10 ruhacsoda Karl Lagerfeld több mint 50 éves életművéből, amit nem lehet elfelejteni - Divatklasszikusok 6. rész

10 ruhacsoda Karl Lagerfeld több mint 50 éves életművéből, amit nem lehet elfelejteni - Divatklasszikusok 6. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Karl Lagerfeld cseppet sem hétköznapi munkássága.

Tavaly ősszel derült ki, hogy a 2023-as MET-gála témája az 2019. február 9-én elhunyt Karl Lagerfeld munkássága lesz majd, ami egybeesik a néhai mester előtt tisztelgő Karl Lagerfeld: A Line of Beauty címet viselő kiállítással is. A tárlaton a német divattervező 150 olyan kreációját mutatják be vázlatokkal együtt, melyeket különféle divatházak égisze alatt készített színes életútja során, a gála résztvevői pedig most hétfőn minden bizonnyal megelevenítik vörös szőnyeges szettjükben Karl elképesztő divathagyatékát.

Mit kell tudni Karl Lagerfeldről?

A Hamburgban született Karl Lagerfeld, már két éve élt Párizsban, amikor 1955-ben megnyerte az IWS (Nemzetközi Gyapjútanács) kabáttervező versenyét, és hamarosan Pierre Balmain divatházában találta magát, ahol három évig a tervező asszisztense és segédje lett. 1958-ban Lagerfeld a Jean Patou művészeti igazgatója lett, majd 1964-ben Rómába utazott, hogy művészettörténetet tanuljon, miközben Tizianinak dolgozott, de nem sokkal később már szabadúszóként tevékenykedett és olyan nevekkel kezdett el együtt dolgozni, mint a Krizia, a Valentino és a Chloé. Utóbbi 1966-ban a fő tervezőjévé tette őt, az 1972-ben megalkotott fekete-fehér, aszimmetrikus kollekciójával pedig végleg beírta magát a világ egyik legkiemelkedőbb divatmesterei közé.

Mindeközben 1967-ben a Fendi felbérelte, hogy modernizálja a márka szőrmecsaládját, a közös munka pedig olyan gyümölcsözőnek bizonyult, hogy Karl egészen haláláig a divatháznál maradt. Ilyen szakmai sikerek mellett talált rá a Chanel, ami ekkor már Coco halála óta, azaz több mint egy évtizede mondhatni csak árnyéka volt régi önmagának, Lagerfeld 1983-ban lett a divatház kreatív igazgatója és egészen a haláláig az is maradt. Egy évvel később, 1984-ben pedig útjára indította saját divatmárkáját, ami a mai napig is kiemelt helyet tölt be a piacon. A kemény, őszinte és néhol a gyűlölet hangjait sem nélkülöző tervezőt bár sokan nem szerették és sokan a mai napig nem tudnak megbocsájtani neki, ám úgy tűnik, hogy munkássága és kreatív érdemei elég kirívóak ahhoz, hogy ennyi év távlatában a szakma inkább csak érdemei miatt emlékezzen rá, és ezen érdemeit egy különleges est folyamán, nem kis felhajtás közepette ünnepelje is.

Mint minden évben így most is kíváncsian várjuk, hogy ez eseményre hivatalos hírességek miként fogják kellő tartalommal és kreativitással megtölteni az idei MET-gálára választott megjelenésüket úgy, hogy közben hűek maradnak a témához is. Minden bizonnyal többen a Chanel, a Chloé vagy a Fendi archívumából fognak kiemelni egy-egy vintage ruhadarabot, és akadnak majd olyanok is, akik egy kicsit találékonyabbak lesznek és a klasszikusnak mondható Karl Lagerfeld-hatást értelmezik újra a Prada, az Oscar de la Renta és egyéb más nagy divatházak szemüvegén keresztül. Hogy Karl Lagerfeld egykori gazdag életművéből mely kreációkat látnánk mi szívesen a MET-gála vörös szőnyegén? Kattints tovább galériánkra és mutatjuk is!

Galéria / 11 kép

10 ruhacsoda Karl Lagerfeld több mint 50 éves életművéből

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.