Egy ikonikus darab, amit Coco Chanel árvaházi emlékei inspiráltak! A 2.55-ös táska különleges története - Divatklasszikusok 7. rész

Egy ikonikus darab, amit Coco Chanel árvaházi emlékei inspiráltak! A 2.55-ös táska különleges története - Divatklasszikusok 7. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Coco Chanel híres 2.55-ös táskája.

Coco Chanel neve hallatán sokaknak szinte azonnal a kis fekete ruha jut az eszébe vagy az ikonikus Chanel N°5 parfüm, esetleg a tweed, netalántán a matróz csíkok. Pontosan ezért gondoltuk úgy, hogy karrierjének és terveinek egyik olyan gyöngyszeméről mesélünk most jobban, amit viszonylag kevesebben ismernek név szerint, pedig legalább annyira ikonikusnak számít, mint a fentebb felsorolt divattörténetileg is emlékezetes fordulót jegyző ötletek.
A francia tervezőzseni mindössze 26 évesen, 1909-ben nyitotta meg kalapüzletét a Boulevard Malesherbes 160. szám alatt és alapította meg hivatalosan is saját divatházát. Az évek múlásával a kínálat egyre változatosabb és színesebb lett, majd Coco Chanelben az 1920-as években merült fel az a gondolat, hogy jó lenne egy olyan táskát megalkotni, ami úgy tartja meg elegáns kézitáska jellegét, hogy közben nem túl nagy és nem feltétlen kell kézben vinni. A tervből 1929-ben valóság lett, majd Coco 1955-ben újratervezte kedvelt alapdarabját, ami ebben az évben kapta meg a ma már ismert és beszédes 2.55-ös nevet. A 2-es szám a második verziót jelölte, míg az 55-ös pedig az évre utalt.

Mit kell tudni Chanel ikonikus táskájáról?

A külseje steppelt gyapjúból készült, amit a lóversenyeken használt nyeregtartók, míg a burgundi vörös bélést azon egyenruhák ihlették, amit Coco gyerekként az árvaházban viselt. A táska láncos pántját szintúgy korai éveiben gyűjtött emlékei inspirálták, a nevelőnők ugyanis ilyen láncra fűzték fel a kulcsaikat. A táskáról keringő legendák szerint az elülső fedél belső részében található kis rekeszben tárolta Chanel a szerelmes leveleit. A tervezőhölgy 1971-es halála után a márka körüli felhajtás egy kicsit elcsendesült, és csak 1983-ban kelt új életre, amikor Karl Lagerfeld lett a ház kreatív igazgatója, aki idővel újragondolta a darabot, és a kiegészítőn található eredetileg Mademoiselle Lock névre keresztelt zár - utalva arra, hogy a Coco sose ment férjhez - ekkor nyerte el ma is ismert logóval ékesített változatát, továbbá a láncos pántot bőrszíjjal dobta fel, ez a két elsőszámú jel, amivel megkülönböztethető egymástól a 2.55 és 11.12-es, bár divattörténeti szemmel már mind a két darab kultikusnak számít.

Most pedig kattints galériánkra 10 sokkoló sztorira a divatvilágból. Hiszen a divat hosszú múltra nyúló története tele van botrányokkal és vitatható viselkedésű alakokkal, akik bizony számos alkalommal nem munkájuk és tehetségük miatt szereztek maguknak nemzetközi figyelmet. E szövevényes szálakkal teli szcéna zengett már nagy perektől, csalásoktól, kíméletlen kirúgásoktól, tragédiáktól, sőt, gyilkosságoktól is!

Galéria / 10 kép

10 sokkoló történet a divatvilág történetéből

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.