A darab, amiért Erzsébet királynő és Grace Kelly is rajongott! A Hermés selyemkendőjének különleges története - Divatklasszikusok 2. rész

A darab, amiért Erzsébet királynő és Grace Kelly is rajongott! A Hermés selyemkendőjének különleges története - Divatklasszikusok 2. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője a Hermés ikonikus selyemkendője!

Thierry Hermès 1837-ben, Párizs Grands Boulevards negyedében alapította meg bőrműhelyét, ahol kezdetben nyereg- és lófelszereléseket gyártott az európai arisztokrácia számára. Az egyre növekvő igényekhez igazodva idővel a lovagláshoz szükséges eszközök tárolására alkalmas táskákkal bővült a családi vállalkozás kínálata, majd 1922-ben, immáron a cég egyedüli tulajdonosaként Thierry unokája, Adolphe Hermés megtervezte az első kiegészítőként is funkcionáló táskát felesége számára. A darab pedig olyan jól sikerült, hogy 1935-ben hivatalosan is gyártani kezdték - a ma ismert Kelly névre egészen 1956-ig várni kellett, ugyanis ekkor nevezték el ezen típust Grace Kelly után.

Na, de térjünk is vissza! Hermés nagyon jól ráérzett a nők stílusára, és nemcsak egy couture kollekciót álmodtak meg, hanem 1937-ben megalkották egyik legnépszerűbb és legismertebb teméküket: a selyemsálat. Az első darabhoz a terveket Emile Hermès veje, Robert Dumas készítette el.

Mit kell tudni pontosan róla?

A klasszikus Carré (ami négyzet alakú) sál mérete 90 x 90 cm, súlya 65 gramm és mindehhez 250 selyemlepke gubója szükséges. Az elkészült anyagra a mintát a francia márka művészei kézzel festik rá, egészen pontosan 43 szitanyomással. Ezután minden kendőt kézzel szegnek be azaz rollniznak, mindez egy olyan időigényes, precíz munkát igényel, hogy egy nap mindössze 7 darabot tud elkészíteni egy varrónő. Az egész folyamat darabonként pedig összesen 18 hónapot jelent, így nem csoda, hogy az eladásra szánt termékek egytől egyig magukon hordozzák a finom kézműves munka hamisítatlan nyomát.

Közel egy évszázada tartó siker!

Népszerűségükhöz nagyban hozzájárult az, hogy Erzsébet királynő is rajongott ezért a kendőért, és hosszú évtizedekig viselte a különféle nyomatokkal ékesített darabokat.

De nemcsak a néhai uralkodó volt oda érte, hanem Jackie Onassis, Audrey Hepburn és Grace Kelly is. Utóbbi, amikor 1956-ban megsérült Aristoteles Onassis yachtján, egy Hermés kendővel kötötte fel a karját, az erről készült fotó pillanatok alatt bejárta a világot, és mondanunk se kell, hogy a monacói hercegné praktikus lépése után még nagyobb lett a kereslet a francia márka aprócska luxuscikke iránt.

Az első változat óta több mint 2000 színes dizájnban álmodták meg ezt a darabot, ami a mai napig is a cég egyik legkeresettebb terméke, a világon ugyanis 7 másodpercenként vesz valaki egyet még annak ellenére is, hogy átlagban 460 eurót (körülbelül 175 ezer Ft) kérnek érte - a kisebb méretek ennél olcsóbbak.

Kép
forrás: Hermés

Az elmúlt 86 év kellően erős érv amellett, hogy egy igazi klasszikussal van dolgunk, egy olyan kinccsel, ami aztán generációkon át öröklődhet egy-egy családban, és aminek stabil helyét a trendek változása sem tudja egy pillanatra sem meginogtatni, és azt gondoljuk az időtállóságnak pont ezt a lényege.

És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

10 ruhadarab különleges története

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.

A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.