Egy ital, ami garantáltan feldobja a nyári napjaidat! 5 érdekesség, amit lehet nem tudtál a cold brew-ról
Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb kávétrendje kétségkívül a cold brew, ami egy egészen más és különleges oldaláról közelíti meg a kávéfogyasztás eddig ismert és jól bevált kultúráját.
Ez a jéghideg, hosszan áztatott kávé nem véletlenül vált viszonylag gyorsan a kávéimádok kedvenc nyári, koffeines italává. Meleg változatához hasonlóan a cold brewt is lehet feketén vagy éppen tejjel fogyasztani, sőt vannak akik fagylalttal teszik teljessé ezt a élénkítő hatású frissítőt.
De mi is pontosan a cold brew, és miért vált ennyire kedveltté világszerte?
A cold brew kávé eredete egészen Japánig nyúlik vissza, egészen pontosan az eredeti japán hidegfőzési módszert inkább a teához, mint kávéhoz használták, azaz hideg vízben áztatták a teát hosszabb ideig, így forró víz nélkül is el lehetett készíteni. Az 1600-as évek közepén, amikor Japán Hollandia fennhatósága alatt állt, a hollandok adaptálták ezt a módszert és a kávéhoz kezdték el használni. Olyan hidegen főzött kávésűrítményt készítettek, amihez nem kellett forró víz és így nyílt láng használata sem, illetve a tengeri szállítás során is könnyebben tárolható volt. A hidegfőzési módszeret a japán fejlesztették tovább, a kiotói stílusú kávét a mai napig cseppenként főzik és minden egyes vízcsepp átfolyik a kávéőrleményen. A cold brew kávé nem egyszerűen hideg kávé, sőt egészen más, mint a jeges kávé, amit forrón főznek majd jéggel hűtenek le. A titok nyitja ezen esetben az elkészítés módszerében rejlik, ugyanis a megszokott, hagyományos technikákkal ellentétben, itt nincs szükség forró vízre és nem is kell lefőzni az italt, hanem a kávéőrleményt kell hideg vízben áztatni hosszú órákon át - általában 12-24 óráig. Ennek eredményeként egy gazdag, sima és kevésbé savas ital születik, amely tökéletesen frissít a forró nyári napokon. Jól hangzik? Akkor mesélünk még egy kicsit róla!
Következzen 5 érdekesség, amit érdemes tudni a cold brew-ról!
1. Édesebb ízű, mint a hagyományos kávé
Kutatások kimutatták, hogy a normál espressohoz képest sokkal kevesebb a savtartalma, ami édesebb ízűvé teszi. Nincs olyan keserű utóíze, mint más kávéknak. Mivel hideg és hideg vízzel vagy tejjel készül, a kávébabból származó olaj és sav enyhébbé válik, és a kávébab édes, csokoládés íze jobban kiemelkedik.
2. Edzés előtti italnak is tökéletes
A benne található koffein megadja a szükséges energialöketet edzés előtt. Szóval edzés előtt érdemes beiktatnod ezt a kávés rutint a napjaidba, hiszen ha kész a nedű akkor akár otthon készülődés közben is elkortyolgathatod vagy akár útközben a konditerembe menet.
3. Több koffeint tartalmaz, mint bármely más kávé!
A normál espresso-, az instant- vagy bármely más rövidebb idő alatt elkészülő kávéval ellentétben a cold brew készítése során a kávét hosszú ideig áztatják. Emiatt, különösen ha feketén tej nélkül fogyasztják, egy sokkal magasabb koffeintartalmú italt kapunk.
4. Kreatív felhaszálás!
A megszokott, klasszikus kávékhoz hasonlóan ezt a nedűt is nyugodt szívvel belekeverheted jó pár receptbe. Kávéfagyi, smoothie és koktél is szóba jöhet, de hozzáadhatod akár a brownie-hoz is, sőt akár kávés jégkockát is csinálhatsz belőle, hogy aztán ezzel hűsítsd a hideg kávédat, így nem kell attól tartanod, hogy az olvadás elkerülhetetlen folyamata során plusz vízzel hígul majd imádott italod.
5. Környezetbarát és nem mellesleg hosszú ideig eltartható!
A cold brew kávé készítése kevesebb energiát igényel, mivel nincs szükség forralásra vagy melegítésre, így pedig egy fokkal környezetbarátabb megoldás, mint a megszokott kávékészítési módszerek. Továbbá a hideg főzet akár két hétig is eláll, ha megfelelően tárolják a hűtőszekrényben, így egyszerre nagyobb mennyiséget is előállíthatsz belőle anélkül, hogy aggódnod kellene a frissessége miatt.
Neked mennyire fontos a kávézás élménye?
Esetleg jó ideje érdeklődsz már a professzionális kávékészítés iránt és nyitott vagy az újdonságokra is, illetve igényled és szereted a prémium minőséget? Akkor a De’Longhi Eletta Explore automata kávégép, a De’Longhi La Specialista Arte Evo beépített őrlős karos kávégép és a De’Longhi La Specialista Maestro beépített őrlős karos kávégép neked találták ki. Segítségükkel ugyanis különleges kávéházi élményt vihetsz az otthonodba, ráadásul a hagyományos sokszor akár 12-18 órát is igénybe vevő eljárással szemben, a De’Longhi gépeivel kevesebb, mint 5 perc múlva már élvezheted is a jéghideg cold brew kávé minden cseppjét! Még nem próbáltad? Itt az ideje, hogy felfedezd ezt a különleges italt, amely garantáltan feldobja a nyári napjaidat!