Hallottál már róla? Dolores Hart a színésznő, aki a hollywoodi csillogást maga mögött hagyva apácának állt

Hallottál már róla? Dolores Hart a színésznő, aki a hollywoodi csillogást maga mögött hagyva apácának állt
Forrás: Getty Images

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Dolores Hart egy szépen ívelő, ígéretes karriert hagyott maga mögött, hogy teljes egészében a vallásnak szentelje életet.

Dolores Hart Dolores Hicks néven, Bert Hicks és Harriett Hicks színész egyetlen gyermekeként született 1938. október 20-án Chicagóban. Dolores mindössze 3 éves volt, amikor szülei elváltak, a kislány életében pedig a vallás maximum úgy volt jelen, hogy nagyszülei aggodalmai miatt, miszerint tartottak attól, hogy unokájukat elüti egy villamos, egy katolikus iskolába íratták, ugyanis ez az intézmény volt a legközelebb lakóhelyükhöz. Dolores 11 éves volt, amikor viszont édesanyja ismét megházasodott és Beverly Hills-be költöztek.

Nagypapája mozigépészként dolgozott, így került olyannyira közel a filmek világához, hogy eldöntötte színésznő lesz. A középiskolában jó pár darabban játszott, ez pedig elég volt ahhoz, hogy az érettségi után a Marymount College-ban tanulhasson tovább, ahol elsajátíthatta a színjátszás csínját-bínját. Talán maga se gondolta volna, hogy ilyen gyorsan rátalál a filmszakma. 1956-ban már Dolores Hart művésznéven kapta meg első nagyobb szerepét rögtön Elvis Presley oldalán, a Loving You (Szeretni téged) című filmben, ahol nők millióit fogta el a sárga irigység, hogy a fiatal színésznő első filmes csókját a világhírű énekessel élhette át.

A film után egyre több lehetőséggel keresték meg őt, sőt 1958-ban ismét Elvis oldalán tűnt fel a King Creole című filmben. Bár akkoriban sokan azt pletykálták, hogy gyengéd szálak fűzik a Rock 'n' Roll királyához, ő mindig is tagadta ezeket a feltételezéseket. Dolores Hart karrierje során pár kisebb sorozatot leszámítva tíz egészestés filmben játszott, és többek közt olyan színészek oldalán láthattuk őt, mint Anthony Quinn, vagy Montgomery Clift.

Az 1958-as Lonelyhearts című filmben Montgomery Clift oldalán.
forrás: United Artists
Az 1958-as Lonelyhearts című filmben Montgomery Clift oldalán.

A nagy hajtás közepette Dolores a kiégést elkerülése reményében barátnője társaságában egy kis időre Connecticutba utazott, ahol a Regina Laudis kolostor apácáinak vendégszeretetét élvezte, az ott töltött idő pedig rengeteg energiával töltötte fel. Így talán a sors akarta úgy, hogy következő filmjében, az Assisi Szent Ferencben Klárát alakította. A forgatások miatt az egész stáb Rómába utazott és a színésznő itt találkozott személyesen XXIII. János pápával, akinek személye egészen elvarázsolta, ám ekkor még hitt abban, hogy ő színésznőként szeretne karriert építeni, majd még további 3 filmet forgatott.

Szerelem, eljegyzés, szakítás...

Magánéletében is minden a legjobban alakult. Megismerkedett Donald Robinson Los Angeles-i ügyvéddel, és hamarosan eljegyezték egymást. Esküvőjüket 1963. február 23-ra tűzték ki, kiküldték a meghívókat, elkészült az Edith Head által tervezett esküvői ruha, amikor az eljegyzési partin a vőlegény észrevette azt, hogy menyasszonya nem érzi jól magát ebben a rá váró szerepben, így azt tanácsolta neki, hogy halasszák el az esküvőt és menjen el imádott apácáihoz, hátha ott sikerül kicsit rendeznie gondolatait. Dolores így is itt, és pár hét múlva már nem is volt kérdés számára, hogy maga mögött hagyja nemcsak a filmszakmát, de a szerelmet is, és apácának áll. Levágatta hosszú szőke haját és 1966-ban szerzetesi fogadalmat tett.

Még több képért és Dolores későbbi életéről szóló érdekességekért kattints tovább!

Galéria / 6 kép

Akkor és most: Dolores Hart, a színésznőből lett apáca

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Stílus

Klasszikus és egyszerű! Leonardo DiCaprio exe erre a filléres alapdarabra esküszik

Camila Morrone stílustippjét ráadásul pár pillanat alatt lemásolhatod!

Kép
Stílus

Ez lesz a 2023-as nyár egyik legmegosztóbb trendje: visszatér nagyanyáink kedvenc cipője!

A 2023-as cipőválasztékot nézegetve szinte biztos, hogy neked is szemet szúrt már ez a darab!

Kép
Stílus

5 ruhafazon, ami már nem lesz divatos 2023 nyarán - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

A ruhatrendek háza táján pont annyi változás áll be, amihez mi is szinte észrevétlenül tudunk alkalmazkodni a következő hónapokban.

Kép
Sztárok

„A 60-as éveimben járok, és minden tőlem telhető módon küzdök az öregedés ellen” - Kim Cattrall először beszél őszintén a szépészeti beavatkozásairól

Még mindig alig bírunk magunkhoz térni a hírtől, hogy Kim Cattrall is szerepel az And Just Like That 2. évadában…

Kép
Sztárok

Nem édeklik a beszólások! David Beckham elmagyarázza, hogy miért tartja normálisan, hogy szájon csókolja 11 éves lányát

Az egykori sztárfocista, David Beckham sok kritikát kapott, amiért Harpert csókolgatja.

Kép
Életmód

5 foglalkozás, ami már 30 éves kor alatt is 1 millió forintot hozhat a kasszára havonta Magyarországon

Csábító lehet 1 millió forintot keresni havonta, máris mutatjuk, mihez kell érteni hozzá.