Egy sokoldalú étel: a csicseriborsó

Egy sokoldalú étel: a csicseriborsó
Forrás: Photo by Edgar Castrejon on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

Reformkorukat élik a hüvelyesek. Manapság nem lehet ellátogatni egy recepteket bemutató weboldalra anélkül, hogy ne találnánk egy-egy ételt valamelyik hüvelyes felhasználásával. A népszerűséget nem csodáljuk: olcsók, finomak, egészségesek és számos módon elkészíthetőek.

Az egyik ilyen közkedvelt alapanyag a csicseriborsó, vagy más néven bagolyborsó. Ez a Kis-Ázsiából származó zöldségféle meghódította a világot, így már Magyarországon is kedveltté vált.

Miért imádjuk?

A vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára az egyik legfogósabb kérdés a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjemennyiség megfelelő pótlása. Ebben nagy segítségünkre lehet a csicseriborsó, amely magas fehérjetartalommal rendelkezik. De ennél messze többet tud!

Többféle értékes tápanyagot tartalmaz. Rostban, vitaminokban (B1, B6), folsavban gazdag, ezen kívül magas a vas, cink és magnézium tartalma is.

Kétség sem fér hozzá, hogy mennyire egészséges élelmiszer:

Kalciumtartalma segít a csontok megfelelő növekedésébenRosttartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenthető a vércukorszintPektintartalma miatt gondoskodik arról, hogy az étkezések után a vércukorszint ne ugorjon azonnal az egekbe, így cukorbetegek számára is ajánlott.

Ha ez még nem lenne elég, szeléntartalmának köszöhetően képes megszabadítani a szervezetet a rákkeltő anyagoktól, de a gyulladásokat is csökkenti.

Hogyan lehet elkészíteni?

Nagyon sokféle étel készíthető csicseriborsóból: saláta, leves, főzelék, köret, falafel, humusz… a lista szinte kimeríthetetlen!

Akik kevésbé mozognak otthonosan a konyhában, nem kell csüggedniük! Ma már sokkal egyszerűbben hozzájuthatunk csicseriborsót tartalmazó ételekhez. A POLCZ adalékmentes készételei közt megtalálhatjuk a csicseriborsóból készült fogásokat is, amelyek gáztűzhelyen vagy mikrohullámú sütőben is egyszerűen elkészíthetőek.

Ha nem riadsz vissza a főzéstől sem, akkor választhatod száraz formában is, igaz, így több időbe telik ehető ételt varázsolni az asztalra.

A lencséhez hasonlóan a főzés előtti este érdemes beáztatni. A vizet nem kell sajnálni, az a jó, ha bő vízben ázik. Főzés előtt pedig érdemes leszűrni, majd szintén vízben megfőzni. Így egy-másfél óra alatt elkészíthető.

Kevésbé ismert felhasználási módja a csicseriborsóból készült liszt, amit a glutén intoleranciában szenvedőknek is ajánlott kipróbálni!

Egyetlen hátránya, hogy a puffadásra hajlamosak számára kellemetlen tüneteket okozhat fogyasztás után. Szerencsére ezt is ki lehet küszöbölni! Ehhez nem kell mást tenni, mint az étel fogyasztása közben egy kis citromos vizet, utána pedig egy kis mentateát inni. Így nem kell tartani a puffadástól, és élvezheted a csicseriborsó kedvező hatásait is!

Tovább olvasok
Kép
Életmód

Climate Clock: Ennyi ideje maradt hátra a Földnek

Pereg az óra, a tét pedig magas. Vajon van az emberiségnek annyi tudása és bölcsessége, hogy megelőzze a katasztrófát?

Kép
Sztárok

Magyar forgatókönyvírónő a világ tíz legjobbja között

Legutóbb, mikor magyar filmes feltűnt a Variety listáján, az Oscar-díjig meg se állt.

Kép
Sztárok

A legújabb sztárőrület: smoothie méhlepényből

Hilary Duff tapasztalatai alapján erős gyomor kell hozzá.

Kép
Szépség

Az ősz legszebb szemhéjpúder palettái, amik megdobogtatják a szíved

Mivel most mindannyian maszkot viselünk, a rúzst elfelejthetjük, hangsúlyozzuk, emeljük ki merészebben a szemeinket. Az őszi szemhéjpúder palettáktól nincsenek szebbek. Mutatjuk a kedvenceinket!

Kép
Stílus

Kutyával a vörös szőnyegen: a legstílusosabb, legcukibb és legsportosabb kutya-gazdi párosok és sztárok vonultak kedvenceikkel

Megrendezésre került az első Kutyával a vörös szőnyegen esemény, az InStyle és az Allee stílusos és kutyabarát rendezvénye. Mutatjuk a legemlékezetesebb pillanatokat!

Kép
Stílus

Marton Adrienn a magyar divattervezők elkötelezett rajongója

Marton Adrienn rajong a magyar tervezői darabokért, most pedig meg is mutatja gardróbja legkülönlegesebb darabjait!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem