Az egészségügyi szakértők egyetértenek: az olajfajta, amelynek fogyasztását azonnal abba kellene hagynod, mert nagyon lelassíthatja az anyagcserét

Az egészségügyi szakértők egyetértenek: az olajfajta, amelynek fogyasztását azonnal abba kellene hagynod, mert nagyon lelassíthatja az anyagcserét
Forrás: Unsplash

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Facebook
Twitter
Pinterest

Amennyiben fogyni szeretnél, akkor a zsírbevitelre, különösen az olajok fogyasztására érdemes fokozott figyelmet fordítanod, a következő olajat pedig célszerű teljesen kiiktatni az étrendedből.

A fogyás egyik kulcsa a kalóriadeficit, vagyis hogy több kalóriát kell elégetni, mint amennyit elfogyasztunk. A táplálkozásunk három legfontosabb makrotápanyaga a szénhidrát, a fehérje és a zsír. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy 1 gr fehérje és 1 gr szénhidrát is 4,1 kalóriát, míg ugyanennyi zsír 9 kalóriát tartalmaz, ráadásul semmi különbség, hogy növényi vagy állati zsírról beszélünk. Tehát a zsírbevitelre diéta esetén fokozottan érdemes figyelni, de ha nem fogyasztasz állati zsírokat, akkor sem nyugodhatsz meg teljesen, mert az sem mindegy, hogy milyen fajta növényi olajokat használsz.
Az általános növényi olaj, és bizonyos magolajok ugyanis lassítják az anyagcserét, így gátat szabnak a fogyásnak. Az anyagcserefolyamatoknak kulcsfontosságú szerepe van a fogyásban, és ez egyénenként eltérő. Van, akinek gyors, míg van, akinek lassú az anyagcseréje, és ők azok, akik alapvetően sokkal nehezebben szabadulnak meg a felesleges kilóktól, mivel a lassú anyagcsere azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát éget el, míg sajnos több raktározódik el zsírként a szervezetben. Ez a magyarázata arra, hogy vannak, akik sokkal többet ehetnek, mégsem híznak el, míg másoknak minden egyes falatot meg kell fontolni. Bizonyos ételek, mint például a növényi olajok pedig kifejezetten lassítják az anyagcserét, ezzel akadályozzák a fogyás folyamatát.

A tiltólista

Dietetikusok szerint az alábbi feldolgozott növényi olajokat érdemes kerülni a fogyás érdekében: szója, kukorica, repce, kókusz és bizonyos magolajok, mint például a szezám-, len-, tök-, és napraforgóolaj. Ezek a típusú olajok ugyanis az előállításuk során olyan fázisokon mennek keresztül, melyek megnehezítik az emberi szervezet számára a feldolgozást, tehát lassítják az anyagcserét, így gátolják a zsírégetést.

Tehát nem minden jó, ami növényi

A fentiek alapján már biztos benned is felmerült a kérdés, hogy akkor milyen olajat érdemes otthon tartani? A szakértőknek erre is megvan a válasza, és egyet értenek abban, hogy az extra szűz olívaolaj, és az avokadóolaj a két legegészségesebb alternatíva. Ám azt mindenképp tartsd szem előtt, hogy ha fogyni szeretnél, akkor ezekkel is csínján bánj! A salátádra elég egy evőkanál olívaolaj, az is 100 többletkalóriát jelent. Ha fogyni szeretnél, akkor mindenképp csökkentsd az olajfogyasztást, és növeld a fehérjebevitelt inkább!

Galéria / 10 kép

Táplálkozási tévhitek, amelyeket jobb, ha elfelejtesz

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.