A szín, ami mindenkinek jól áll

A szín, ami mindenkinek jól áll
Forrás: Getty
Facebook
Twitter
Pinterest

Nem. Nem a fekete!

A vörös rövid története

A színek történelmi őskora: a vörös éra. A vörös volt az első szín, amelyet az ember a történelem előtti rejtélyes időben használni kezdett. Ennek bizonyítéka, hogy a latin coloratus vagy a spanyol colorado szavak elsődleges jelentése piros, vörös. Míg a szláv nyelvekben pedig azonos fogalom jelöli a vöröset, mint az élénket vagy a szépet.

Vörös

A hatalom fő jelképe az ókorban.

A híres pompeji vörösről csak az elmúlt években derült ki, hogy eredetileg okkersárga volt, és a Vezúv kitörésénél keletkező gázok változtatták át vörössé.

A középkorban maga a Pápa is viselni kezdi, ennek köszönhetően a reformáció előretörésével negatív olvasatot kap a XVI. században. Azonban a velencei festőlegendák, mint Tiziano, ennek ellenére se mellőzik palettájukról, hiszen a vörös egyaránt alkalmas a fenség, a vágy és a szerelmi szenvedély kifejezésére.

A modern alkotóművészek már minden egyes árnyalatát megjelenítik a vászon: az okkertől kezdve, a magentán át egészen a cinóbervörösig.

A vörös szimbolikáját tekintve egyfelől a szeretet, a szerelem, a szexualitás kifejezője, másfelől az erő és a hatalom jelképe. A vér színe, ezért baljóslatú időkre, fenyegetettségre, valamint bátorságra asszociálunk a láttán.

vöörs
forrás: Thyssen-Bornemisza Múzeum, Madrid
Ernst Ludwig Kirchner: Street with Red Streetwalker(1925)

A vörös A szín

Minket legfőképp az foglalkoztat, hogyan alkalmazhatjuk ezt az életerős színt öltözködésünkben, és hogyan kombinálhatjuk más színekkel.

Érdemes tudnunk a pirosak két csoportját: a meleg és a hideg árnyalatokat. Ahhoz, hogy eligazodjunk közöttük, idézzük fel az általános iskolai színkört, ami segít ebben. A piros szomszédja egy felől a narancs, ami a sárga felé tart, másfelől a lila, ami kékbe megy át, ami határozottan hűvös árnyalat. Ez az oka annak, hogy a klasszikus piros kivétel nélkül az összes bőrtípuson jól mutat, ha hiszed, ha nem. Mutatjuk is, hogyan viselik a stílusos csajok a Ferrari-vöröset és árnyalatait!

Galéria / 10 kép

Így hordják a stílusos nők a vöröset

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.