Legyen Divat a Női Vezető! - Dr. Barta Anita: "Minden a kitartásomnak köszönhető."

Legyen Divat a Női Vezető! - Dr. Barta Anita: "Minden a kitartásomnak köszönhető."
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Dr. Barta Anita, a Barta Cégcsoport tulajdonosa osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Minden a kitartásomnak köszönhető. Talán az egyik legjobb tulajdonságom, hogy tudok “hajrázni”. Egy nehéz helyzet vagy egy hosszú fárasztó feladat sem tud alapvetően eltántorítani a hosszútávú céljaimtól. Ha jellemezni kellene magam, inkább kezdek lazábban és könnyedebben egy feladatot, minthogy a végére nem teszem magam oda 100%-ban. Emellett pedig imádok csapatban dolgozni és mindenkit meghallgatni. Nem szeretem, ha a csapatomban valaki nem érzi jól magát és kényelmetlen számára az együtt töltött idő és ez által, a munka is. Idén megpályáztuk az “Év Családbarát Vállalata” országos díjat, és meg is nyertük! Ez hűen tükrözi a mindennapok minőségét, amit képviselek a munkám során. A munkahelyemen elvárás a jókedv, a rugalmasság és figyelmesség, és ezeket az értékeket az évek alatt sikerült kitartóan csiszolnom a cég mindennapi működésében is.

Érezted-e, hogy többet kell teljesítened, hogy hitelesnek tartsanak, elismerjenek, mint adott esetedben egy férfi kollégádnak? Miben nyilvánult meg és hogyan kezelted a helyzetet?

Természetesen igen. De ebből a hátrányból tudtam előnyt kovácsolni az évek alatt, úgyhogy hálás vagyok. A folyamatos többletteljesítmény alapozta meg mai kitartásomat, ami a mai napig átlendít a nehéz helyzeteken is. Most dolgozom az 5. diplomámon és az LL.M fokozatomon munka és család mellett, és még mindig csillapíthatatlan tudásszomjjal rendelkezem. Ez a folyamatos fejlődés és önképzés a munkámra is pozitívan hat. Úgy gondolom, nem nőként ebben a társadalomban elkényelmesedtem volna és nem lennék képes ilyen teljesítményre.

Én duplán nehezített helyzetben vagyok, ugyanis férfias szakmában dolgozom, ami autókereskedelemmel és autóbérbeadással foglalkozik. Muszáj volt megtanulnom a szakma csínját-bínját a műszaki alapoktól kezdve, ami elég részletességgel sikerült is. Csak mosolyogni szoktam azokban a helyzetekben, amikor úgy érzik a szakmai rész nem az erősségem. De minden esetben hagyom, hogy a férfi üzleti partnerek elmagyarázzanak szakmai tényeket, noha azokkal nagyrészt tisztában vagyok. Sosem lehet tudni, mikor tanulhatok újat vagy egy más nézőpontot.

Mit üzennél a fiatal lányoknak/nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Azt, hogy a mai társadalom óriási változáson megy keresztül, és a női ambíciók és többletmunkák megtérülnek. Rugalmas, a családi élettel összeegyeztethető munkahelyek alakultak ki az elmúlt évek során, ahol egyre több szerep jut a nőknek, mint vezetőknek. Véleményem az, hogy ne legyen sztereotípia a női vagy férfi vezetői fogalom. Az ideális felsővezetésbe női és férfi vezetők is kellenek, mert szükség van több nézőpontra. Ne versengjünk a férfi kollégákkal, hanem működjünk együtt velük, hiszen erre már megvan a nyitottság. Mindkét nemnek megvannak a maga erősségei, így a női nemnek is, melyeket remekül ki lehet használni, mint jellemzően a türelem, a precizítás, és a kedvesség.

Hátrányból kovácsolok előnyt a kitartásommal, és imádom a kihívásokat.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Életmód

A 10 legjobb romantikus film, ami 2023-ban érkezik a mozikba

Ha romantikára vágysz, akkor ezeket ne hagyd ki 2023-ban!

Kép
Stílus

10 öltözködési trükk, ami kegyetlenül többnek mutat a valódi korodnál, és 10, amivel bátran letagadhatsz 10 évet a korodból

Ezek a stílustippek gyorsan segíthetnek abban, hogy egészen új szintre helyezd a megjelenésedet!

Kép
Sztárok

Tudtad? A The Last of Us sztárjának öccse közel 3 éve transznemű nőként éli az életét

A The Last of Us színésze, Pedro Pascal mérhetetlenül büszke 30 éves húgára.

Kép
Stílus

10 kedvenc trendünk, ami már nem lesz divat 2023-ban - ezek jönnek helyettük!

A búcsú bár szinte biztos, hogy nem örökre szól, de ettől függetlenül most érdemes elfelejtened ezeket a trendeket!

Kép
Sztárok

Tényleg visszafelé öregszik! Az 56 éves Salma Hayek fehérneműben érkezett új filmje premierjére - FOTÓK

Salma Hayek a tőle megszokott módon, újfent egy látványos darab mellett tette le a voksát.