Nyaralni mész, de azért spórolnál is? Fogadd meg tippjeinket!

Nyaralni mész, de azért spórolnál is? Fogadd meg tippjeinket!

Promóciók

Nemzetközi díjjal ismerték el az UNION társadalmi szerepvállalását

Életmód

5 varázslatos esti program Budapesten a hosszú hétvégére, ami felejthetetlen élménnyel gazdagít

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2023 - Szavazz te is a kedvencedre!

Facebook
Twitter
Pinterest

Összeszedtünk néhány spórolós tanácsot, amivel cseppet sem leszel ciki, mégis tízezreket foghatsz meg egy nyaralás során. Olyan is lesz köztük, amire nem is gondolnál!

Nem kell ahhoz a világ legdrágább városaiba utazni, hogy megviselje az ember Európa szinten elég gyér bérét akár egy néhány napos kiruccanás is. Ha pedig tényleg drága helyre keveredsz, ahogy azt én is tettem nemrég, hiába minden költekező szándék, muszáj magyaros furfanggal megoldani egyet s mást.

Pár napja Norvégiában ki is próbáltam a tippeket, és nem mondom, hogy fájdalommentesen jöttem ki a "buliból", de lehetett volna sokkal súlyosabb is a helyzet.

gif

Hogyan is kellene csinálni?

Persze a kellene meg a lehetett volna - ezt mindannyian ismerjük, hagyjuk is. Hiszen ahhoz, hogy a lehető legkedvezőbb áron jöjjön ki egy nyaralás, jó előre el kell kezdeni gondolkodni, spórolni, árakat összehasonlítani stb. De most a nyár közepén mindezekre már nincs idő - ha az utazás itt van a nyakunkon és nincs már idő félretenni, akkor is boldogolnunk kell.

Persze mindig vannak károgók, akik azt mondják, ne menjen nyaralni, aki spórolni akar. Szerintem visszont, attól, hogy csóró vagyok, még imádhatok utazni, sőt, jogom is van hozzá. Szóval az ilyen negatív hangokkal nem is kell foglalkozni.

Priority vagy feladós csomag?

A ciklámen színű légitársaságnál jó ideje van az okos is megoldás a "miniatűr kézipoggyász szabály" ellen, hogy ha az ember elsőbbségi beszállást vesz, akkor plusz néhány ezer forintért felviheti a normális kézipoggyászát az utastérbe (vagy nem, de akkor is ingyen van). Igen ám, de egyes helyekre a feladós csomag is annyiba kerül, mint a prioirty! Szóval ha többen mentek, lehet ezzel trükközni - nagyobb csomagba több minden fér, plusz a folydékok nagy része is átpakolható oda.

Kép

1. Okosan csomagolj!

Mi ez az obligát tanács, gondolhatod! Pedig ha az utolsó pillanatban pakolsz (ahogy én szoktam), olyan dolgok maradhatnak otthon, mint fogkefe, kontaktlencsefolyadék - amik persze nem nagy tételek, meg úgyis fogyósezközök, de na. Többezer forint pluszt jelenthet ezek beszerzése egy másik országban. (Szia, 1500 forintos norvég fogkefém, tényleg nagy szükség volt rád! Nem.)


2. Biz-to-sí-tás

Ha EU-n kívül mész (ha nincs EU egészségügyi kártyád, akkor ott is), érdemes biztosítást kötni. A legkisebb gixer, egy egyszerű röntgenezés is izzasztó összegbe kerülhet külföldön, nem beszélve arról, ha kirabolnak vagy nagyob baj történik. Ha nem lesz semmi, néhány napra akkor is simán benyelhető ez a kiadás (úgyis visszajön az ára a spórolással, háhá), de ha neadjisten szükség lesz rá, áldani fogsz bennünket a nyomasztásért.


Kép
forrás: Pixabay

3. Ne a reptéri járatot válaszd!

Persze van, ahol csak azt lehet, de azért a legtöbb helyen van sima tömegközlekedés is, ami sokkal olcsóbb - lehet hogy kicsit tovább tart, amíg beérsz vele, de megéri. Például Oslóban a reptéri vonat, a Flytoget 392 koronába kerül (ez kb. 13 000 Ft). Tök jó, húsz percenként jár, 22 perc a menetideje, és a központi pályaudvar előtt csak Lillestrømben áll meg.

Igen ám! De szerencsére ott a most már Vy néven futó szolgáltatás (ez gyakaorlatilag a helyi tömegközlekedés öszefoglaló neve). A vonat ugyan csak fél óránként jár, de 105 koronába (3500 Ft) kerül. És jé, csak Lillestrømben áll meg a központi pályaudvar előtt, menetideje 23 perc, és természetesen ugyanolyan modern és tiszta, mint a reptérinek nevezett társa.

A taxit sehol se válaszd, ha spórolni akarsz. :D


''Csak egy pohár csapvizet kérek!''
forrás: Unsplash
''Csak egy pohár csapvizet kérek!''

3. Alap: csapvíz

Ahol iható a csapvíz, ott használd bőszen a csinos kis kulacsodat/fémpalackodat. Kezdd a reptéren, ahol iszonyú drága a palackozott víz. A kulacsot üresen átviheted a securityn, és eddigi tapasztalataink szerint minden reptéren vannak palacktöltő állomások. Ne riasszon el, hogy sok csapból melegvíz folyik, ha nem találod a kutat, kérj segítséget!

Kérj csapvizet (tap water) az étterekben!

Idehaza előfordul, hogy ezért beszólnak, de külföldön teljesen rendben van (még egy elegáns New York-i étteremben is simán belefér), hogy egyszerűen csapvizet kérsz az ételed mellé. Nem fognak lenézni miatta, azt garantáljuk, és tízezreket spórolhatsz egy hét alatt! Amúgy is, mi van, ha csak természetvédelmi megfontolásból választod a csapvizet a palackozott helyett? Senkinek semmi köze hozzá!


Papírba csomagolva senki meg nem mondaná, hogy nem valami hipszter kávézóból származik!
forrás: Unsplash
Papírba csomagolva senki meg nem mondaná, hogy nem valami hipszter kávézóból származik!

4. Magyar módi

Kicsit pejorítavan hangzik, pedig nem annak szánjuk, főleg, hogy nemcsak mi csináljuk (nyilván): a saját szendvics készítésével rengeteg pénzt lehet megfogni. Nem kell a dögunalmas fehér kenyér + szalámi kombót tolni, használd a fantáziád!

Merülj alá a helyi közértek ismeretlen világába, akárcsak a helyiek. Bónusz: nagyon izgalmas élmény egy idegen ország boltjait felfedezni, remek kincsekre bukkanhatsz. Bőven elég naponta egyszer vagy akár több naponta beülni étterembe, a szálláson főzőcskézve és szendót majszolgatva is csodás nyaralásod lehet!


Csapolt vagy üveges?
forrás: Unsplash
Csapolt vagy üveges?

5. Italozgatás

Párizstól New Yorkon át Hong Kongig (és persze Skandináviában) is alap, hogyha beülsz egy helyre, egy korsó sör vagy egy pohár bor több ezer forintnyi összegbe is kerülhet. Norvégiában sajnos a boltban sem úszod meg ezt a tételt egy ezres alatt- erre sajnos nem találtam kiskaput. Viszont van egy kellemes vetülete: nem fogsz annyit inni.

Mit lehet tenni, ha nem akarod elkerülni az alkoholmámort? Markolj fel még a reptér duty free shopjában egy kis hazait, hogy a szálláson "alapozhassatok" kicsit, mielőtt kimentek az éjszakába. Illetve még két rafkós tipp:

  • Ha már sört innál egy bárban, akkor kérj csapoltat! Egy rakás helyen csaknem fele annyiba kerül, mint valami flancos üveges sör.
  • Figyeld a happy hour-okat! Elvégre nyaralni vagy, mindegy, mikor szürcsölsz el egy koktélt!

6. Tartsd be a helyi szabályokat!

Lehet, hogy szerinted belefér, hogy mondjuk illegális utcai árusoktól kamu dizájner táskát vegyél (szerintünk amúgy nem fér bele - vagy spórold össze az árát egy eredetinek, vagy érd be egy közepes márkával!), Velencében viszont akár 7000 euróra is büntethetnek miatta!

A város annyira megelégelte, hogy belefullad a turistákba, hogy rengeteg mindent büntethetővé tettek: például többszáz eurós büntetést tudsz összeszedni olyan dolgokkal is, mint hogy leülsz a Szent Márk téren vgay bikinifelsőben flangálsz.

Az Egyesült Államokban például csomó helyen nem ihatsz közterületen, és az autóban sem lehet megbontott alkohol (akkor sem, ha más issza). Szerinted ez tök hülye szabály, hiszen egy csomó államban nem is zéró tolerancia van. Lehet, hogy elméletben igazad van, de ez senkit nem fog érdekelni, súlyos összeg befizetésére fognak kötelezni.

Szóval tájékozódj utazás előtt, hogy mit szabad és mit nem, és lehetőleg ne nyaralás során éld ki rebellis éned.

Ebben az oslói kávézóban elvitelre 35 korona a cappuccino, viszont 42, hogyha ott fogyasztod (236 ft-os különbség)!
forrás: Instagram
Ebben az oslói kávézóban elvitelre 35 korona a cappuccino, viszont 42, hogyha ott fogyasztod (236 ft-os különbség)!

7. Kérd elvitelre!

Ha jól megfigyeled, vannak helyek, ahol két ár szerepel a termékek mellett. Például az oslói vagy római kávézókban is - ha a vásárolt kávét ott fogyasztod, jóval drágábbra jön ki, mint ha elvitelre kéred, hiszen egyes helyeken a szolgáltatást (azaz felszolgálás, mosogatás, a hely tisztán tartása stb.) jól meg kell fizetni.

Ez persze szembe megy a környezetvédelemmel, de az otthoni, újrahasználható kávéspoharad könnyű, nyaralni is elviheted.


Elő a bankkártyával!
forrás: Unsplash
Elő a bankkártyával!

8. Fizess kártyával!

Mielőtt külföldre utazol, nem árt, ha jelented a bankodnál, hogy melyik országban fogod használni a kártyád (csupán biztonsági okokból). A legnagyobb bankok egyébként azt javasolják, hogy ugyanúgy, ahogyan itthon, külföldön is az a legjobb, ha ahol csak lehet, bankkártyával fizetsz, annak nincs külön díja, mint a valutaváltásnak vagy a helyi pénzfelvételnek. Persze azért nem árt, ha van nálad egy kis készpénz. De ha például Skandinávia a cél, nyugodt szívvel mondom, hogy elég egy bankkártya.

Stílusosan ÉS kényelmesen utazni?

Egy repülő út nem a legkényelmesebb dolog, ezért érdemes olyan göncben útra kelni, ami kellően enged és szellőzik. De könyörgünk, ne teljes futó szerkóban indulj neki felékszerezve (ne már eltűnjenek az ékszerek, ugye - mindez nem a képzelet műve, számtalanszor szembesültem vele Ferihegyen) - hiszen lehet úgy is nagyon kényelmesen utazni, hogy közben úgy festesz, akár egy sztár! Vegyél példát a következő hírességekről - annyit elárulunk, hogy Salma Hayek szettje a kedvencünk!

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Nemzetközi díjjal ismerték el az UNION társadalmi szerepvállalását

Életmód

5 varázslatos esti program Budapesten a hosszú hétvégére, ami felejthetetlen élménnyel gazdagít

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2023 - Szavazz te is a kedvencedre!

Kép
Stílus

4 ruhadarab, amitől szó szerint megőrülnek a férfiak

Bizonyos ruhadarabokban, megvan az a plusz, amitől egész egyszerűen szexibbnek érezzük magunkat - és ez bizony így is van!

Kép
Sztárok

Akkor és most: Egykor a világ legszexibb férfijának mondták őket, így néznek ki most

Minden idők legszexibb sztárpasijainak listája még mai szemmel nézve is igencsak erősre sikeredett minden évben.

Kép
Sztárok

A duplázás nagymestere! 11 alkalom, amikor Katalin hercegné ugyanabban a ruhában jelent meg a vörös szőnyegen

Úgy tűnik, Katalin hercegné sem szívesen mond le a neki kedves darabokról. És miért is tenné, ha ennyire jól állnak neki?!

Kép
Sztárok

A sok szex és drog tette tönkre az egykor imádott színésznő életét

A nézők rajongtak érte, a szakma pedig két Emmy-díjjal és egy Golden Globe-díjjal ismerte el tehetségét, miközben alkohol-és drogfüggőségével harcolt.

Kép
Életmód

Keress és találj új barátokat a csillagjegyed alapján: az asztrológia ebben is segít

Elmúltál 30-40 éves és szükséged lenne néhány új barátra, mert magányosnak érzed magad? Az asztrológia segít!

Kép
Életmód

Nem Daphne és Simon! Ők a legösszeillőbb páros a Bridgerton sorozatban a nézők szerint

Kompatibilitás, kisugárzás és kémia - ezen szempontok szerint készült el a következő lista A Bridgerton család, illetve a Sarolta királyné: Egy Bridgerton-történet című sorozatok párjaiból! Egyetértesz az eredménnyel?