Forrás: Pexels
3 D-vitaminban gazdag étel, amiből a szakértők szerint sokkal többet kellene fogyasztanod
A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, mely fogyasztására az emberek 50%-a nem fordít megfelelő figyelmet, pedig az egészséges immunrendszer mellett a csontok erősségét is segíti.
A D-vitamin ajánlott napi adagját nemzetközi egységben (NE) szokás megadni, és míg korábban 600-800 NE volt egy átlagos felnőtt ember számára az ajánlott bevitel, úgy az utóbbi évek kutatásai szerint 1500-2000 NE javasolt, sőt a biztonságos felső határt 3000 NE-ben határozta meg a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet. De pontosan miért is olyan fontos, hogy bőséges mennyiségű D-vitamint fogyasszunk?
A D-vitamin szerepet játszik a csontok egészségében, mivel elősegíti a kalcium felszívódását. Emellett fenntartja a kalcium és a foszfor optimális szintjét a vérben, hogy támogassa a csontok egészségét. A D-vitamint az étrend-kiegészítők és a napfény mellett az alábbi három élelmiszerből is tudod pótolni!