Egy ikonikus darab, amit Coco Chanel árvaházi emlékei inspiráltak! A 2.55-ös táska különleges története - Divatklasszikusok 7. rész

Egy ikonikus darab, amit Coco Chanel árvaházi emlékei inspiráltak! A 2.55-ös táska különleges története - Divatklasszikusok 7. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Coco Chanel híres 2.55-ös táskája.

Coco Chanel neve hallatán sokaknak szinte azonnal a kis fekete ruha jut az eszébe vagy az ikonikus Chanel N°5 parfüm, esetleg a tweed, netalántán a matróz csíkok. Pontosan ezért gondoltuk úgy, hogy karrierjének és terveinek egyik olyan gyöngyszeméről mesélünk most jobban, amit viszonylag kevesebben ismernek név szerint, pedig legalább annyira ikonikusnak számít, mint a fentebb felsorolt divattörténetileg is emlékezetes fordulót jegyző ötletek.
A francia tervezőzseni mindössze 26 évesen, 1909-ben nyitotta meg kalapüzletét a Boulevard Malesherbes 160. szám alatt és alapította meg hivatalosan is saját divatházát. Az évek múlásával a kínálat egyre változatosabb és színesebb lett, majd Coco Chanelben az 1920-as években merült fel az a gondolat, hogy jó lenne egy olyan táskát megalkotni, ami úgy tartja meg elegáns kézitáska jellegét, hogy közben nem túl nagy és nem feltétlen kell kézben vinni. A tervből 1929-ben valóság lett, majd Coco 1955-ben újratervezte kedvelt alapdarabját, ami ebben az évben kapta meg a ma már ismert és beszédes 2.55-ös nevet. A 2-es szám a második verziót jelölte, míg az 55-ös pedig az évre utalt.

Mit kell tudni Chanel ikonikus táskájáról?

A külseje steppelt gyapjúból készült, amit a lóversenyeken használt nyeregtartók, míg a burgundi vörös bélést azon egyenruhák ihlették, amit Coco gyerekként az árvaházban viselt. A táska láncos pántját szintúgy korai éveiben gyűjtött emlékei inspirálták, a nevelőnők ugyanis ilyen láncra fűzték fel a kulcsaikat. A táskáról keringő legendák szerint az elülső fedél belső részében található kis rekeszben tárolta Chanel a szerelmes leveleit. A tervezőhölgy 1971-es halála után a márka körüli felhajtás egy kicsit elcsendesült, és csak 1983-ban kelt új életre, amikor Karl Lagerfeld lett a ház kreatív igazgatója, aki idővel újragondolta a darabot, és a kiegészítőn található eredetileg Mademoiselle Lock névre keresztelt zár - utalva arra, hogy a Coco sose ment férjhez - ekkor nyerte el ma is ismert logóval ékesített változatát, továbbá a láncos pántot bőrszíjjal dobta fel, ez a két elsőszámú jel, amivel megkülönböztethető egymástól a 2.55 és 11.12-es, bár divattörténeti szemmel már mind a két darab kultikusnak számít.

Most pedig kattints galériánkra 10 sokkoló sztorira a divatvilágból. Hiszen a divat hosszú múltra nyúló története tele van botrányokkal és vitatható viselkedésű alakokkal, akik bizony számos alkalommal nem munkájuk és tehetségük miatt szereztek maguknak nemzetközi figyelmet. E szövevényes szálakkal teli szcéna zengett már nagy perektől, csalásoktól, kíméletlen kirúgásoktól, tragédiáktól, sőt, gyilkosságoktól is!

Galéria / 10 kép

10 sokkoló történet a divatvilág történetéből

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Sztárok

Újabb baleset! Chris Pratt komolyan megsérült legújabb filmjének forgatásán, maga osztott meg fotót az állapotáról

Chris Pratt tegnap megsérült a Mercy 4. forgatási napján! Lehet csúszni fog a premier?

Kép
Életmód

6 csillagjegy, aki nagyon sok pénzhez juthat a következő hetekben - nekik szerencsét hoz a Jupiter-Uránusz együttállás!

Április 20-án érkezik a Jupiter-Uránusz együttállás, ami az év legjelentősebb asztrológiai eseménye. Tudd meg, hogy a te csillagjegyedre hatással lesz-e!

Kép
Stílus

Gigi Hadid bemutatja: A farmer, ami nélkül a divatos nők nem tudnák túlélni a tavaszt

A farmerek szára idén tavasszal ismét kicsit tágabb irányt vesz, és ami azt illeti elég jól is néz ki!

Kép
Életmód

28 emlékezetes autós film, amit látnod kell

Az autó egy filmben lehet főszereplő vagy kulcsfontosságú kellék – egy biztos: sokszor tesz emlékezetessé egy-egy jelenetet.

Kép
Életmód

Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!

Kép
Életmód

Ezt teszi a testeddel napi 10 ezer lépés egy éven át: nem fogod elhinni

Michelle King influencer egy éve mindennap 10 000 lépést sétál. Beszámolójából kiderül, jobb-e ez, mint edzeni járni!