A ruha, ami feminista mozgalmak szimbólumává vált! Diane Von Fürstenberg ikonikus darabjáért ma is nők milliói rajonganak - Divatklasszikusok 1. rész

A ruha, ami feminista mozgalmak szimbólumává vált! Diane Von Fürstenberg ikonikus darabjáért ma is nők milliói rajonganak - Divatklasszikusok 1. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője a wrap dress, azaz az átlapolós ruha!

Ma már teljesen természetes, hogy egy-egy kedvelt fazon es stílus helyet kap a boltok polcain, ám nem volt ez mindig így, hiszen ezek a ma már ikonikus darabok is egykoron csupán kreatív tervek voltak egy papírlapon.
Ki ne hallott volna már a wrap dressről, azaz a derékvonalnál megkötős, a nőies formákat pont jól és pont esztétikusan kiemelő átlapolós ruháról, ami szinte minden melegebb szezonban új színekbe és mintákba bújik, és nem mellesleg bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet?! Megvan ugye? Azt viszont már viszonylag kevesen tudják, hogy mi is ennek az ikonikus darabnak a saját kis története!

Kezdjük csak az elején...

Az átlapolós ruha elődjét az ókori Kínában hanfunak nevezték, ami aztán a 19.században az orientalizmus, azaz a keleti népek és kultúrák növekvő népszerűségével egyidőben kezdett el erős hatást gyakorolni először az európai, majd az amerikai öltözködésre is.
A nagy gazdasági világválság idején hooverettes névre keresztelt otthonkaként vált népszerűvé a nők körében, és szintúgy ezt a vonalat gondolta újra Elsa Schiaparelli az 1930-as években, és Claire McCardell az 1940-es években. Majd jött Diane von Fürstenberg, akit elmondása szerint a válása inspirált arra, hogy tervezni kezdjen és egy olyan darabot keltsen életre, ami a nők számára a függetlenséget testesíti meg. 1974-ben szinte még kezdő divattervezőként megalkotta ezen több ezer éves fazon újragondolt, lengébb és rugalmasabb anyagból készült, könnyed női frissességgel teli változatát. Az elképzelése pedig olyan sikeresnek bizonyult, hogy 1976-ra már egymillió eladott példánynál járt, miközben ruhája a feminista mozgalmak szimbólumává vált.

Diane a müncheni Brandhorst Múzeumban az általa tervezett ikonikus wrap dress-ek társaságában.
forrás: Getty Images
Diane a müncheni Brandhorst Múzeumban az általa tervezett ikonikus wrap dress-ek társaságában.

A belga tervezőnő kezdetben kicsit terhesnek érezte az így elért és kapott figyelmet, mert mindenkit csak ezen alkotása érdekelt, miközben dizájnerként számos szuper ötletet produkált minden szezonban, de idővel belátta azt, hogy érdemes szimplán csak sodródni a siker elismerő hullámaival. Diane nevét azóta is egy lapon emlegetik az átlapolós ruhával, melynek alapötlete bár nem tőle fakad, mégis ő tette fel a modern kor divattérképére, és ma már nők millióinak a gardróbjában megtalálható ez a kétségtelenül történelmi jelentőségű remekmű.

És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

10 ruhadarab különleges története

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.

A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.