
7 étel, amiről nem is gondolnád, hogy a gyors anyagcsere útjában áll
A kiegyensúlyozott, harmonikus anyagcsere azért kiemelten fontos, mert ha a különböző tápanyagok lebontási és építési folyamatai nem megfelelő arányban zajlanak, nem kívánatos jelenségeket és tüneteket tapasztalhatunk magunkon. Például, ha több tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire az anyagcsere szempontjából szükség van, az elhízáshoz vezethet; ha pedig kevesebb energiát viszünk be, a szervezet saját raktáraiból kénytelen felhasználni mindent, amit lehet – ami szintén nem ideális.
Persze az, hogy miből mennyit fogyasztunk, és mennyi tápanyagra van szüksége a szervezetünknek – illetve ehhez kapcsolódóan milyen az anyagcserénk gyorsasága –, sok tényezőtől függhet, például a nemünktől, az aktuális életkorunktól és attól is, hogy van-e valamilyen krónikus vagy alapbetegségünk. A lassú anyagcsere azt eredményezheti, hogy a sejtjeink nem kapnak elegendő táplálékot, ami tartós súlygyarapodáshoz és emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. Ha nem étkezünk megfelelően, nem mozgunk rendszeresen, és nem fogyasztunk rostban gazdag ételeket, könnyen előidézhetjük, hogy a metabolizmus lelassuljon. Ráadásul a kevés folyadékbevitel is hasonló problémákat okozhat. Érdekes tény, hogy egyes ételek jócskán képesek lassítani az anyagcserénket, ezért mindig érdemes odafigyelni arra, mit és mikor fogyasztunk, hiszen célunk az egészség megőrzése és a testi-lelki jóllét fenntartása.