Mary Quant és ikonikus bubi frizurájának különleges története - Divatklasszikusok 5. rész

Mary Quant és ikonikus bubi frizurájának különleges története - Divatklasszikusok 5. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Mary Quant ikonikus frizurája.

Április 13-án életének 93. évében elhunyt Mary Quant brit divattervező, akinek nevéhez nem csak a miniszoknya feltalálása köthető, a mod kultúra pepita mintáit és a miniruhákat is igazából ő tette fel a divattérképre, de a tervezőhölgy Vidal Sassoon ötpontos vágási technikával kialakított bubi frizurájának is a szinonimájává vált!

Az a bizonyos első pillanat!

„Az első találkozásom Vidal Sassoonnal óriási sokk volt. Láttam egy fényképet egy fodrászról, amely teljesen lenyűgözött. Még soha nem láttam ilyen frizurát” - mesélte egykoron a brit dizájner. „Ellátogattam hozzá, amikor beléptem Vidal kezei fel és le jártak, éppen egy színésznő volt nála, aki rám nézett és amikor meglátta a hosszú hajamat azt mondta »Ne tedd ezt!«. De döntöttem. Több hétig spóroltam, és amikor visszamentem, Vidal maga vágta a hajamat.” A többi pedig már történelem.

A világhírű fodrász új korszakot hozott el a nők életébe, akik a hajlaktól nehezedő tincseik helyett, a könnyen kezelhető, gyorsan elkészíthető wash-and-go érzéssel kezdtek el jobban azonosulni. Vidal Sassoon vágási technikáját az építészet geometrikus formái ihlették, olyan szinten forradalmasítva a hajvágás művészetét, hogy ez a fazon a mai napig ugyanolyan elegánsnak tűnik, mint egykoron.

„Vidal látta azt, hogy az építészethez hasonlóan a hajat is olyan formákra és textúrákra lehet vágni, amelyek nemcsak a haj karakterét és szerkezetét tükrözik, de megmutatta a fej és az arc legelőnyösebb oldalát is. Kiemelte az arccsontokat, miközben a szemekre is figyelt, így pedig maximális hatást gyakorolt az arc és a személyiség egyéni jellegére is. Teljesen megváltoztatta a hajról alkotott képünket. Előtte az egyszerű frizurák léteztek: Vidal viszont stílust hozott a dologba” - mesélte a tervezőnő. A '60-as években vált igazán népszerűvé ez az új technika, pont abban az időben, amikor a szabadság szele soha nem látott új lendületet vett, és Mary Quant butikját, a Bazaar-t a londoni King's Roadon ellepték a szüleik szabályai ellen lázadó fiatalok, akik imádták a kínálatot, a hangulatot, a zenét, a pukkanó pezsgősdugókat és azt a szabad szellemiséget is, ami átlengte az üzlet egészét.

„Megszabadította a nőket a hajszárító burák alatt töltött hosszú órák kínszenvedéseitől. Rátaláltunk a szabadságra, hogy ússzunk a tengerben, nyitott tetejű autót vezessünk, sétáljunk az esőben, hogy aztán csak megrázzuk a fejünket és ismét jól nézzünk ki. A hajad ugyanis nem felejtette el azt a formát, ahogy ő vágta le” - mondta Mary Quant 2012-ben elhunyt jó barátjáról.

És ezt láttad már?

Galéria / 9 kép

10 sztár, akiknek új frizuráját egyszerűen utálták a rajongók

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.