Mary Quant és ikonikus bubi frizurájának különleges története - Divatklasszikusok 5. rész

Mary Quant és ikonikus bubi frizurájának különleges története - Divatklasszikusok 5. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Mary Quant ikonikus frizurája.

Április 13-án életének 93. évében elhunyt Mary Quant brit divattervező, akinek nevéhez nem csak a miniszoknya feltalálása köthető, a mod kultúra pepita mintáit és a miniruhákat is igazából ő tette fel a divattérképre, de a tervezőhölgy Vidal Sassoon ötpontos vágási technikával kialakított bubi frizurájának is a szinonimájává vált!

Az a bizonyos első pillanat!

„Az első találkozásom Vidal Sassoonnal óriási sokk volt. Láttam egy fényképet egy fodrászról, amely teljesen lenyűgözött. Még soha nem láttam ilyen frizurát” - mesélte egykoron a brit dizájner. „Ellátogattam hozzá, amikor beléptem Vidal kezei fel és le jártak, éppen egy színésznő volt nála, aki rám nézett és amikor meglátta a hosszú hajamat azt mondta »Ne tedd ezt!«. De döntöttem. Több hétig spóroltam, és amikor visszamentem, Vidal maga vágta a hajamat.” A többi pedig már történelem.

A világhírű fodrász új korszakot hozott el a nők életébe, akik a hajlaktól nehezedő tincseik helyett, a könnyen kezelhető, gyorsan elkészíthető wash-and-go érzéssel kezdtek el jobban azonosulni. Vidal Sassoon vágási technikáját az építészet geometrikus formái ihlették, olyan szinten forradalmasítva a hajvágás művészetét, hogy ez a fazon a mai napig ugyanolyan elegánsnak tűnik, mint egykoron.

„Vidal látta azt, hogy az építészethez hasonlóan a hajat is olyan formákra és textúrákra lehet vágni, amelyek nemcsak a haj karakterét és szerkezetét tükrözik, de megmutatta a fej és az arc legelőnyösebb oldalát is. Kiemelte az arccsontokat, miközben a szemekre is figyelt, így pedig maximális hatást gyakorolt az arc és a személyiség egyéni jellegére is. Teljesen megváltoztatta a hajról alkotott képünket. Előtte az egyszerű frizurák léteztek: Vidal viszont stílust hozott a dologba” - mesélte a tervezőnő. A '60-as években vált igazán népszerűvé ez az új technika, pont abban az időben, amikor a szabadság szele soha nem látott új lendületet vett, és Mary Quant butikját, a Bazaar-t a londoni King's Roadon ellepték a szüleik szabályai ellen lázadó fiatalok, akik imádták a kínálatot, a hangulatot, a zenét, a pukkanó pezsgősdugókat és azt a szabad szellemiséget is, ami átlengte az üzlet egészét.

„Megszabadította a nőket a hajszárító burák alatt töltött hosszú órák kínszenvedéseitől. Rátaláltunk a szabadságra, hogy ússzunk a tengerben, nyitott tetejű autót vezessünk, sétáljunk az esőben, hogy aztán csak megrázzuk a fejünket és ismét jól nézzünk ki. A hajad ugyanis nem felejtette el azt a formát, ahogy ő vágta le” - mondta Mary Quant 2012-ben elhunyt jó barátjáról.

És ezt láttad már?

Galéria / 9 kép

10 sztár, akiknek új frizuráját egyszerűen utálták a rajongók

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

Robert Pattinson is bevallotta! 8 film, amikben az intim jelenetek valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Sztárok

Döbbenetes képek! A Baywatch sztárjának exfelesége hajléktalan lett: ruhák és élelmiszerek után kotorászott a kukában

Szörnyű sors az, ami a Baywatch sztárjának exfelesége kapott az élettől: a bántalmazó kapcsolat után hajléktalan lett Loni Willisonból.

Kép
Sztárok
Kép
Életmód

Nem csak az alkohol káros! A 10 leghizlalóbb ital, amit messziről kerülj!

Amikor fogyókúrázunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bizony nem csupán az étel által bevitt kalóriák számítanak, hanem azok is, melyeket megiszunk. Ugyanis bár sokan nem gondolnák, rengeteg kalóriát lehet bevinni az italokkal is, és nem, nem csak az alkoholosak rendelkeznek magas kalóriatartalommal. De nézzük is, mely italok fogyasztása nem ajánlott.

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: A legjobb arcmaszkok 800 Ft alatt - bőrtípus és bőrprobléma szerint

Nagyon szuper akciós arcmaszkokat találtunk a Notino heti ajánlatában!

Kép
Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

A boldogság nem egy elérhetetlen álomkép, ám nem is adja olyan könnyen magát! Viszont egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyen beépítheted az életedbe, mondjuk is hogyan teheted meg mindezt!