Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

A darab, amiért Erzsébet királynő és Grace Kelly is rajongott! A Hermés selyemkendőjének különleges története - Divatklasszikusok 2. rész

A darab, amiért Erzsébet királynő és Grace Kelly is rajongott! A Hermés selyemkendőjének különleges története - Divatklasszikusok 2. rész
Forrás: Getty Images

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője a Hermés ikonikus selyemkendője!

Thierry Hermès 1837-ben, Párizs Grands Boulevards negyedében alapította meg bőrműhelyét, ahol kezdetben nyereg- és lófelszereléseket gyártott az európai arisztokrácia számára. Az egyre növekvő igényekhez igazodva idővel a lovagláshoz szükséges eszközök tárolására alkalmas táskákkal bővült a családi vállalkozás kínálata, majd 1922-ben, immáron a cég egyedüli tulajdonosaként Thierry unokája, Adolphe Hermés megtervezte az első kiegészítőként is funkcionáló táskát felesége számára. A darab pedig olyan jól sikerült, hogy 1935-ben hivatalosan is gyártani kezdték - a ma ismert Kelly névre egészen 1956-ig várni kellett, ugyanis ekkor nevezték el ezen típust Grace Kelly után.

Na, de térjünk is vissza! Hermés nagyon jól ráérzett a nők stílusára, és nemcsak egy couture kollekciót álmodtak meg, hanem 1937-ben megalkották egyik legnépszerűbb és legismertebb teméküket: a selyemsálat. Az első darabhoz a terveket Emile Hermès veje, Robert Dumas készítette el.

Mit kell tudni pontosan róla?

A klasszikus Carré (ami négyzet alakú) sál mérete 90 x 90 cm, súlya 65 gramm és mindehhez 250 selyemlepke gubója szükséges. Az elkészült anyagra a mintát a francia márka művészei kézzel festik rá, egészen pontosan 43 szitanyomással. Ezután minden kendőt kézzel szegnek be azaz rollniznak, mindez egy olyan időigényes, precíz munkát igényel, hogy egy nap mindössze 7 darabot tud elkészíteni egy varrónő. Az egész folyamat darabonként pedig összesen 18 hónapot jelent, így nem csoda, hogy az eladásra szánt termékek egytől egyig magukon hordozzák a finom kézműves munka hamisítatlan nyomát.

Közel egy évszázada tartó siker!

Népszerűségükhöz nagyban hozzájárult az, hogy Erzsébet királynő is rajongott ezért a kendőért, és hosszú évtizedekig viselte a különféle nyomatokkal ékesített darabokat.

De nemcsak a néhai uralkodó volt oda érte, hanem Jackie Onassis, Audrey Hepburn és Grace Kelly is. Utóbbi, amikor 1956-ban megsérült Aristoteles Onassis yachtján, egy Hermés kendővel kötötte fel a karját, az erről készült fotó pillanatok alatt bejárta a világot, és mondanunk se kell, hogy a monacói hercegné praktikus lépése után még nagyobb lett a kereslet a francia márka aprócska luxuscikke iránt.

Az első változat óta több mint 2000 színes dizájnban álmodták meg ezt a darabot, ami a mai napig is a cég egyik legkeresettebb terméke, a világon ugyanis 7 másodpercenként vesz valaki egyet még annak ellenére is, hogy átlagban 460 eurót (körülbelül 175 ezer Ft) kérnek érte - a kisebb méretek ennél olcsóbbak.

Kép
forrás: Hermés

Az elmúlt 86 év kellően erős érv amellett, hogy egy igazi klasszikussal van dolgunk, egy olyan kinccsel, ami aztán generációkon át öröklődhet egy-egy családban, és aminek stabil helyét a trendek változása sem tudja egy pillanatra sem meginogtatni, és azt gondoljuk az időtállóságnak pont ezt a lényege.

És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

10 ruhadarab különleges története

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.

A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

4 étrend-kiegészítő, melynek szedése nem várt mellékhatásokat okoz

Egy-egy étrend-kiegészítő kapcsán gyakran csak az előnyökről hallunk, pedig nem árt képben lenni a várható mellékhatásokkal is.

Kép
Életmód

10 zseniális karakter a Marvel-univerzumban, akit méltatlanul elvesztegettek

Jöjjenek a Marvel-univerzum tömeggyártásának legnagyobb károsultjai, avagy karakterek, akiket elvesztegettek!

Kép
Sztárok

Eredetileg ők játszották volna a Harry Potter főszereplőit: azonban J.K. Rowling szigorú szabályai miatt lecsúsztak róla

Ma már el sem tudjuk képzelni Daniel Radcliffe, Emma Watson és a többiek nélkül a Harry-Potter-filmeket, azonban egy hajszálon múlott csak, hogy nem más színészek kapták a szerepet. Mutatjuk kik ők!

Kép
Sztárok

Hivatalos! Nicola Coughlan a body positivity új stílusos istennője

A Bridgerton család sztárja, Nicola Coughlan az elmúlt években egy két lábon járó body positivity divatikonná nőtte ki magát.

Kép
Életmód

7 népszerű étel, ami tönkreteszi a bőrödet: a túlzott sófogyasztással érdemes vigyázni

Amit megeszünk, az hatással van az egészségünkre, a szépségünkre, a testünk, szervezetünk működésére, nem véletlen tartja úgy a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Fontos tudni, hogy az elfogyasztott ételek legalább olyan jelentősséggel bírnak bőrünk állapotára, mint a drága krémek. Mutatjuk is, mely ételek azok, melyekből szépségünk érdekében (is) érdemes kevesebbet fogyasztani.

Kép
Életmód

7 film, amiben vérengző állatokkal riogatnak, pedig többségük közel sem ilyen veszélyes

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki gyerekkorában csak vonakodva mert bemenni a felsőgödi uszoda medencéjébe, mert szörnyen szorongott egy gyilkos víz alatti támadástól.