A francia cipőmágus, aki majdnem tájkertész lett! Christian Louboutin piros talpú cipellőinek érdekes története - Divatklasszikusok 4. rész

A francia cipőmágus, aki majdnem tájkertész lett! Christian Louboutin piros talpú cipellőinek érdekes története - Divatklasszikusok 4. rész
Forrás: Christian Louboutin

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Christian Louboutin és az ő piros talpú cipőcsodái.

Christian Louboutin cipők iránti rajongása 1976-ban kezdődött, amikor ellátogatott a Musée national des Arts d'Afrique et d'Océanie-ba, ahol a kiállított darabok között látott egy olyan Afrikából származó táblát, ami megtiltotta tűsarkú cipőt visel nőknek azt, hogy belépjenek az adott épületbe, ugyanis attól tartottak, hogy a lábbeli sarkaival felsértik a parkettát. Ez a kép olyannyira beleégett az akkor 13 éves Christian emlékezetébe, hogy később ez inspirálta őt abban, hogy dacoljon a szabályokkal és olyan lábbelit alkosson amelyben a nők magabiztosnak és a erősnek érzik magukat.
Tinédzserként Egyiptomba szökött, majd ezután egy évet Indiában is eltöltött és 1981-ben, 18 évesen megannyi cipőtervvel a tarsolyában tért vissza Párizsba, ahol sorra járta ötleteivel a legnagyobb couture házakat. Erőfeszítéseit siker koronázta és hamarosan Charles Jourdannál kezdett dolgozni, itt ismerkedett meg a tűsarkú cipő megalkotójával, Roger Vivierrel, akinek nem sokkal később már a tanítványa is lett. Mindeközben pedig szabadúszó tervezőként dolgozott és női cipőket tervezett többek közt a Chanel, az Yves Saint Laurent és Maud Frizon számára. Az 1980-as évek végén egy időre hátat fordított a divat világának, hogy tájkertész legyen, de nem bírta sokáig és 1991-ben megalapította saját cégét és megnyitotta első szalonját Párizsban. Első vásárlója Karolina monacói hercegnő volt, aki személyesen is gratulált Christian Louboutinnak az üzletéhez, az elismerő szavaknak pedig egy divatújságíró is fültanúja volt, aki másnap már egy cikkben számolt be a történtekről, ez pedig nagyban hozzájárult a tervező népszerűségéhez.
Azóta pedig többek közt olyan ismert nők rajonganak a lábbelijeiért, mint Tina Turner, Madonna, Sarah Jessica Parker, Blake Lively, Catherine Zeta-Jones és még sorolhatnánk.

Na de mi az ikonikus piros talpak története?

Christian Louboutinnak egyik alkalommal annyira megtetszettek asszisztensének piros körmei, hogy elkérte annak Chanel lakkját - ez az árnyalat ma már Rouge Louboutin néven kapható -, és befestette vele az egyik cipője fekete talpát. A végeredmény annyira megtetszett neki, hogy idővel a védjegyévé is vált - férfi és női lábbelik terén egyaránt.

A piros cipőtalpak azonban nem csak őt ihlették meg!

Yves Saint Laurent ugyanis piacra dobta Monochrome névre keresztelt kollekcióját, ahol például a piros cipőnek a talpa is piros volt. Louboutinnak mindez nem tetszett és 2011-ben keresetet nyújtott be a szintúgy francia divatház ellen, ám végül elvesztette a pert. A bíróság ugyanis korlátozta a védjegyét, azaz kimondta azt, hogy csak olyan lábbelik kapcsán érinti őt a jogi védelem, ahol csak a cipők talpa piros, de a darab többi része más árnyalatban tetszeleg. Egyébként cipellőinek piros talpát az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala és Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala is védjegyoltalomban részesíti, míg Svájc 2016-ban elutasította a tervező kérését, így azt beszélik, hogy náluk továbbra sem védi jogilag semmi a piros cipőtalpakat.

És ezt láttad már?

Galéria / 9 kép

A divatszakma 9 legbotrányosabb figurája

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!

Kép
Életmód

12 hatékony anyagcsere-gyorsító gyümölcs és zöldség, amik segítenek formába lendülni! 2 receptet is mutatunk!

Szeretnél beindítani az anyagcserédet és könnyedén formába lendülni? Akkor itt az ideje, hogy bevezess egy csodálatos és ízletes élelmiszer-csoportot az étrendedbe – a gyümölcsöket és zöldségeket! A gyors anyagcsere nemcsak a fogyáshoz járul hozzá, hanem energiával tölt fel, serkenti az emésztést és segíti az egész szervezet működését.

Kép
Stílus

Újabb klasszikus darab tér vissza a reflektorfénybe! A capri nadrág 2024 egyik nagy stílushúzása lesz - Mutatjuk, hogyan viselik a legdivatosabb nők!

A capri nadrág 76 éve hódít a nők körében, és minden jel arra utal, hogy a sikerszéria 2024 nyarán is folytatódik: újra a nyári divatrendek kedvence!

Kép
Életmód

A szakértő szerint ezt a magot edd minden reggel, ha ragyogóan szép bőrre és fantasztikusan jó memóriára vágysz

Ez a mag igazi szuperélelmiszer: ragyogóvá teszi a bőrt, valamint javítja az agyműködést! Mutatjuk miért érdemes diót enni minden reggel!