
A szakértők figyelmeztetnek: 7 gyulladáscsökkentő étel, amit minden nap enned kellene, ha el akarod kerülni a rák kialakulását
Táplálkozási szokásaink döntő szerepet játszanak a rák megelőzésében, csakúgy, mint maga az életmódunk. Rendszeres testmozgással és a káros szenvedélyek elkerülésével (pl. dohányzás és túlzott mértékű alkoholfogyasztás) csökkenthetjük a később kialakult betegségek számát. Köztudott ugyanis, hogy például az alkohol növeli az egyes típusok – főként a garat, a gége, a máj és a belek – rákos megbetegedésének kockázatát, a dohányzás pedig éves szinten 1,2 millió ember halálát okozza a kialakult tüdőrák következtében. És ne felejtsük a stresszt is megemlíteni, ami az egyik leglényegesebb rizikófaktor, ha a daganatos betegségek kialakulásáról van szó. Kutatások kimutatták, hogy egyes élelmiszerek – különösen a növényi alapúak – képesek csökkenteni bizonyos ráktípusok kockázatát.
Éppen ezért nem árt odafigyelni, mikor és mit viszünk be a szervezetünkbe. Amennyiben ezeket a rák-megelőző ételeket napi rendszerességgel sikeresen beiktatjuk az étrendünkbe, csökkenthetjük a szervezetben előforduló szabad gyökök kialakulását, ezáltal az oxidatív stresszt is, támogatjuk immunrendszerünket a megfelelő működésben, sőt, ellenállóbbá is tehetjük az egyes hatásokkal szemben. Bizonyos ételek segítenek megtisztítani a szervezetet a felesleges salakanyagoktól, így, hogyha ezek a méreganyagok távoznak belőlünk, jelentősen leredukálhatjuk az egyes betegségek megjelenését, illetve csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát.
Krutika Nanavati táplálkozási szakértő, Dr. Philip Oak orvos és Nichole Andrews rákellenes táplálkozási szakember most elárulja, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk a rák megelőzésének folyamatában!