Amikor még nem volt vörös szőnyeg és világra szóló csillogás: az első Oscar-gála története

Amikor még nem volt vörös szőnyeg és világra szóló csillogás: az első Oscar-gála története
Forrás: oscars.org

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Promóciók

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe

Facebook
Twitter
Pinterest

Ma már elképzelni se tudjuk az Oscar-gálát vörös szőnyeg, plusz felhajtás, meglepő szereplők és egymást túllicitáló divattervezők nélkül!

Az Oscar-gála bár a maga módján a mai napig az egyik legnívósabb filmes díjkiosztónak számít, ettől függetlenül a vörös szőnyegen felvonuló sztárok, a hetekig kitartó, sajtótémát adó történetek és a nagy nap kapcsán egymást túllicitáló divattervezők nélkül már elképzelni se tudjuk ezt az eseményt, pedig a kezdetek kezdetén még egészen más keretek között zajlott ez a rendezvény.

A kaliforniai székhelyű Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia által szervezett első Oscar-gála 1929. május 16-án, egy magánvacsora keretein belül került megrendezésre a Hollywood Roosevelt Hotelben. A díjkiosztóra 270 vendéget hívtak meg, akik fejenként 5 dollárt (ez mai árfolyamon nézve körülbelül 87 dollárt) fizettek azért, hogy részt vegyenek az eseményen, ami egyébként messze nem tartogatott annyi izgalmat, mint most. Ugyanis már 3 hónappal korábban kihirdették a nyerteseket, így maga a ceremónia csupán 15 percig tartott, mert ennyi idő kellett az Akadémia igazgatójának, Douglas Fairbanks-nek ahhoz, hogy minden nyertesnek átadja a maga 24 karátos, arany bevonatú, britanniumból készült szobrát - amit akkoriban még nem Oscarnak hívtak, ez a név ugyanis csak 1934-ben ragadt rá, és 1939-ben vált teljesen hivatalossá.

Douglas Fairbanks és Janet Gaynor közösen pózol a Legjobb színésznőnek járó díjjal.
forrás: Getty Images
Douglas Fairbanks és Janet Gaynor közösen pózol a Legjobb színésznőnek járó díjjal.

Ez volt az első és egyben utolsó olyan gála, amely sem tévé (akkor még ugyanis nem volt), sem a rádió nem közvetített, a következő évben az utóbbi már végig jelen volt az eseményen, így a filmek rajongói is részesei lehettek ennek a merőben új és izgalmas élménynek. Tény és való, hogy a Jazz énekes című hangosfilm 1927-ben került bemutatásra, ennek ellenére a szakmai zsűri az első Oscar-gálán csak a némafilmeket és annak stábját díjazta, mert így látták igazságosnak, hiszen etikátlan lett volna összemérni őket. Éppen ezért sokan ezt a rendezvényt a némafilmkorszak búcsúestjének tartják.

A díjazás is egészen másként alakult akkor még, például ha egy színésznek egy évben több filmje is a mozikba került, akkor akár két játékával is elnyerhette a Legjobbnak ítélt szobrot. Így történt meg az, hogy Emil Jannings-t például a The Way of All Flesh és a The Last Command című filmjéért is díjazták, és Legjobb női főszereplő Janet Gaynor is három alakításával nyerte el az elismerést. Charlie Chaplin pedig Életműdíjat kapott a Cirkusz című filmjéért, ez akkor azt jelentette, hogy nemcsak a színészi játékát jutalmazták, de az alkotás elkészültében betöltött szerepét is, mert ő volt a rendező, ő írta a forgatókönyvet, illetve még a zeneszerzésben is szerepet vállalt.

Kép
forrás: United Artists

Még több érdekesség érdekel az Oscar-gála történetéből? Kattints tovább!

Galéria / 8 kép

Egyik rosszabb, mint a másik: a valaha volt legcikisebb Oscar pillanatok

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Kép
Életmód

Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Kíváncsi vagy, de nem tudod hogyan is kezdj bele a jógába? Íme, néhány tipp, hogy minél előbb jógamatracra állj, és saját gyakorlásod során tapasztald meg a jóga jótékony hatásait.

Kép
Sztárok

Láttad már? Ilyen gyönyörű nő lett Jean-Paul Belmondo legidősebb unokája, Annabelle

Jean-Paul Belmondo minden bizonnyal nagyon büszke lenne arra, hogy unokája is a filmszakmát választotta hivatásául.

Kép
Sztárok

A képek magukért beszélnek! Sokak szerint ezek a felvételek a bizonyítékai annak, hogy semmi kémia nincs már Hailey és Justin Bieber között

Hailey és Justin Bieber házasságáról sok pletyka kering, most itt egy újabb jel, ami sokak szerint arra utal, hogy valami nincs rendben köztük!

Kép
Szépség

SJP és Jennifer Aniston már imádja! Egy új hajtrend, aminél nincs tökéletesebb őszülő hajhoz

Ősz hajszálak, őszülő hajtő? Ma már ebben nincs semmi ciki, sőt! Nézd meg, hogyan hordják a hajukat a legnagyobb hollywoodi sztárok!

Kép
Sztárok

Conchita Wurst férfiasabb, mint valaha: 9 év telt el azóta, hogy megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, ma már szinte rá sem ismerni

Kilenc évvel ezelőtt mindenki ledöbbent, amikor egy estélyit viselő, gyönyörű, szakállas nő lépett a színpadra. A nevét pedig mindenki azonnal megjegyezte: Conchita Wurst.