Amit a munkaerő-kölcsönzésről tudni érdemes

Amit a munkaerő-kölcsönzésről tudni érdemes
Facebook
Twitter
Pinterest

A munkaerő-kölcsönzés egy viszonylag elterjedt foglalkoztatási forma, azonban sok vállalat vezetője nincs tisztában vele, hogy miért is előnyös ezt a fajta megoldást választania, ha munkaerőre van szüksége.

A cégek legtöbbje még mindig a hagyományos munkaerő-felvételt preferálja annak minden költséges és időigényes hátrányával együtt. Azonban ha az adott cég igénybe venné egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég szolgáltatásait, ezeket a negatívumokat elkerülhetné.

Mivel foglalkozik egy munkaerő-kölcsönző cég?

Egy munkaerő-kölcsönző cég felkutatja a lehetséges munkavállalókat, felveszi őket saját állományba, a velük kapcsolatos összes adminisztratív feladatot ellátja, majd a kölcsönvevő cég számára a szerződésben meghatározott módon rendelkezésre (munkavégzésre) bocsátja.

Ennek értelmében a munkavállaló nem a kölcsönvevő céggel áll szerződéses kapcsolatban, hanem a kölcsönadó céggel, mégis a kölcsönvevő cég az, aki meghatározza a munkavégzés helyét és idejét, ellenőrzi az elvégzett munka minőségét, valamint kiadja a szabadságot.

A kölcsönadó cég intézi az adminisztrációt, ami azt jelenti, hogy munkaszerződést köt a munkavállalóval, meghatározza a bérét, teljesíti a kötelező bejelentéseket és bevallásokat, levonja az adóelőleget, befizeti a járulékokat, valamint intézi a bérszámfejtést és a kifizetést.

Milyen munkákra lehet munkaerőt kölcsönözni?

Az esetek többségében a gyártó- és a szolgáltatóiparban jellemző a munkaerő kölcsönzése főleg olyan pozíciókra, melyek betöltéséhez nincs szükség alapfoknál magasabb végzettségre. Az ilyen munkakörök jellemzően betanított fizikai munkák, így leginkább az autóipari beszállítók veszik igénybe a szolgáltatást.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy kizárólag alacsony végzettséggel rendelkező munkaerőt lehetne kölcsönözni, hiszen vannak olyan cégek, mint például a Beraman, amely nem kizárólag munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik, hanem a cég szolgáltatásai között megtalálható a munkaerő-közvetítés is. A közvetítés révén pedig olyan magasan képzett szakemberekkel bővülhet a szakemberhiányban szenvedő vállalat csapata, amilyenre éppen szüksége van.

Jellemzően mikor éri meg munkaerőt kölcsönözni?

A legjellemzőbb eset, amikor egy vállalat munkaerő-kölcsönző céggel köt szerződést, ha hosszú távon nincs annyi munkavállalója, mint amennyire a megbízások elvégzéséhez szüksége lenne, vagy szintén tipikus eset, ha az adott vállalatnak csak szezonálisan, illetve egy-egy projektnél van szüksége átmenetileg több munkavállalóra.

Amennyiben az Ön vállalata is hasonló gondokkal küzd, gondolja át, hogy mennyi könnyebbséget hozna, ha a munkavállalók egy részét munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégen keresztül foglalkoztatná. Ha úgy véli, hogy ez jelentős előnnyel járna, ne habozzon felkeresni a fent is említett Beramant!

Tovább olvasok
Kép
Életmód

Hűsítő levesek, amelyeket főzés nélkül is elkészíthetsz

Felfedjük a legtökéletesebb, könnyed és frissítő leves receptjeinket, amelyeket főzés nélkül is elkészíthetsz. Rajongani fogsz értük!

Kép
Stílus

Stílustippek Lakatos Márktól: "40 felett sem tilos a piros"

3 kérdés, 3 személyes stílustipp Lakatos Márktól, aki mindig őszintén megmondja a véleményét.

Kép
Stílus

Kettesben Mona Lisával - Újranyitott a Louvre

Leonardo da Vinci sokak várakozásával ellentétben viszonylag aprócska festményét ezentúl intimebb körülmények között tekinthetjük meg.

Kép
Stílus

A kétezres évek kedvenc nyakláncát idén nyáron mindenképpen be kell szerezned!

Szerencsére nincs így, de ha mondjuk csak egyetlen egy nyári ékszer tippet adhatnánk, akkor könnyen lehet, hogy ez lenne az!

Kép
A férfi stílusa

Így viseld a lenvászon darabokat 2020 nyarán - Mutatunk pár shopping tippet

Amikor teljesen kibírhatatlan a kánikula, akkor jön képbe a vászon!

Kép
Vegyélhazait

#Vegyélhazait: Undersea Wear: "Nincs tökéletes nő, aki pedig annak tűnik, az nem valódi"

Az InStyle #vegyélhazait interjúsorozatának következő részében az Undersea Wear fürdőruhamárka ökotudatos alapítói avatnak be minket a tervezés izgalmaiba. És hasznos tippeket is adnak a tökéletes bikini kiválasztásához.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem