéshez vezethet, beleértve a ráncokat és a bőr rugalmasságának elvesztését. A szabad gyökök semlegesítésével a dióban lévő antioxidánsok segítenek megőrizni a fiatalos, ragyogó bőrt” – magyarázta Hannah Kopelman.
A dió gyulladáscsökkentő hatású, ez pedig tovább fokozza bőrre gyakorolt jótékony hatását. Az omega-3 zsírsavak és antioxidánsok kombinációja segít leküzdeni az esetleges gyulladást, amely kulcsfontosságú a különböző bőrbetegségek esetében, beleértve a pattanásokat, pikkelysömört és ekcémát. Ezenkívül a dióban lévő cink elősegíti a bőr gyógyulását és segít a gyulladásos bőrbetegségek gyógyításában, így értékes kiegészítője a bőrbarát étrendeknek.
Dió az agyi egészség megőrzéséért
Dr. Palansamy a fentieket azzal egészítette ki, hogy elmondta, a dió nagyon jót tesz a kognitív képességeknek, jótékonyan hat az agyi egészségre, a memóriára. „A dióban lévő antioxidánsok megküzdenek a szabad gyökökkel, amelyek egyébként az agysejtek pusztulását okozzák” – magyarázta a szakember, majd hozzátette, egy kis dió reggelire segít felturbózni az agyat: az agysejtek fénysebességre kapcsolnak ennek az ételnek köszönhetően.