Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

10 ruhacsoda Karl Lagerfeld több mint 50 éves életművéből, amit nem lehet elfelejteni - Divatklasszikusok 6. rész

10 ruhacsoda Karl Lagerfeld több mint 50 éves életművéből, amit nem lehet elfelejteni - Divatklasszikusok 6. rész
Forrás: Getty Images

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Karl Lagerfeld cseppet sem hétköznapi munkássága.

Tavaly ősszel derült ki, hogy a 2023-as MET-gála témája az 2019. február 9-én elhunyt Karl Lagerfeld munkássága lesz majd, ami egybeesik a néhai mester előtt tisztelgő Karl Lagerfeld: A Line of Beauty címet viselő kiállítással is. A tárlaton a német divattervező 150 olyan kreációját mutatják be vázlatokkal együtt, melyeket különféle divatházak égisze alatt készített színes életútja során, a gála résztvevői pedig most hétfőn minden bizonnyal megelevenítik vörös szőnyeges szettjükben Karl elképesztő divathagyatékát.

Mit kell tudni Karl Lagerfeldről?

A Hamburgban született Karl Lagerfeld, már két éve élt Párizsban, amikor 1955-ben megnyerte az IWS (Nemzetközi Gyapjútanács) kabáttervező versenyét, és hamarosan Pierre Balmain divatházában találta magát, ahol három évig a tervező asszisztense és segédje lett. 1958-ban Lagerfeld a Jean Patou művészeti igazgatója lett, majd 1964-ben Rómába utazott, hogy művészettörténetet tanuljon, miközben Tizianinak dolgozott, de nem sokkal később már szabadúszóként tevékenykedett és olyan nevekkel kezdett el együtt dolgozni, mint a Krizia, a Valentino és a Chloé. Utóbbi 1966-ban a fő tervezőjévé tette őt, az 1972-ben megalkotott fekete-fehér, aszimmetrikus kollekciójával pedig végleg beírta magát a világ egyik legkiemelkedőbb divatmesterei közé.

Mindeközben 1967-ben a Fendi felbérelte, hogy modernizálja a márka szőrmecsaládját, a közös munka pedig olyan gyümölcsözőnek bizonyult, hogy Karl egészen haláláig a divatháznál maradt. Ilyen szakmai sikerek mellett talált rá a Chanel, ami ekkor már Coco halála óta, azaz több mint egy évtizede mondhatni csak árnyéka volt régi önmagának, Lagerfeld 1983-ban lett a divatház kreatív igazgatója és egészen a haláláig az is maradt. Egy évvel később, 1984-ben pedig útjára indította saját divatmárkáját, ami a mai napig is kiemelt helyet tölt be a piacon. A kemény, őszinte és néhol a gyűlölet hangjait sem nélkülöző tervezőt bár sokan nem szerették és sokan a mai napig nem tudnak megbocsájtani neki, ám úgy tűnik, hogy munkássága és kreatív érdemei elég kirívóak ahhoz, hogy ennyi év távlatában a szakma inkább csak érdemei miatt emlékezzen rá, és ezen érdemeit egy különleges est folyamán, nem kis felhajtás közepette ünnepelje is.

Mint minden évben így most is kíváncsian várjuk, hogy ez eseményre hivatalos hírességek miként fogják kellő tartalommal és kreativitással megtölteni az idei MET-gálára választott megjelenésüket úgy, hogy közben hűek maradnak a témához is. Minden bizonnyal többen a Chanel, a Chloé vagy a Fendi archívumából fognak kiemelni egy-egy vintage ruhadarabot, és akadnak majd olyanok is, akik egy kicsit találékonyabbak lesznek és a klasszikusnak mondható Karl Lagerfeld-hatást értelmezik újra a Prada, az Oscar de la Renta és egyéb más nagy divatházak szemüvegén keresztül. Hogy Karl Lagerfeld egykori gazdag életművéből mely kreációkat látnánk mi szívesen a MET-gála vörös szőnyegén? Kattints tovább galériánkra és mutatjuk is!

Galéria / 11 kép

10 ruhacsoda Karl Lagerfeld több mint 50 éves életművéből

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

6 csillagjegy, akinek káoszba fordulnak a napjai május végén

Ezek a csillagjegyek komoly nehézségekkel fognak szembenézni a májusi telihold hatásainak köszönhetően. Ha azonban kitartanak, erősebbé válnak, mint valaha!

Kép
Stílus

10 alapdarab, ami 30 felett egy stílusos nő gardróbjából sem hiányozhat

Mutatjuk azokat az alapdarabokat, amiknek 30 felett ott a helye egy nő gardróbjában!

Kép
Életmód

Ismersz ezeknél jobb magyar rajzfilmeket?

Nosztalgiázunk kicsit a legjobb egész estés produkciók bűvkörében.

Kép
Életmód

Micsoda lista! Magyarok, akik díjat kaptak a cannes-i filmfesztivál Nagyjátékfilmek versenyén az elmúlt közel 80 évben

A cannes-i filmfesztivál nem szerénykedett magyar díjazottakban! Olyannyira, hogy most két részben mutatjuk be őket nektek. Íme az első rész!

Kép
Sztárok

Egy sokkoló titok, amit te sem tudtál Karl Lagerfeldről

Az 5 éve elhunyt Karl Lagerfeld életéből most sorozat készül, ám a premier előtt még leleplezünk néhány meglepő titkot a tervezőzseniről!

Kép
Életmód

7 betegség, amit az arcod jelezhet: többek, mint apró bőrhibák, súlyos gondra is utalhatnak!

A szem a lélek tükre – az arcunk, hajunk állapota pedig az az egészségünké. Bár nyilván nem így szól a mondás, mégis rengeteg igazság van benne. Ugyanis az a bőrünk, hajunk, szinte azonnal jelez, ha nincs valami rendben a szervezetünkkel. Eláruljuk, ezek az elváltozások pontosan mit jelentenek.