A kultúra gyöngyszemei: 8 kihagyhatatlan budapesti színházi előadás, amit látnod kell

A kultúra gyöngyszemei: 8 kihagyhatatlan budapesti színházi előadás, amit látnod kell
Forrás: Radnóti Színház

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Mit érdemes megnézni most a színházban? Jöjjön pár kihagyhatatlan budapesti előadás!

„Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő:
Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében, melynek hét felvonása
A hét kor.”

(William Shakespeare)

Mindannyian vágyakozunk valami után. Egyesek barátságról, szerelemről és minőségi kapcsolatok kialakításáról álmodoznak, míg mások a pénzt és a sikereket hajszolják. Egyik attitűdöt sem lehet elítélni vagy lenézni, hiszen éppen az a gyönyörű a világban, hogy mindenki különbözik a másiktól. Egyéniségek vagyunk, sokszínűek és tehetségesek, ám sokszor még magunk elől is rejtegetjük a belső értékeinket. Mire áhítozunk mégis a legtöbben? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád: az elfogadó környezetre és a kibontakozás lehetőségére. Valójában olyan ismerősökre, barátokra, rokonokra és kapcsolatokra van szükségünk, amelyek hozzánk tesznek valamit és nem elvesznek.

Jobban belegondolva pedig teljesen érthetővé válhat a számunkra, hogy mindez csak akkor lehetséges, ha olyan környezetben élünk, ahol a körülöttünk lévő egyének biztosítják számunkra a feltétel nélküli szeretetüket és az elismerésüket. Egy olyan helyről írok most, ahol nincsen ítélkezés, nincsenek pusztán jó vagy rossz dolgok, hiszen mindenki egyenlő. Egy olyan képzeletbeli világról, amely talán most még távolinak és furcsának tűnhet, azonban ha elővesszük a képzeletünket és a dolgok mögé nézünk, ráébredünk, hogy cseppet sem az.

Létezik egy hely, ahol az elfogadás új szintre helyeződik. Létezik egy olyan kör, ahová azért látogatunk el, hogy rácsodálkozhassunk a számunkra annyira szükséges kibontakozásra. Nemcsak szemlélői lehetünk egy történetnek, hanem mi magunk is szereplőkké válhatunk, ha igazán bele tudjuk élni magunkat a történések varázslatába. Azt a helyszínt pedig, ahol ez a bizonyos varázslat minden este elkezdődik, színháznak nevezzük.

Azok a bűvös számok

Az elmúlt évek nem éppen a vidámságról és a felhőtlen szórakozási lehetőségekről szóltak. El kellett fogadnunk, akár tetszett, akár nem, hogy nagyobb erők munkálkodtak a világunkban és a pillanat törtrésze alatt alapjaiban változtatták meg az életünket. A vírus temérdek szakma ellehetetlenített, míg más iparágak jelentősen fellendültek vagy éppen stagnáló állapotot mutattak.

Mindannyiunk nagy szerelme, a kultúra fellegvárának számító színház és a csodás előadások is veszélybe kerültek. A színházi előadások igyekeztek lekövetni a váratlan eseményeket, miközben a tehetséges színészek közül sokan kényszerpályára kerültek. Pozitívumként könyvelhetjük el az online előadásokat, amelyeket kedvezményes vagy éppen támogatói jegyvásárlással segíthettünk. A számok azonban önmagukért beszéltek és beszélnek ma is. A KSH adatok alapján 2019-ben a színházlátogatások száma ezer lakosra vetítve 817 volt. Ez a szám a 2020-as évre vonatkozóan pedig elkeserítő módon közel a felére, 452-re csökkent. Az elmúlt 1 év során, a kötelező maszkviselés megszüntetésével egyidejűleg szerencsére azt tapasztaltam, hogy újra megugrott a színházba járási kedv és a kultúra szerelmesei boldogan tértek vissza az előadásokra.

Élményközpontú magunkba tekintés

Színházba járni mindig is élmény volt, amely elégedettség és egy cseppnyi izgalom érzetét biztosította a nézők számára. A rengeteg online előadáshoz képest egyszerűen leírhatatlan az a hatás, amely alá egy élő előadás alkalmával kerülünk. Az izgatottságtól már szinte türelmetlenül várakozunk a páholyunkban vagy a közönség első soraiban, miközben az előadás kezdetére figyelmeztető csengő misztikusan csendül fel. Az általános iskolai becsengetéshez képest ez a hang zene füleinknek. Az előadás kezdetekor- legyen szó drámáról vagy éppen vígjátékról- buzgón előrehajolunk, miközben még a lélegzetünket is visszafojtjuk, nehogy megzavarjuk a színpadra lépő szereplőket. Pár órányi erőteljes koncentrálás, a színészek játékának elemzése és megannyi őszintén elmorzsolt könnycsepp után pedig erőteljes tapsihar közepette ismerünk rá igazán önmagunkra.

Véleményem szerint a színház éppen azért nyújt különleges, nem mindennapi élményt a nézők számára, mert képesek azonosulni a karakterekkel. Az ő fájdalmuk vagy éppen magával ragadó örömük egyben a miénk, nézőké is. Empátiával fordulunk a problémáik és a gyötrődéseik felé, magunkban pedig megoldásokat keresünk. Tisztában vagyunk vele, hogy mindez csupán egy színdarab, amely valós, történelmi alapokon nyugszik vagy abszolút fiktív, azonban a lelkünk és a szemünk úgy érzékeli, mintha mi is a történet részesei lennénk.

A színház és az előadások éppen ezért tökéletesek az emberek érzékenyítésére, a társadalmi problémákra való figyelemfelhívásra vagy éppen a saját lelki állapotunk elemzésére. Egy darabban mindig visszatükröződik a saját képünk, ezek után pedig egyfajta következményként megjelenik az önreflexió is.

Fantasztikus színházi előadások 2022-ben

A következőkben a 2022-es évem eddigi kedvenc és még soron következő színházi előadásait hoztam el számotokra, amelyek mondanivalója és egyben érzelmi világa véleményem szerint felbecsülhetetlen. Mindegyik darabnak mondanivalója van, mindemellett pedig olyan mögöttes tartalmakat rejtenek magukban, amelyet csak az igazán résen lévő, a műben teljesen elmélyedő néző érthet meg.

Galéria / 8 kép

8 kihagyhatatlan budapesti színházi előadás 2022-ben

Megnézem a galériát

Végkifejlet: tragédia vagy komédia?

Teljesen mindegy, hogy tragédiának, komédiának vagy netán „limonádé előadás” titulussal rendelkezzen egy darab, egy dolgon nem változtat, hiszen az állandó: a kultúra iránti érdeklődésünk.

Amióta világ a világ, igyekszünk megérteni egymást, értéket képviselni és lehetőleg ugyanerre tanítani a fiatalabb generációt. Mivel a fiatalabb korosztály nyitott a szépségre és az esztétikára, ezért érdemes a pedagógusoknak is több figyelmet fordítani arra, hogy a színház és a pszichodráma eszközeivel hozzák közelebb hozzájuk a mai világ rejtett értékeit.

Látogass el te is a fenti darabok egyikére és éld át egytől-egyig a műben felbukkanó összes érzelmet és sose feledd: a színház függőséget okoz!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Sztárok

Jake Gyllenhaal izmosabb, mint valaha: mutatjuk a legszexibb fotóit

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép
Sztárok

Így változott át Tóth Andi az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává - akkor és most fotók!

Tóth Andi 10 évvel azután, hogy 15 évesen feltűnt az X-Faktor színpadán, most a tehetségkutató mentoraként tér vissza! Így változott át az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává!

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!

Kép
Életmód

9 reggeli szokás, ami beindítja a fogyást: néhány apró változtatás meghozza a hatását!

A fogyás sokak számára cél, azonban megvalósítása már jóval nehezebb, mint maga az elhatározás. Néhány kiló leadása azonban nem feltétlenül jelenti a jelenlegi étrend és életmód teljes átalakítását. Valójában néhány apró változtatás a reggeli rutinban már jelentősen segíthet a fogyásban.

Kép
Életmód

4 csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: 5 kedvezményes árú arcszérum, amit imádnak a vásárlók

Hoztunk most pár olyan kedvezményes arcszérumot, amit a visszajelzések szerint tényleg érdemes kipróbálnod!