Andy Warhol és Chagall szomszédságában - Anton Molnar-interjú

Andy Warhol és Chagall szomszédságában - Anton Molnar-interjú
Facebook
Twitter
Pinterest

A Franciaországban élő magyar festőművész, Anton Molnar a divathoz fűződő kapcsolatáról, Petra Nemcovával kötött barátságáról is mesélt kolléganőnknek, Visnyei Katának.


InStyle: A nyolcvanas évek végén ment Franciaországba. Tehetsége ellenére, gondolom, nem volt könnyű a kezdet.
Anton Molnar: Szerencsés voltam, mert még a Hungaroringen megismerkedtem és összebarátkoztam a Porsche-Yamaha csapattal, így amikor megérkeztem Franciaországba, tőlük szinte azonnal meg is kaptam az első megrendelést. Legújabb motorjukat kellett megörökítenem, a festmény a bemutatótermükbe készült. Megismertem Jean Todd Ferrari főnököt is és egyre jobb, egyre fontosabb felkéréseket kaptam. Párizs a világ kulturális központja, így azzal, hogy egy magángalériában kiállították a képeimet – nagy álmom vált valóra. Aztán 1990-ben a Grand Palais-ban, az Antikvitás Biennálén már az orleansi hercegnő keresett meg és Pierre Cardin is felfigyelt rám, aki még Dalit és Picassót is ismerte. Az ő meghívására állíthattam ki az Espace Pierre Cardin galériában és színházban. Mondhatni, befutottam... Ekkor már az Opera Gallery-ben Andy Warhol, Chagall festményei mellett szerepeltek az enyéim. A nevem miatt kerestek nagyvállalatok, jótékonysági szervezetek. Az egyik ilyen alkalommal – (egy gyermekbetegségek kutatásának javára rendezett Hennessy konyak árverésen) – odalépett hozzám Christophe Navarre, az LVHM elnöke, hogy gratuláljon. Azóta több nagy munkát is kértek a székházuk számára. Készítettem egy olyan festményt is, amely az egész céget átfogja. A mű leleplezése a versailles-i kastélyban volt. Számomra ez azért bír különleges jelentőséggel, mert az én festményem volt az első kortárs alkotás, amit beengedtek a világhírű kastélyba. A Louis Vuitton márkával egyébként a mai napig szoros a kapcsolatom. Amikor a budapesti üzletet készültek megnyitni, megkérdezték a tapasztalataimat a várossal kapcsolatban.
" A Louis Vuitton márkával a mai napig szoros a kapcsolatom"


IS: Hogyan talált önre a modellvilág?
AM: Még itthon sokat dolgoztam Gáspár Bernadettel, Sütő Enikővel, Bíró Ilonával, aztán egyszer csak jött, hogy fessem meg Cindy Crawford portréját... Szeretem azt a természetes szépséget, ami Cindy védjegye. Könnyen egymásra hangolódtunk. „Anton festménye a lelkemet mutatja meg, nem olyan, mint egy címlapfotó” - mondta Cindy Crawford. Cindy után maguktól kerestek a modellek, divatba jöttem náluk. Adriana Karembeu és Petra Nemcova is modellt álltak nekem. Petrával azóta is sokat dolgozunk együtt, nagyon szoros barátság fűz hozzá. Petra érintett volt a cunamitragédiában, elveszítette szerelmét. A szomorú esemény után volt ereje, felállt és létrehozott egy alapítványt a cunami utáni rekonstrukcióra.
 „Anton festménye a lelkemet mutatja meg, nem olyan, mint egy címlapfotó” - mondta Cindy Crawford
„Anton festménye a lelkemet mutatja meg, nem olyan, mint egy címlapfotó” - mondta Cindy Crawford


IS: Mi a legkedvesebb divatkelléke?
AM: Odavagyok a cipőkért! Szinte mániákusan. Vannak állandó márkáim, mint a Louis Vuitton, vagy a Berluti (mindentől függetlenül Olga Berluti, a cég alapítója is rendelt tőlem képet), de szívesen kipróbálok újdonságokat is. Egy-egy jobb darabot képes vagyok a világ másik feléről is megszerezni. Amikor a Louis Vuitton először nyitott a kiegészítőkre, én megfestettem az egyik magas szárú cipőjüket, amit a Louis Vuitton elnöke szeretett volna megvásárolni a L.V. Múzeum részére, de egy genfi galériában már megvásárolta egy gyűjtőm.
"Odavagyok a cipőkért"


IS: Világlátott ember, de térjünk kicsit vissza a gyökerekhez. Milyen volt Budapest, milyen volt a kiállítás visszhangja?
AM: Azt hiszem igazán jól sikerült minden. Megmozdult a hazai művészvilág és a műértők, eljöttek a barátok és néhány komoly, külföldi gyűjtőm is, nekik megmutattam a várost, elvittem őket az Operába... Jó volt itthon! Kicsit szentimentális, kicsit időutazós. Hiába jártam be a világot, Szingapúrtól Los Angelesig volt már kiállításom, a Városmajori gesztenyefákat, a Normafát, Badacsonyt, a Balatont semmi sem pótolja.

Galéria / 10 kép

InStyle - Andy Warhol és Chagall szomszédságában - Anton Molnar-interjú

Megnézem a galériát


Még több képért kattints!
Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Elárverezték Andy Warhol különleges kiegészítőjét

Több mint négymillió forintért kelt el Andy Warhol különleges kiegészítője, amit mindig magánál tartott, és ami éppen ezért is outfitje védjegyévé vált.

Kép
Életmód

Online vásárlás: ezekre figyelj, ha nem akarod, hogy leszívják a bankkártyádat

Az internetes csalók egyre kifinomultabb módszereket használnak, segítünk felismerni az árulkodó jeleket, hogy továbbra is biztonságosan vásárolhass.

Kép
Sztárok

Ashley Graham meztelenül a tükör előtt

Ashley Graham szülés után is ugyanolyan megkérdőjelezhetetlen magabiztossággal flangál meztelenül a tükör előtt, mint húsz kilóval könnyebben.

Kép
Shopping

A legfinomabb arcápolók 5000 Ft alatt, amik tényleg működnek

Mutatjuk a legfinomabb arcápolókat 5000 Ft alatt, amiket ráadásul még olcsóbban vásárolhatsz meg november 12-15. között a JOY-Napok alatt.

Kép
Shopping

6 dekoráció, ami őszi hangulatot teremthet az otthonodban – Szerezd be őket kedvezményesen a JOY-napokon!

Beköszöntött az ősz, így a legtöbben újra elkezdünk vágyódni a meleg és kényelmes otthon után. Mindössze néhány átalakításra van szükséged, amitől aztán nem is akarod elhagyni majd a lakásod.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem