Mary Quant és ikonikus bubi frizurájának különleges története - Divatklasszikusok 5. rész

Mary Quant és ikonikus bubi frizurájának különleges története - Divatklasszikusok 5. rész
Forrás: Getty Images

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Mary Quant ikonikus frizurája.

Április 13-án életének 93. évében elhunyt Mary Quant brit divattervező, akinek nevéhez nem csak a miniszoknya feltalálása köthető, a mod kultúra pepita mintáit és a miniruhákat is igazából ő tette fel a divattérképre, de a tervezőhölgy Vidal Sassoon ötpontos vágási technikával kialakított bubi frizurájának is a szinonimájává vált!

Az a bizonyos első pillanat!

„Az első találkozásom Vidal Sassoonnal óriási sokk volt. Láttam egy fényképet egy fodrászról, amely teljesen lenyűgözött. Még soha nem láttam ilyen frizurát” - mesélte egykoron a brit dizájner. „Ellátogattam hozzá, amikor beléptem Vidal kezei fel és le jártak, éppen egy színésznő volt nála, aki rám nézett és amikor meglátta a hosszú hajamat azt mondta »Ne tedd ezt!«. De döntöttem. Több hétig spóroltam, és amikor visszamentem, Vidal maga vágta a hajamat.” A többi pedig már történelem.

A világhírű fodrász új korszakot hozott el a nők életébe, akik a hajlaktól nehezedő tincseik helyett, a könnyen kezelhető, gyorsan elkészíthető wash-and-go érzéssel kezdtek el jobban azonosulni. Vidal Sassoon vágási technikáját az építészet geometrikus formái ihlették, olyan szinten forradalmasítva a hajvágás művészetét, hogy ez a fazon a mai napig ugyanolyan elegánsnak tűnik, mint egykoron.

„Vidal látta azt, hogy az építészethez hasonlóan a hajat is olyan formákra és textúrákra lehet vágni, amelyek nemcsak a haj karakterét és szerkezetét tükrözik, de megmutatta a fej és az arc legelőnyösebb oldalát is. Kiemelte az arccsontokat, miközben a szemekre is figyelt, így pedig maximális hatást gyakorolt az arc és a személyiség egyéni jellegére is. Teljesen megváltoztatta a hajról alkotott képünket. Előtte az egyszerű frizurák léteztek: Vidal viszont stílust hozott a dologba” - mesélte a tervezőnő. A '60-as években vált igazán népszerűvé ez az új technika, pont abban az időben, amikor a szabadság szele soha nem látott új lendületet vett, és Mary Quant butikját, a Bazaar-t a londoni King's Roadon ellepték a szüleik szabályai ellen lázadó fiatalok, akik imádták a kínálatot, a hangulatot, a zenét, a pukkanó pezsgősdugókat és azt a szabad szellemiséget is, ami átlengte az üzlet egészét.

„Megszabadította a nőket a hajszárító burák alatt töltött hosszú órák kínszenvedéseitől. Rátaláltunk a szabadságra, hogy ússzunk a tengerben, nyitott tetejű autót vezessünk, sétáljunk az esőben, hogy aztán csak megrázzuk a fejünket és ismét jól nézzünk ki. A hajad ugyanis nem felejtette el azt a formát, ahogy ő vágta le” - mondta Mary Quant 2012-ben elhunyt jó barátjáról.

És ezt láttad már?

Galéria / 9 kép

10 sztár, akiknek új frizuráját egyszerűen utálták a rajongók

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Sztárok

A sztárok többsége Európába jár nyaralni: ezekre a helyekre még fapados géppel is eljuthatsz!

A hírességek kedvenc üdülőhelyei nyári úti tippként is megállják a helyüket. Van ahova fapados géppel is eljuthatsz! Mutatjuk a 11 nyaralóhely, ahol a sztárok is sűrűn megfordulnak!

Kép
Életmód

Nem játék, ha nyáron bedagad a boka: 6 figyelmeztető jel, amikor orvoshoz kell fordulni

Sajnálatos módon a bokaduzzanat sokak számára ismerős kellemetlenség a nyári hónapokban. Fontos tudni, hogy ennek pár nap alatt el kell tűnnie, és ha a duzzanat nem múlik el, az akár komoly problémára utaló jel is lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük ezeket.

Kép
Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Végre itt a nagybetűs nyár, ez idő tájt pedig még a legzsúfoltabb menetrendünkbe is szívesen építünk be egy-egy szabadtéri programot.

Kép
Sztárok

Hatalmas veszteség! Így emlékeznek a sztárok Donald Sutherlandre: "A kollégám volt és a barátom lett. Hiányozni fog a jelenléte ebben a világban"

Hatalmas veszteség érte tegnap a világot és filmipart: Donald Sutherland elhunyt. Így tisztelegnek előtte a sztárok és kollégák!

Kép
Életmód

Az asztrológusok azt ígérik, hogy az eperhold hatalmas megváltást hoz a kapcsolatok terén: ekkor következik be a változás!

A júniusi eperhold idejére azt ígérik, hogy sok jóra számíthatunk! Az asztrológusok szerint most ezekre a területekre kell összpontosítanunk!

Kép
Stílus

Unod a sima pólókat? Az aszimmetrikus felsőket a 2024-es nyár kihagyhatatlan alapdarabjaiként emlegetik már most is!

Néha érdemes lecserélni az alap pólódat egy-egy ilyen izgalmas aszimmetrikus felsőre.