Borítókép: A bélmikrobiomod könyörög érte! A fermentált superfood, amit 2025-ben kötelező lenne beépítened a táplálkozásodba Forrás: Envato

A bélmikrobiomod könyörög érte! A fermentált superfood, amit 2025-ben kötelező lenne beépítened a táplálkozásodba

Utoljára frissítve:
Az utóbbi időkben kis milliószor esett már szó a fermentált élelmiszerekről, és azok bizonyított egészségügyi előnyeiről. Nem véletlen, hiszen a fermentált élelmiszerek mellett rengeteg pozitívum és érv szól. Egészségünkre gyakorolt áldásos hatásaik legfőképpen a bélmikrobiom és az emésztés területén érvényesülnek, hiszen nagy hatással vannak a bélflóra állapotára.

A fermentált élelmiszerek és ételek magas probiotikum tartalommal rendelkeznek, melynek köszönhetően táplálják a bélmikrobiomot, egészségessé teszik az emésztésünket és ideális egyensúlyban tartják a jó és a rossz bélbaktériumokat. A fermentálás tulajdonképpen mikroorganizmusokkal történő erjesztést jelent, és mivel az egyes szóban forgó élelmiszerek teljesen természetesen és adalékmentesen megőrzik eredeti mivoltukat, így maximális vitamintartalommal felvértezve segítenek szervezetünk egészséges állapotának fenntartásában. Biztosíthatjuk velük a jó emésztést, felgyorsíthatjuk az anyagcserét, sőt, még a fogyást is elősegíthetjük, hiszen a fermentált zöldségek alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, ezáltal tökéletesen beilleszthetők a diétába és a fogyókúrába is.

Ha fermentált ételekről van szó, talán a leggyakoribb, ami eszünkbe jut a savanyú káposzta, mely igazi C-vitamin bombaként rendkívül gazdag rostokban, és kiválóan tisztítja a beleket. Itt van még a kimchi, az ázsiai, magas antioxidáns tartalommal rendelkező probiotikus káposztaféle, vagy éppen a klasszikus natúr joghurt, mely teljes értékű, könnyen emészthető fehérjéket tartalmazva helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, és növeli az immunrendszer védekezőképességét. A miso gazdag jótékony baktériumokban, melyek segítségével javítja a bélműködést, és emésztést segítő enzimjeinek köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét, a különböző erjesztett sajtokhoz pedig szintén számos jótékony egészségügyi hatás köthető. Persze még naphosszat sorolhatnánk a fermentált ételek kategóriájába tartozó élelmiszereket, hiszen szerencsére jó sok van belőlük.

De most jöjjön a táplálkozási szakértők 2025-ös kedvence, a bélmikrobiom csodaszere: az idli!

Egy kevésbé ismert fermentált étel az idli, mely szintén igen távolról került hazánkba, ugyanis Dél-Indiából származik. Ez a finom és laktató fermentált étel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem véletlen, hiszen a fogyni vágyók számára és az egészséges életmódot követőknek igazi kincs!

Kíváncsi vagy, pontosan mi is ez a fermentált csodaétel? Tudj meg mindent az idliről galériánkból!